Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ако в Дупница имаше истинска полиция, истинска прокуратура и истински съд, Николай Радев-Отвертката днес щеше да похапва бобена чорба в бобовдолския затвор, вместо да лежи студен в хладилна камера на моргата в Кюстендил.
Това е абсолютно сигурно, но понеже отворихме тема за Николай Отвертката, тук изниква един много груб, но в същото време резонен въпрос: кое е по-добре за гражданите на Дупница - младият мъж да лежи в затвора или на 2 метра под земята в градските гробища?
За мъртвите има едно правило - или добро, или нищо, но ако прегледаме какво пише във форумите под ползващите се с изключителен интерес в интернет статии за 27-годишния мъж, ще видим много ясно отговора.
От стотиците коментари лъха твърде много гняв, предизвикан от трупана с години безнадеждност заради тотална липса на държавност в този град, който се намира само на 55 км от София, но от гледна точка на правосъдие си е направо в далечна галактика.
Галактика, която смело можем да кръстим и Галеви-актика - на двамата "братя", които няколко петилетки владееха и управляваха Дупница и района и не позволиха на държавата да ги накаже, като избягаха в последния възможен момент с авоарите си в чужбина.
Дупница, където цивилизацията е започнала да се развива още в късната каменна епоха, е типичен пример за място, подходящо за завладяване от мафията. Там са налице трите най-важни елемента, които хранят кръвоносната система на организираната престъпност: 1) държавата е слаба, 2) икономиката не се развива с очакваните темпове, 3) хората са пасивни, загубили трайно вяра в справедливостта, защото лошите винаги побеждават.
Дупница със сигурност не е единственият град с този проблем в страната ни. А там, където безнадеждността надделява, винаги виреят такива като Николай Отвертката - красиво момче с 0 дни трудов стаж, постоянно присъствие във фитнеса и много близки отношения с местните мафиоти (в случая Галеви). Типичното местно леке, от което градът е пропищял от години, както пише на много места във форумите.
Младеж, който е и добър пример за извратеното правосъдие в Дупница. Отвертката не само няма осъдителна присъда, въпреки че е задържан многократно за побоища в града, удивителен е случаят, когато той пребива приятелката си и процесът за този инцидент така и не стартира, но междувременно биячът успява да осъди жертвата си за обида.
Едва ли някой се съмнява, че липсата на правосъдие в Дупница е причина такива като Галеви и Отвертката да владеят безапелационно града. И ако в държавата тази циничност може да продължи с години и десетилетия, в природата винаги има равновесие.
Натрупаното напрежение задължително избива някъде - и ето идва вечерта на 11 март, когато семейство лекари вземат правосъдието в свои ръце и в опит да защитят момиче от семейството убиват Отвертката.
Какво по-силно доказателство, че дори и след бягството на "братята" Галеви в този 35-хиляден град все още няма истинска полиция, истинска прокуратура и истински съд.