Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОТИВ: Д-р Пиер Дюкан създаде революция в храненето, но бе изключен от френската лекарска комисия.
ПРОТИВ: Д-р Пиер Дюкан създаде революция в храненето, но бе изключен от френската лекарска комисия.

Време е за диета, по възможност бърза. Дори и да не личи по атмосферните показатели напоследък, лятото наближава.
За тези, които имат нужда и желание да влязат в по-добра форма, специалистите напомнят, че е добре да се подложите на хранителен режим не в последните седмици преди морето, а поне няколко месеца преди това. Според диетолозите идеалният вариант е поне 90-дневен режим, защото за този период от време е установено, че
тялото навлиза
в нов ритъм
и свиква с новия начин на живот.
Точно затова започваме поредица, в която ще проследим кои са най-модерните в последно време режими, кои са вечно актуалните и кои са най-нетрадиционните. Ще разгледаме плюсовете и минусите от всеки един от тях.
Режимът, печелещ все повече последователи напоследък, е VB6 - Vegan Before 6, тоест веган преди 6. Тази диета, създадена преди няколко години, в последно време се превърна в истински хит. Особено след като Риана и Бионсе признаха, че я спазват. Тя противоречи на дълго налаганото схващане, че закуската може да е най-обилното ядене и след това порциите да намаляват през деня.
При VB6 през деня сте лишени от каквито и да е животински продукти и се набляга на зеленчуци, плодове, ядки, пълнозърнести храни. След 18 часа обаче
вече не сте веган
и може да добавите месо, риба, мляко, сирене и яйца към вечерята си.
Плюсовете на диетата са, че с нея настина се отслабва. Създателят й Марк Битман губи почти 20 кг с този режим. Положително е също, че вечер се яде разнообразна храна. Това е режим за хора, които в края на деня излизат с приятели, ходят на служебни вечери или единствено в по-късните часове на деня имат време да си приготвят нещо нормално за ядене.
Плюс е също, че с тази диета ще си спестите множество похапвания на полуфабрикати и пакетирани храни през деня. Както и че се намаляват нивата на „лошия холестерол". Освен това тя е идеалният вариант за тези, които не искат да претоварват организма си с животински продукти, но в същото време нямат волята и физическата предразположеност да не консумират никакво месо, яйца или мляко.
Минусът според хора, следвали режима, е, че с него всъщност се свалят килограми доста бавно - по около 1-2 кг на месец, и трябва да се спазва доста дълго.
Затова за по-бързи резултати някои го правят в по-ограничаващ вариант и не ядат нищо през целия ден, а единствено вечерят. Това обаче крие рискове за здравето като стомашни проблеми, гастрити и колити. Освен това някои фитнес инструктори подчертават, че такъв хранителен режим
е пагубен за мускулите заради слабия прием на белтъчини
Изключително модерна е и диетата Dash. Интересното е, че е създадена още през 90-те години като лечебно хранене за хора с високо кръвно. Дълго време спазван единствено от пациенти, режимът става хит едва наскоро. Установява се, че понижава както кръвното, така и теглото. Dash дори е избран за най-добрият режим за отслабване през 2014 г. от списание US News.
Основните правила в него са да се избягват мазни или прекалено солени храни, както и да се ограничи приемът на сладкарски изделия, газирани напитки и кафе. Набляга се на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и млечни продукти, но единствено нискомаслени.
Всеки ден трябва да си набавяте задължително чаша прясно изцеден сок от плодове или зеленчуци, поне по два средно големи плода, една зеленчукова салата или супа, но приготвена без мазнина, 1-2 филии пълнозърнест хляб, пълнозърнести спагети или пълнозърнест ориз. Позволени са също нискомаслени продукти в малки количества, както и бяло месо.
Плюсовете на този тип хранене са големи за здравето. Минус е обаче, че това не е диета за ден-два, а
режим за цял живот
Той е създаден от лекари за пациенти с високо кръвно налягане, за да се спазва години наред. Ако го практикувате само с цел отслабване, няма да са ви достатъчни само няколко седмици, защото килограмите се свалят сравнително бавно - с около 2 на месец. Което според някои е минус, но всъщност може да се окаже и плюс, защото, когато теглото се понижава по-бавно, рискът да се повиши отново е по-малък.
Когато говорим за диети, не може да не споменем вечно актуалната - тази на д-р Пиер Дюкан. Френският диетолог
предизвика истинска революция в храненето с публикуването на книгата си "Как да отслабнем завинаги". Преди десетина години тя се превръща във феномен - над 10 милиона копия, продадени в 32 страни. Дори Кейт Мидълтън още преди да стане съпруга на принц Уилям и херцогиня на Кеймбридж, открито призна, че следва режима на Дюкан.
Но след големия ентусиазъм излязоха наяве и минусите. Оказа се, че протеиновата диета на Дюкан крие множество рискове и може да доведе до сериозни увреждания на здравето.
През 2011 г. френски диетолози правят изследване на над 5000 участници, следвали диетата на Дюкан. Те установяват, че тя увеличава риска от сърдечно съдови и бъбречни проблеми, високо кръвно налягане, чернодробни заболявания. Според Жан-Мишел Льосерф от института "Пастьор" в Лил режимът на Дюкан крие най-сериозни рискове за жените, които искат да забременеят, бременните и кърмещите.
Повдигнати са множество обвинения и критики срещу д-р Пиер Дюкан, но книгите му продължават да са в списъка с бестселърите години наред. Заведени са множество дела, но препъникамъкът за д-р Дюкан се оказва негово скандално предложение. По време на кампанията за борба със затлъстяването сред младежите във Франция диетологът препоръчва на всички зрелостници със здравословен индекс на телесната маса
да се дават допълнителни точки на матурата
Избухва скандал, д-р Дюкан е обвинен в дискриминация и най-накрая лекарската комисия във Франция намира причината, която години наред търси, и официално го изключва от редиците си.

Още диети и три ексцентрични режима за хранене четете в последния брой на в."168 часа"

ФЕН: Риана разкри, че е почитателка на режима VB6.
ФЕН: Риана разкри, че е почитателка на режима VB6.