Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Единствено гражданите, г-жо Фандъкова, и в никакъв случай общината, се оказаха адекватни по време на свирепата градушка, която удари София.
В деня след бедствието столицата изглеждаше много по-ужасяващо от момента, в който над града се изсипваше порой от дъжд и лед.
20 часа след бедствието в квартала, в който аз живея, все още не беше излязъл нито един служител на почистващите фирми. Тротоарите бяха заринати от листа и клони, улиците - в прахоляк, а единствените хора с метли и лопатки бяха живеещите в района.
Изумително е как е възможно кметът да оценява "положително" реакцията на общината, като такава просто нямаше. Минути след бедствието аз лично не видях никъде в проблемните райони аварийни екипи и общински служители.
Може и да са изпомпали водата от някой подлез, а пожарникари да са извадили семейство, затиснато от дърво в автомобил, но нека не наричаме това "реакция" - това са рутинни действия, в тях няма нищо специално, нито извънредно. Истината е, че гражданите бяха оставени да се борят сами с внезапния порив на природата.
Както хиляди други столичани, в момента на пороя аз бях в автомобила си, а в следващите 60 минути обиколих половин София. И никъде не видях "положителна извънредна реакция" на държавата.
Навсякъде в ниските места по улиците, където запушените канали бяха образували кални язовири, единствените спасители бяха гражданите. Те спираха движението към опасните отсечки и с пръчки и други подръчни средства отпушваха затлачените шахти, чистеха трамвайните линии, бутаха закъсалите в половинметровите водоеми коли.
Повтарям, адекватни в тази извънредна ситуация бяха единствено гражданите. Адекватна реакция на държавата и общината нямаше както преди, така и след пороя.
Оказа се, че полигоните за борба с градушките пазят само посевите, те не могат да защитават гражданите на столицата и по-големите градове в страната дори и ако изстрелват ракетите в опасни облаци, пресичайки пътя им още преди да наближат населените места (виж репортажа на 4-а стр.).
Оказа се също така, че системата за ранно предупреждение е твърде бавна, за да ни защити от бързоразвиващ се градоносен облак (навлязъл в страната ни почти 95 минути по-рано!). Интересно как ли би се задействала не дай боже при война, когато моментът на изненадата ще бъде още по-стресиращ.
Да не говорим за "космическото око на Емел Етем", което беше създадено точно за да предупреждава за подобни бедствия. То е сляпо за природните стихии, както разкрихме още преди два броя на вестника. Било е създадено, както и хиляди други проекти в нашата страна, за да може фирми и хора, близки до властта, да станат милионери в неприлично кратки срокове.
В тази извънредна ситуация приятно изненадаха застрахователите, които отварят офисите си в ранни зори, работят до късно вечер, приемат документи и в почивните дни, удължиха срока за обявяване на щетите и не дразнят клиентите си с формални изисквания. Ето това, г-жо Фандъкова, може да се оцени като "положителна реакция".
А най-неприятното след ледената бомбардировка е, че принципно прашната София сега стана още по-мръсна. С този фин прахоляк, който в следващите месеци ще гълтаме заедно с децата на града.
Защото аз поне не чух кмета да говори за извънредно измиване на столицата, когато оценяваше "положително" реакцията на общината.