Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако днес митичният Фатик беше жив, бизнесменът Димитър Борисов-Гърнето щеше да има тикове от страхова невроза и да подскача по улиците, щом край него изгърми автомобил без ауспух.
Фатик обаче е мъртъв и пернишкият бизнесмен шамаросва пиян дъщеря му и мачка за забавление паркирани автомобили на излизане от бара. Гърнето е овладял мафиотския бизнес с чистотата и си прави каквото пожелае. Никой не може да го респектира - той е типичен представител на новите мутри.
Не се бъркайте обаче - новите мутри не произлизат от престъпния свят - те са никому неизвестни рязко забогатели хора от провинцията. Ще ги видите да се движат из София с коли с еднакви номера и с голяма, непредизвикана от нищо охрана. Мускулести младежи, облечени в черно, с малки слушалки в ушите, които принципно няма да свършат никаква работа, ако някой действително е "поръчал" работодателя им.
Новите мутри са хора "от далаверата" - те са откраднали ДДС или са налапали някой бизнес, чрез който смучат пари от държавата. Те никога няма да се занимават с производство или с начинания, които изискват въображение, търпение и труд. Те нямат капацитет за това. Направили са пачка за година-две, купили са си два джипа на лизинг, пластмасова блондинка на предната седалка и голям апартамент или къща - ново строителство, в крайните южни квартали на София.
Новите мутри са носители на лайфстайл и дрескод - отдавна зачеркнати от времето и от дузина наемни убийци с 9-милиметрови пистолети в ръка, които в последните 10 години промениха до неузнаваемост престъпния свят. Но тъй като новите мутри са диви провинциалисти, няма как да знаят това. Затова се правят на мутри във време, в което борческите изстъпления, охранителните и застрахователните фирми за повсеместен рекет са потънали дълбоко в мрачната история на прехода.
Не че искам да се връщат онези времена, но истината е, че тогава истинските - старите мутри, бяха своеобразен регулатор в живота, който чувствително липсва днес. Те бяха иззели почти официално функциите на държавата и не позволяваха на палячовци като Гърнето да пердашат момичета в тоалетните на заведения.
Чудесно е, че старите мутри днес не тормозят населението - те неусетно мутираха в кротки хора, отпуснали леко мускулите, с очила тип глазанти, подстригани късо, за да прикрият оплешивяването, и упорито нежелаещи да привличат излишно внимание. Колкото и да ви звучи смахнато - старите мутри днес изглеждат направо естети, сравнени с дивите новобогаташи.
Лошото е, че и сега, както и през 90-те години, държавата продължава да липсва. Затова по улиците се сблъскваме с недоразумения от миналото като Гърнето.