Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хора на Таки изчезват като Мето Илиянски

Двама братя, работили за организацията на Христофорос Аманатидис-Таки в България, докато той се крие в чужбина, са изчезнали мистериозно по абсолютно същия начин като легендарния бандит от близкото минало Мето Илиянски.
Николай Биков и брат му Радослав са в неизвестност от 18 ноември 2013 г. Вече 5-и месец полицията в София и в страната не успява да намери абсолютно никаква информация за тях.
Най-близките им хора, както и приближението от криминалния контингент са
така наплашени, че не дават и най-малка следа
на разследващите. Реакцията на съпругата на по-големия Николай - Камелия, е абсолютно същата. "168 часа" я откри и попита за коментар, но коренно противно на всички близки на изчезнали хора, тя не пожела да каже нищо по случая.
Вестникът ни разполага с умишлено задържана информация от около месец, според която най-вероятно изчезването на двамата братя е свързано с мистериозно откраднатите 70 кг кокаин, за които спомена преди седмица главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той бе лаконичен, че дрогата е била скрита в трансформатор на автомобил "Ситроен", паркиран до пункт за изкупуване на цветни метали, който е бил запален умишлено.
За какво става въпрос?
Инцидентът с въпросното камионче става на 22 октомври 2013 г. -
точно 26 денонощия преди мистериозното изчезване
на двамата братя. Камиончето е било паркирано в двора на пункта, но изглеждало като изоставено.
Във въпросната нощ никой не видял мъжете, които проникнали в заграденото с телена мрежа дворче и запалили каросерията. Трансформаторът е бил натоварен отзад. Когато експерти от пожарната му направили оглед на следващия ден, открили, че вътрешността му, която по принцип трябва да е пълна с машинно масло, се оказала източена от течността и абсолютно празна.Обемът в кухината на машинарията бил 1 кубически метър. Само на дъното имало пепел. Скоро след това бил направен тест, който открил наличието на следи от кокаин във вътрешността на трансформатора.
Проверка на службите успяла да установи, че до закарването на камиончето в Димитровград то е минало през Хасково,
като е дошло с въпросната стока
от голям наш черноморски град
Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров твърди, че МВР разполага с информация за кого е бил предназначен въпросният кокаин, който трябвало дълго да се разпространява в страната ни. "Има напрежение по този случай. Имаме информация, че доста съпричастни към организираната престъпност лица работят самостоятелно по случая", добави той и отказа повече информация.
Как обаче изчезват братята и защо случаят им прилича поразително на този с Мето Илиянски, който се случва 11 години по-рано?
Двамата братя Николай и Радослав по принцип са от софийския квартал "Свобода". От март 2012 година обаче големият Николай заживял в кооперацията, която навремето обитаваха Христофорос Аманатидис-Таки и приятелят му Красимир Каменов-Къро. Сградата се намира на бул. "Пушкин" 84 точно под Околовръстното шосе на София и в престъпния свят е известна като "колумбийското посолство", може би в аналогия с нелегалния бизнес на Таки, който според МВР в онези години
контролирал част от наркопазара в София и страната.
Навремето, преди Таки и Къро да напуснат страната и да се установят в Република Южна Африка, там винаги бе пълно с многобройна охрана, като по булеварда дори вечер се движеха техни частни автопатрули. Но да се върнем на изчезването на братята...
Те са видени за последно на 18 ноември 2013 г. В този ден, в ранния следобед големият напусна "колумбийското посолство", като оставя съпругата си Камелия там. Николай не взема със себе си и мобилните си телефони.
Той отива при брат си Радослав в софийския квартал "Надежда".
Оттам двамата се качват на автомобила на малкия и изчезват
в неизвестна посока. Радослав също оставя джиесемите си у дома. И двамата братя обаче вземат законните си пистолети (как по абсолютно същия начин 11 години по-рано изчезва Мето Илиянски, четете горе).
Съпругата на Николай - Камелия, започва да се усеща, че нещо не е наред още на следващия ден, но не посмява да пусне жалба в полицията. Тя добре знае спецификата на работа на своя мъж, случвало се е и друг път не еднократно той да изчезва по същия начин по работа за седмица-две. Винаги обаче намирал начин да се обади по телефона.
И ако все пак за семейството на Николай тази ситуация не изглеждала толкова притеснителна, при по-малкия Радослав било абсолютно сигурно, че се е случило нещо много лошо. Той се оженил наскоро и бил изключително привързан към съпругата си. Нямало как толкова дълго да не даде знак какво се случва с него.
Междувременно в края на ноември Камелия напуснала "колумбийското посолство". Тя и съпругата на Радослав издържали до средата на декември, когато
отишли в столичното Второ РПУ и обявили,
че мъжете им са изчезнали
преди почти месец. Така на 17 декември 2013 г. Николай и Радослав Бикови били обявени за общодържавно издирване, а скоро и в международно чрез Интерпол.
В този момент започнало търсенето на братята от страна на полицията, което обаче сякаш се забило в непоклатима стена от мълчание, родена от силен страх с все още неизяснен произход.
Всички обяснявали, че Николай и Радослав са били много конспиративни, но не казвали с какво точно са се занимавали в остатъците от организацията на Таки и Къро в България. Криминалистите успели да установят, ч
в далечното минало - около 2004 г. те са били охрана на Къро Участвали са и във фирма "Ликристия", близка до групировката, но са я напуснали официално през 2011 г.
Точно година по-късно големият Николай е поканен да живее в кооперацията на Таки и Къро. Никой не знае на какво се дължал този специален жест, но в службите смятат, че по този начин някой е искал да го държи на 100 процента изкъсо.
Двамата братя били много близки, действали винаги заедно, като задачите идвали от големия. Слухове в престъпния свят от последната година ги свързват с трафик на големи количества наркотици и с огромни печалби, но без никаква конкретна информация.
Имало и хипотези, предизвикани от интриги в подземния свят, че братята са наследили фирмата на Таки и Къро, че опитали да им откраднат бизнеса, но и за тях няма абсолютно никакви факти и обстоятелства.
Единствената следа от двамата е намирането на беемвето единица, с което Николай и Радослав потеглили от дома на малкия в кв. "Надежда" във фаталния за тях 18 ноември.
Колата била оставена заключена на голям паркинг,
но нищо в нея не давало никаква следа към изчезналите, нито пък подсказвало каква може да е съдбата им.
Проверка на полицията показала, че в последните години двамата братя имали сериозен конфликт с Боксьора от "Надежда". Преди години те били много близки с него, но после рязко влошили отношенията си.
Установено е, че преди време Николай и Радослав пребили Боксьора пред заведението му в квартала. Също така в този период била запалена колата на жертвата. Някой хвърлил и запалителна граната "Молотов" пред вратата на къщата му, но проверка на криминалистите показала, че това се е случило след изчезването на двамата братя.
Николай и Радослав нямали и много вземане-даване с полицията. Големият бил регистриран за побой. Той
пребил ченге, което закачало съпругата му Камелия в магазина й По-късно при друг случай Николай бил разпознат за побой и грабеж. Тъжителят лично се обадил в полицията, за да обяви, че го е разпознал на улицата, но след задържането му, когато му показали снимката, внезапно заявил, че това е друг човек.
Третата среща на по-големия с правосъдието отново е след сблъсък със служител на МВР. Този път,
при опит за арест, той набил полицая и му отнел оръжието
Но после заявил, че не знаел, че е истински служител, помислил го за грабител и затова не се подчинил. И по трите случая въобще не се стига до наказателни дела срещу Николай Биков. Също толкова мистериозно, колкото и изчезването му.
Полицията вече пети месец се опитва да открие каквато и да било достоверна информация около съдбата на братята, но неуспешно.
Според една от хипотезите на разследващите с изчезването по някакъв начин е свързан и Таки. Никой обаче не казва каква точно е причината и
как продължава да е толкова силно влиянието на този човек в България,
при положение че не е стъпвал в страната вече цели 6 години.
За момента разпитваните хора от обкръжението на босовете изгнаници не дават никаква информация за братята.
Най-вероятно този случай ще остане в графата "много дълбоко неразкрити" също като аферата с Мето Илиянски, с чието изчезване също бе свързван Таки, но отново единствено в сферата на слуховете и догадките.
Нещо крайно недостатъчно не само за разследване срещу похитителите, но дори и за намирането на телата на жертвите...

Съпругата Камелия: Не искам да говоря нищо, не искам да пишете нищо

Намираме съпругата на по-големия брат Николай - Камелия, с двамата й синове на улица "Христо Ботев" в София, където тя има малък магазин. Камелия е определено стъписана от появяването ни там следобед в сряда и отговаря на въпросите ни твърде лаконично.
По всичко личи, че тя е силно притеснена от нещо или някого и категорично не желае да споделя каквото и да било за тази лична трагедия.
- Здравейте, госпожо, вие трябва да сте Камелия?
- Да, Камелия съм.
- Може ли да поговорим?
- За какво да говорим.
- Ние сме журналисти. Бихме искали да ни кажете какво мислите за изчезването на Николай Биков...
- Не искам да говоря нищо за това.
- Моля ви, все пак трябва да се разбере поне какво се е случило с него.
- Не. Не искам да говоря нищо. И не искам да пишете нищо за това.

Коментара ()

Вашият коментар