Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Несломен"-ият боец на Анджелина, оцелял 47 денонощия на сал в Тихия океан
"Важното не е зрителите да мислят, че съм изключителен, а да разберат, че щом съм могъл да направя това, което съм направил, аз, който съм толкова обикновен и несъвършен, значи и те са способни на това", отговаря големият боец Луис Замперини-Луи.
Запитан от Анджелина Джоли как трябва да бъде представен във филма, посветен на необикновената му и вдъхновяваща житейска история, "Несломен" (Unbroken).
Това определение за американския маратонец, герой от войната и истински сървайвър не обозначава единствено второто упражнение на носителката на "Оскар" Джоли като режисьор, а и бестселъра на Лаура Хиленбранд от 2010 г., по който е заснета лентата.
Книгата за
силата на човешкия дух
и избавлението
чупи рекорди по престой в класациите за бестселъри, а авторката отделя седем години за нейното написване. Самата Хиленбранд е диагностицирана със синдром на хроничната умора, омъжена е и живее във Вашингтон, където рядко напуска дома си.
По нейните думи полетът на фантазията й помага да се справи с физическите неудобства.
За съжаление Замперини не успя да дочака премиерата на холивудския киноразказ, вдъхновен от биографията му, тъй като се прости с живота миналия юли на 97-годишна възраст.
В биографичната военна драма Луи е изигран от 24-годишния Джак О'Конъл, сценарият е дело на братята - носители на "Оскар", Джоъл и Итън Коен ("Няма място за старите кучета"), а снимачният екип е оглавяван от десеткратно номинирания за "Оскар" оператор Роджър Дийкинс ("Скайфол").
Най-важният въпрос все пак е: Кой е Луи Замперини?
Той се ражда в бедно семейство на италиански емигранти и често в своята младост си навлича неприятности заради кражби, вандализъм и други криминални прояви.
Юношеските грешки обаче биват зачеркнати,
след като Луи става най-младият американски състезател по лека атлетика на олимпийските игри в Берлин през 1936 г. С избухването на Втората световна война младият спортист не закъснява да се включи в армията, решен да се изявява по въздух като пилот. До деня, в който не се случва фатална самолетна катастрофа над Тихия океан. През май 1943 г. самолетът на американските военновъздушни сили
е свален и изчезва
Луи заедно с двама други членове на екипажа му и негови приятели обаче оцеляват, но... Налага им се да прекарат 47 дни на спасителна гумена лодка в открития океан, преплават стотици мили с оскъдна храна, без вода, преодолявайки акули, жажда, глад и обстрел от вражески самолети. В това изпитание пред камерата Джак О'Конъл си партнира с Домнъл Глийсън и Фин Уитрок, които изиграват двамата летци Фил и Мак.
От тримата сървайвъри само двама стигат до спасението, но се избавят единствено от заточението насред океана, защото всъщност попадат в плен на японски войници на Маршаловите острови. Така в продължение на две години Луи стоически понася мъчителното ежедневие и се стреми да оцелее в лагер за военнопленници при жестоки изтезания.
Като олицетворение на насилието там се явява бруталният надзирател садист полковник Уатанабе, чийто реален персонаж е известен в историята като Пилето. Той е изигран от японският музикант Такамаса Ишихара, познат пък с псевдонима си Мияви.
В крайна сметка след всичко, през което преминава накрая, Замперини получава своята изстрадана и заслужена свобода. Заживява в Калифорния, но продължава да бъде измъчван от кошмарни спомени. За да победи демоните, изплуващи от неговото минало, той пожелава
да се срещне с мъчителите си, за да им даде прошка
Уатанабе обаче отказва да се види с него.
"Тази история разкрива, че омразата и болката, последвали след ужасни преживявания, могат да те сринат само за миг. Луи е намерил сили в себе си, за да се съвземе и да върви напред, но не знам как е успял да прости и да живее в мир. Като всеки и той много пъти е правил лоши избори и
нищо не е предполагало,
че ще стане велик човек
След войната е достигнал дъното, за известно време се пропива, но винаги е знаел и затова е пример, че не миналото е важно и че винаги е време да направиш добър избор, да вдъхновиш много хора", сигурна е Джоли.
След неговата смърт тя заяви, че загубата му не би могла да се опише с думи и всеки, докоснал се до неговата личност и история, е имал късмета да бъде обогатен от това познанство.
В лентата участват още Гарет Хедлунд, Джон Магаро, Алекс Ръсел и др.
Премиерата на "Несломен" у нас е на 27 февруари.

 

 

Коментара ()

Вашият коментар