Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Войната на поетите 2

 "Кажи бе, моме, макар че ти въобще не си мома, но това всъщност няма значение", е репликата, която дълбоко засяга 39-годишната поетеса Албена Хинкова и отприщва нейния гняв. Авторът на изказването е нейният съратник по призвание 56-годишният Николай Славов от литературния клуб "Младост" в Пловдив. Не след дълго той получава съдебна призовка, подкрепена с медицинско свидетелство, което доказва, че Хинкова всъщност наистина е "мома" и никога не е имала интимни контакти с мъже. След първоначалната изненада последват отхвърлени извинения, заклеймени като неискрени, а обидената жена е решена да се бори за своята чест докрай.

Николай Славов: Тя е слаб автор, търси слава и избива комплекси

Не знаех, че г-ца Хинкова все още е с недефлуриран химен и го разбрах чак когато получих съдебномедицинско удостоверение заедно с призовката. Изненадах се, но какво да кажа.
По два пъти й се извинявах на първото заседание и на второто. Бях напълно искрен в думите си. За мен това е загубено време, но няма какво да направя.
В никакъв случай не съм целял да я обидя умишлено. Имам навика да употребявам и да се обръщам към хората с "моме" и "момко", а това, че тя се е обидила, е фикция, която съществува само в нейното съзнание", коментира Николай Славов.
Съоснователят на пловдивския литературен клуб обяснява, че познава от дълго време Албена Хинкова и за него тя избива комплекси.
"Не сме имали други пререкания досега
Тя просто е слаб автор и търси внимание. На последното заседание отначало присъстваха различни медии и почти половин час тя се радваше на изявата си. Щом реши, че радостта й е достатъчна, пожела, ако може съдията да продължи заседанието на закрити врата. Смята се за поетеса и писателка, но тя няма един издаден авторски продукт. Докато аз имам доста публикувано творчество зад гърба си, но не бия тъпан", обяснява авторът на "Отстояния".
Той твърди с абсолютна сигурност, че не е знаел, че тяхната колежка Милена Стоянова ще се появи на едно от заседанията облечена като Славейковата Гергана.
"Изненадах се, че Милена
се появи в този вид и не знаех
за нейните намерения
В никакъв случай не съм иницирал действията й. Останалите членове на клуба не вземат страна, най-вече си мълчат и само очите им говорят. Пазят се, не искат да стават свидетели. Не изпитвам някакво притеснение да продължавам да се срещам с г-ца Хинкова и дори в неделя отново ще бъдем заедно на сбирка на клуба.
Съвсем спокойно мога да съм с нея в едно и също помещение, но не общуваме. Съосновател съм на литературния клуб и нямам никаква причина да го напускам", категоричен е Николай Славов.
От своя адвокат той разбира, че по принцип за обида ищецът може да заяви финансови претенции от 1000 до 10 хил. лв.

Цялата позиция на Николай Славов четете в печатното издание на в. "168 часа"


Албена Хинкова: Засегната женска чест се плаща само с 5 литра кръв

Прадядо ми, който е бил комита, е казвал на моя дядо Данаил: "Ако някой засегне майка ти, сестра ти или жена от близкото ти обкръжение на чест, само по един начин можеш да изтриеш тази обида - с пет кила кръв. Е, не желая кръвта на г-н Славов, защото в днешните по-цивилизовани времена мога да се разплатя с него в съдебната зала", брани своето женско достойнство Албена Хинкова.
"По време на заседанието на 30 октомври авдокатът на г-н Славов ме обвини на всеослушание, още преди делото да бъде гледано на закрити врата, че с действията си целя единствено да постигна евтина слава. Не търся каквато и да е популярност и това се доказва от факта, че не поддържам профил в социалните мрежи и че мои произведения не могат да се намерят в литературни сайтове, форуми и интернет, където много автори намират изява.
Не популяризирам творчеството си по друг освен по класическия начин. Не съм и от хората, които печатат често. Извънредно критична съм както към текстовете си, така и към хората около себе си. За мен обидата на Славов е извънредно голяма според моите морални принципи. Не се възприемам като последна инстанция на морала, но и не бих искала някой да възприема себе си като такава, за да ми дава съвети.
Всеки сам решава как да си живее живота, стига да не пречи на другите", разказва поетесата.
Хинкова споделя с просълзени очи и треперещ глас, че много отдавна съдбата я е срещнала с подходящия мъж, но й го е отнела твърде бързо.
"Щастлива и благодарна съм, че имах шанса в този живот да открия любовта в една ранна възраст. За съжаление този човек е покойник. Имам много стихове, посветени на него, които съм писала още когато беше жив, но не подозираше, че го обичам. После станахме близки приятели, които се радваха един на друг в една безкрайно красива платоническа връзка. Вече го няма и няма как да прочете това, което съм написала за него, но не съм го забравила. Помня още и когато бях в 11 клас и написах стихотворение, посветено на него.

Цялата позиция на засегнатата поетеса четете в печатното издание на в. "168 часа"

 

 

Коментара ()

Вашият коментар