Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако САЩ са световна империя, време е да предвидим кой ще е император на света през 2016, 2020 и 2024 г. - годините на президентските избори.
За 2024 г. прогнозата е лесна - веднага залагам 10 лева на комедианта Джон Стюарт, водещ на "Дневното шоу" по телевизионния канал "Комеди сентръл". Тези дни той заяви, че се оттегля от своето предаване и засега няма планове какво ще прави по-нататък. Логическият извод е, че щом не казва - значи нещо крие. А щом го крие - значи ще влезе в политиката. Нищо чудно още догодина да се кандидатира за сенатор от Демократическата партия, а след още 4 или 8 години - за президент. И ще спечели, помнете ми думата!
Стюарт е така обигран в политическите дебати, че може спокойно
да надприказва Цицерон, Демостен и Бойко Борисов, взети заедно
и умножени по три. Възгледите му са умерено леви за САЩ и направо комунистически за България - той вярва в още по-прогресивния данък, преразпределението от бедни към богати, безплатното здравеопазване и какво ли не още. Уви, американската политическа машина все още не е готова за подобен революционер, а иска и да си почине от Обама.
Демократите са мъдри хора, те планират отдалеч. Напълно наясно са, че през 2016 г. ще загубят изборите. Не защото нямат кого да издигнат, а тъкмо обратното, защото имат готов и в кърпа вързан губещ кандидат - Хилъри Клинтън. Тя така здраво владее апарата на партията, че е почти изключено някой нов Обама да й мине път, както стана през 2008 г.
Хилъри обаче толкова е омръзнала на демократическите избиратели, половина от американския електорат, че шансовете й да победи са скромни. Вярно, засега анкетите я слагат над евентуалния републикански противник, но още не се знае кой ще е той. Електоратът на демократите е ляв, или както се казва в САЩ - либерален. Тези юнаци, които тук наричаме "неолиберали", там са "неоконсерватори", за по-кратко - "неокон". Ако Каролев бе фактор в САЩ, щеше да приватизира Белия дом и да го даде на правителството под аренда.
Огромна роля за електората на демократите играят цветнокожите, латиносите,
феминистките, гей движението, както и различните групи от "Окупирай Уолстрийт". Всички те вече са доста разочаровани от левия на думи Обама, така че едва ли ще са очаровани от Хилъри. Тя трудно може да ги вдъхнови. Миналата година видяхме какво значи избори без Обама - демократите загубиха и двете камари на Конгреса.
Първо, либералите търсят нещо ново, а Хилъри е до болка позната.
Тя е жена на Бил, а либералите не обичат властта да се предава по семейна линия. За разлика от избирателите на Републиканската партия. Те избраха Буш баща, после Буш син, а сега, изглежда, се насочват и към Буш брат, за да е пълен големият шлем.
Освен че е малко омръзнала, Хилъри е адвокат. Негрите и латиносите определено не обичат адвокатите, а без тези гласове никой демократ не може да спечели. Сред адвокатите пък те най-малко харесват жените.
Ето един типичен виц
от Харлем:
Каква е разликата между жена адвокат и питбул? Отговор - червилото.
Американците имат поне 1 милион вицове за адвокати. Ето още един. Въпрос: Защо Господ е измислил адвокатите? Отговор: За да има на кого дилърите на имоти да гледат с пренебрежение.
Както е известно, Хилъри бе замесена и в едни далавери с имоти, но се измъкна суха. Суха, но "лошото чувство остава", както би казал българският Джон Стюарт - Бойко Борисов, още един перспективен президент, само че в България.
Стигне ли се до предизборна кампания, републиканците със сигурност ще извадят наяве съмнителните подробности около скандала "Уайтуотър", който преследваше Хилъри през цялото време, докато бе Първа лейди.
За хората, които следят финансовата криза,
Хилъри има и
още един дефект
Нейният съпруг допусна да бъде отменен законът "Глас - Стигъл", който държеше банките в релсите на здравия разум.

Целият блог от Валери Найденов четете в последния брой на в. "168 часа"