Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Рязко отключване на шизофрения е причина за внезапното изчезване на 33-годишния Иван Тодоров, когото хиляди приятели заедно с полицията и семейството безуспешно търсиха 11 дни в София.
На 15 март група деца откриват трупа на IT специалиста в голям строеж недалеч от Зимния дворец в Студентски град.
До тялото
е намерен нож,
който Тодоров купил специално за самоубийството преди това. Край трупа е открита опаковката от хладното оръжие.
В дрехите на Тодоров са били личната му карта, портфейлът и други лични вещи, не са липсвали пари, разкриха пред "168 часа" източници от разследването. Те уточняват, че младият мъж, чието изчезване предизвика буквално истерия във фейсбук, е намерен два дни след като е настъпила смъртта му, и отхвърлят категорично всякакви версии за насилствена смърт.
В мрежата обаче продължават да изникват въпроси как така един щастливо женен мъж, успешен ръководител на екип от над 80 души, може да потъне така внезапно и да посегне на живота си,
без дори да остави предсмъртно писмо
Полицейска проверка показва, че Иван Тодоров, мениджър на отдел "Бизнес развитие" в голяма IT компания, е страдал от рядък вид шизофрения още от дете. Това ставало причина в миналото да постъпва многократно във Втора психиатрична клиника в София.
С напредването на годините той се развивал чудесно във всички области на живота, но периодично заболяването се отключвало и се налагало временно лечение.
След като постигнал сериозни успехи в работата, където получавал солидно възнаграждение, Иван Тодоров миналата година се оженил щастливо.
Въпреки всичко обаче той споделял с личния си лекар, че не се справя както трябва в работата. Казвал също, че нещата не вървят както трябва в личния живот, че връзката с жена му не е пълноценна и
има проблеми от интимно естество
Всички тези съмнения обаче не отговаряли на истината - показали разговори с прекия му началник, както и със съпругата му. Иван обаче не намирал покой, не успявал да потуши съмненията и в началото на март постъпил сам в психиатричната клиника на ул. "Д-р Любен Русев" в София.
На 4 март той решил да се разходи навън и излязъл от сградата. Пресичайки улицата, се сблъскал с личния си лекар. "Иване, къде отиваш!" - попитал го той. "Ще изляза да се разходя малко на чист въздух" - отвърнал пациентът.
Лекарят споделил по-късно пред полицията, че не е усетил нещо тревожно в поведението му.
Освен това в клиниката компютърният специалист отивал абсолютно доброволно, личната му карта си била постоянно у него - нямало причина да бъде спиран.
Проблемът обаче възникнал, когато Тодоров не се върнал обратно. Близките му подали жалба в софийското Първо РПУ и започнало издирване - както от страна на полицията, така и от семейството, което публикува няколко съобщения в интернет със снимката на Иван.
Този зов за помощ предизвика хиляди прочитания в социалната мрежа, десетки хора се включват в търсенето, последват дори обаждания от свидетели, които са го видели, но... напразно - никой от сигналите не се потвърждава.
Личният лекар споделя пред издирвачите от Първо РПУ, че е запознат в детайли с историята на заболяването на Иван и не смята, че той би посегнал на живота си. От младия мъж обаче няма и следа, а в този момент личният му телефон е вече изключен.
Истинският сигнал за местоположението му се оказва последният -
група деца го намират, докато си играят в голям строеж
в Студентския град.
До трупа е намерен нож, както и опаковка, от която е изваден. Правят се два огледа на трупа - на мястото и в Съдебна медицина. Те констатират линейни рани по ръцете и дълбоко нараняване в областта на сърцето.
Няма видими следи от насилие, причинени от друг човек.
Причината за смъртта на Иван Тодоров е остра кръвозагуба.
Причина за самоубийството - остра депресия, отключена от шизофренията.
А тежкият въпрос за близките остава - можеше ли всичко това да не се случи?

Чакал го меден месец в Бразилия

Виждали го в
хипермаркет и
китайски ресторант,
 след което
внезапно изчезнал

от ХРИСТИНА ТЕОДОСИЕВА

“В момента трябваше да бъде на меден месец със съпругата си в Бразилия, ожениха се миналата година", разказва Христо Тенчев, близък приятел на Иван Тодоров и директор CEO на фирма за онлайн игри, където загиналият работел. Сватбата е била миналата година на 18 юни.
Месец преди да изчезне, компютърният специалист си взема болничен, за да се лекува от безсъние. "Просто искаше да си почине, защото му предстоеше и пътуване със съпругата му", споделя Христо Тенчев.
Колегите му описват Иван като отзивчив човек и способен специалист. "Познавам Иван от 3 месеца - казва Олег Петров, негов колега - Имал съм работни взаимоотношения с него, и това, което мога да кажа, е, че беше изключителен професионалист, който менажираше голям екип от хора, които го уважават и обичат. Отзивчив и винаги усмихнат, човек, който ми подаде ръка, когато постъпих на работа в XS. Силно натъжен съм от случилото се."
Иван е бил мениджър "Бизнес развитие" в една от най-големите български компании за онлайн игри.
Той успешно е ръководел голям екип
 След като излиза в болничен, Иван е настанен в клиника за лечение на безсъние на ул. "Д-р Любен Русев".
Имал съмнения и за епилепсия, но тя така и не била доказана. В лечебното заведение мъжът постъпил доброволно и бил на свободен режим. Можел да си тръгне във всеки един момент, уточняват познатите му. Именно това и станало.
На 4 март Иван Тодоров напуска клиниката, без да уведоми никого както от близките си, така и от служителите там, къде отива и защо си тръгва. Разбрали за неговото внезапно напускане, близките му веднага започват да го търсят.
"В един момент изчезна от клиниката, но той не е избягал,
не е бил приеман
там насила
- разказва Христо Тенчев. - Просто си тръгнал, без да уведоми никого. Оттам започнахме да го търсим. Когато стана третият ден, вече наистина се притеснихме. След това последваха и най-лошите новини."
Роднините на Иван подават сигнал в полицията и МВР обявява 33-годишния мъж за издирване от Първо РПУ. Негова снимка се появява почти всеки ден в бюлетина на вътрешното министерство. Във фейсбук приятелите на Тодоров
организират група за неговото търсене,
където се опитват да съберат всякаква информация от хора, които са го виждали някъде.
"Последно го видях една-две седмици преди да изчезне - споделя Тенчев. - Вечеряхме. Той се възстановяваше много добре от безсънието. Онази вечер нямаше нещо в поведението му, което да направи голямо впечатление."
От МВР разпространяват неговото описание: "Иван Тодоров е висок 197 см, с нормално телосложение, прошарена тъмнокестенява коса, бяло лице и кафяви очи. Бил е облечен с късо кафяво яке, зелена блуза, тъмносини джинсови панталони и обут с кафяви боти." Жена, която се е включила във фейсбук групата за търсенето на Иван - Снежина Стоянова, съобщава в полицията, че след изчезването му е
видяла мъж, отговарящ на описанието му
в магазин ХИТ в "Младост 2". Човекът, когото предполага, че е издирваният, бил спокоен и усмихнат.
Жената уточнява, че мъжът е носел кафявото яке, с което е бил описан и в информацията от полицията. Снежина подала сигнала в МВР и последвала проверка на информацията.
"Това беше една от следите, по които търсехме Иван - казва Христо Тенчев. - Ние нямахме шанс да проверим дали това е било истина със сигурност. Когато отидох в магазина със снимката му, никой не потвърди категорично, че го е виждал."
Издирването продължава 11 дни без никакъв успех
Имало и друг случай, когато се твърди, че Иван е бил виждан, след като изчезва. Бил засечен в китайски ресторант в кв. "Банишора", отново в нормално състояние, без видими признаци, че нещо не е наред. Сигналът за присъствието му в заведението отново не е анонимен. Подаден е от Чавдар Цеков, който дори твърди, че двамата били заедно там. Странното в случая е, че никой от най-близките приятели на Тодоров не е чувал за Цеков.
Мъжът споделил във фейсбук, че познава Тодоров и заедно са излезли на 7 март. Приятелите му не знаят дали наистина това се е случило, но смятат, че ако Иван в действителност е бил видян в кв. "Банишора", е изключително странно, че е стигнал толкова далече от мястото, където по-късно се е самоубил.
На 15 март следобед в Студентски град е открит трупът на Тодоров, като от МВР съобщават, че става дума за самоубийство, но не дават никакви подробности. По тялото на 33-годишния мъж не са намерени следи от насилие, твърдят от полицията.
Така мистериите в историята на Иван Тодоров стават две. От една страна - защо е напуснал клиниката, без да уведоми близките и приятелите си, с които бил в прекрасни отношения, а от друга -
дали и защо се е самоубил
По тялото на Иван са открити прорезни рани, но не се уточнява къде и как са нанесени. "В събота разбрах от неговия най-близък приятел, с когото заедно го търсихме, че е самоубийство", казва Христо Тенчев. По негови думи обаче, Иван не е имал причина да посегне на живота си, нито такова поведение.
"Говорим за един изключително способен, добър, лоялен човек - казва Тенчев. - Работя с изключително много хора, Иван наистина е един от най-близките ми. И на мен ми се струва тотално нелогично, нямам обяснение. Със сигурност не е някое от онези лоши неща, които се пишат. Самият аз го търсих. Обикаляхме със съпругата му, с учителя му по йога."
От една страна, приятелите му не разбират защо би посегнал на живота си, но от друга,
съмненията за убийство им се струват невъзможн
Във фейсбук обаче голяма част от коментарите на хора от обкръжението му са категорични, че тезата за самоубийството не е възможна.
След смъртта на Иван най-близките му приятели и жена му са шокирани и отказват да говорят.
"Не искам да разговарям с вас" отговори съпругата му Гергана. След загубата на мъжа си тя изтри своя фейсбук профил. Бяха скрити и повечето снимки на Иван в уебпространството.
Най-добрият приятел на загиналия мъж - Живко, каза единствено, че това е огромна трагедия. "Иван е намерен от полицията и не е жив вече. Всичко това за нас е свързано с много мъка", отговаря той.

Спирането на лекарствата отключило рязка депресия

Една от версиите, които приятели на Иван Тодоров подозират, е свързана с медикаментите, които е получавал мъжът за безсънието. Твърдят, че са проверили действието на лекарствата и внезапното им спиране е възможно да е породило непредвидена реакция у него.
Излизайки от лечебното заведение, Иван Тодоров изведнъж прекратява приема на всякакви лекарства. Медикаментите за безсънието му обаче трябвало да се спират по определена схема.
Приятелите му смятат, че рязкото прекъсване на приема им е възможно да доведе до криза и у най-спокойния човек. Предполагат, че именно това може да е довело до внезапна депресия, параноя и да е причинило нелогични действия.

Самозаколването говори за криза във взаимоотношенията

"Самоубийството с нож е изключително рядко - смята криминалният психолог Росен Йорданов. - Да посегнеш на живота си, винаги изразява автоагресия, но когато смъртта е причинена по подобен начин, това е допълнителна форма на самонаказание. Подобен акт е самозапалването.
Изборът на такива крайни, жестоки форми на самонараняване издава мотивите на човека. В повечето случаи причините са свързани най-вече с някакво отхвърляне на самия себе си или отричане", коментира Йорданов. Една от основните причини за самоубийствата е загубата на смисъл в живота на човека. В такъв случай обаче самоубиецът не иска да нанесе допълнителни травми както върху тялото си, така и върху самата си личност
Самозапалването и самозаколването са протестни форми. Тогава човекът изразява позиция и загатва за мотива. Това е агресия, която вероятно е била насочена навън, но е рефлектирала върху самия човек. Отнемането на собствения живот с нож е знак за някакво несъгласие, показва отношението към проблема и мястото на човека в самия проблем.
Самоубийствата най-общо се делят на демонстративни и депресивни. Посягането на собствения живот е начин да изразиш нещо повече от загубата на смисъл, повече от това да привлечеш вниманието към себе си. Това е да изразиш позицията си по един брутален начин. Както заколването е по принцип по-интимен акт на убийство, което загатва за някакви отношения между убиеца и жертвата, така и този начин - самоубийство с нож, също говори за определен тип отношение. Причината, която е накарала този човек да отнеме живота си точно по този начин, вероятно е свързана с взаимоотношенията му с друг човек или със самия себе си. Това е протест, несъгласие, наказание за провалени отношения, не е демонстрация."