Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

11-годишният син на Лидия я изпрати със сълзи

11-годишният син на самозапалилата се пред президенството Лидия Петрова стоя до затворения бял ковчег на майка си по време на погребението на 12 ноември. До разплаканото дете плътно бдеше баща му, бившият съпруг на фотографката Красимир Цветанов.
Зад тях се бяха скупчили най-близките роднини и приятели на Лидия, за да се сбогуват с нея на гробищата в кв. Кумарица в Нови Искър. Там не се събраха тълпи от хора, но и присъстващите не бяха малко. Те дойдоха мълчаливо,
говореха тихо, без да разменят разпалени коментари и да си
позволят усмивка
Фактът, че Лидия сама е отнела живота си, не допусна нейното опело в църква, заради което свещеникът отслужи единствено заупокойна молитва за нея на гроба й. Мястото, определено за нейния вечен покой, не беше в най-крайната част на гробищата, където според обичаите се полагат самоубийците, а в тяхната стара част. Там семейството вече е погребвало свой роднина, при когото изпрати и Лидия.
"Сами поехме всички разходи около погребението. Ние не сме социално слаби, за да се налага общината да ни помага. Можем и сами да се справим, но с мъката е по-трудно", отсича опечалената Снежана Петрова, майка на Лидия. Тя плака и прегръща внука си пред двете снимки, поставени върху ковчега на дъщеря й.
Скръбната церемония е струвала на семейството около 1000 лв., изчисли възрастна госпожа в обредния дом. Тя често организира погребенията в Нови Искър и съвсем случайно също се казва Лидия.
"Не мога да повярвам, че толкова млада е сглупила така. Хората говорят, че не се е разбирала с мъжа си и се карали често. Бива ли това да е причина. Най-важното е
човек да мисли за децата си, пък после за всичко останало.
Не сме имали случай да погребваме някой самозапалил се. За последно един възрастен човек се обеси, пенсионер, без един крак. Отчаян е бил и той, щом е успял в неговото положение да увисне на въжето", разказва баба Лидия.
До последно тежкото състояние на Петрова преди нейната смърт е пазено в тайна от нейния син. Дядото на фотографката също научава последен, че внучка му е починала само четири дни преди да навърши 39 години.
Роднините й се надяват докрай, че тя все пак може да бъде спасена въпреки 90-те процента изгаряния. Проф. Хаджийски, директор на клиниката по изгаряния в "Пирогов", откровено сподели тогава пред "168 часа", че най-вероятно няма да може да я спаси.
Бившият съпруг Красимир Цветанов отказа да отговаря подробно на всякакви въпроси, свързани с майката на детето му. След показното запалване на Лидия пред президенството той само с няколко думи коментира, че тя е била с нестабилна психика и в последно време е изпадала в крайни емоционални състояния.
Сестра й Даниела отхвърли заблудата, че тя е страдала от шизофрения.

Цялата история четете в печатното издание на в. "168 часа"

Коментара ()

Вашият коментар