Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес сигурно се чудим как е възможно шофьорът в Стара Загора да премаже така нелепо и нагло 4-годишния близнак Паоло в пешеходна зона?
Както преди години се питахме защо пияният убиец на Кембъла влезе само за 2 години в затвора или пък още по-пияният бандит Йоско получи 6 г. за смъртта на двама души в "Бояна"?
Поредният въпрос дойде с новините от съда вчера - как е възможно таксиджията, който с 1,5 промила помете 12 души на спирка в София и уби 6-годишната Елена и 25-годишната Станислава, да получи едва 9-годишна присъда?
Тези въпроси със сигурност са десетки хиляди, защото почернените заради катастрофи семейства у нас са десетки хиляди. А отговорът е само един - причината е в закона.
Съдиите са ласкави с пияни убийци на пътя, защото са длъжни да се съобразяват с Наказателния кодекс, а той казва, че дори и когато шофьорите са седнали пияни зад волана, за да отнемат нечий човешки живот, ги съдят за причинена смърт по непредпазливост. А когато направят и самопризнания и делото се гледа по бърза процедура, присъдата им се намалява рязко.
Но каква непредпазливост може да има в катастрофа, предизвикана от човек, надул газ по шосето, след като е изпил шише ракия? И защо на такива хора трябва да се дава възможност за по-меко наказание?
Всеки шофьор отлично знае за ограниченията по закон. Така че, когато седне зад волана пиян или дрогиран, той извършва действие с умисъл и идеята да бъде разследван за престъпление по непредпазливост е абсурдна и не отговаря на тежестта на стореното от него.
Така не смятам само аз. Така мислят и хиляди старозагорци, които за няколко дни сложиха имената си под подписка за доживотна присъда за убиеца на Паоло.
На това мнение са и майките с черни забрадки, които преди две години напразно протестираха в цялата страна срещу премахването на споразуменията с прокуратурата и условните присъди за шофьори, премазали децата им по пътищата на страната.
Въпреки силните обществени настроения в последните години дори и последните промени в наказателния закон отново са подминали този скандален текст. А той води до леки присъди за пияни шофьори убийци и срива дисциплината на пътя, защото всеки знае, че в България в каквото и състояние да кара и каквото и да причини на околните - ще се отърве с по-ниско наказание от това, което съдът дава дори и на крадците.
А точно тази липса на възмездие е причина в последните 24 години 24 373 българи да бъдат премазани до смърт в катастрофи, а други 201 267 да получат тежки наранявания или пък да бъдат осакатени за цял живот.
На шофьорите, които системно карат пияни, трябва да им се напомни, че носят тежка отговорност.
А това става само с тежки присъди...