Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЯГСТВО: Съдът за момента остави в ареста бандата на Джуката, но самият той е обявен за издирване.
БЯГСТВО: Съдът за момента остави в ареста бандата на Джуката, но самият той е обявен за издирване.

Бургаската наркоорганизация на издирвания дилър Виктор Боцев-Джуката, представлявана от Красимир Простака, Николай Шопа и Георги Пишката, е продавала 15 месеца дрога зад гърба на несебърския бос Димитър Желязков-Очите, като амфетаминът, който са разпространявали, е бил с чистота от едва 2 процента на активното вещество, а хероинът - 8%.
Процесът срещу Джуката, Простака, Шопа и Пишката ще стартира до седмици в специализирания съд в София. Четиримата плюс още двама мъже и Катерина Янева са обвинени, че са пласирали хероин, амфетамин и марихуана от октомври 2011 г. до средата на юни 2012-а.
Миналата седмица срещу общо 19 души от бандата на братята Виктор и Габриел Боцеви - Джуката и Жабата, бяха повдигнати обвинения за разпространение на дрога. Те са разследвани по общо 3 дела, като първото от тях, което влиза в спецсъда, е за бургаския им клон.
Разследващите започнали да разплитат черноморската мрежа за пласиране на дрога, след като наблюдавали Цветомир Иванов. Той е известен от години бургаски дилър. През 2009 г.
полицаи атакуваха нает
от него апартамент
в кв. "Меден рудник" и откриха вътре малка оранжерия за отглеждане на марихуана и около 300 грама хероин, амфетамини и кока.
При полицейската акция дилърът опита да избяга и оказа яростна съпротива на униформените, а полицията след задържането му съобщи официално, че той "се е самонаранил, блъскайки главата си в стената". В момента на ареста Цветомир бе с буквално преди броени дни влязла в сила условна присъда за наркоразпространение.
Активността му в този бизнес става причина той да се запознае със софиянците Виктор Боцев-Джуката и Красимир Кръстев-Простака. И след като излиза от затвора през септември 2011 г., той веднага започва да пласира наркотици заедно с Николай Симеонов-Шопа, който въпреки прякора си е от Бургас. Само след месец свобода двамата започват да се снабдяват с хероин, амфетамин, метамфетамини и пико от Виктор Джуката и Красимир Простака. Много скоро Цветомир и Шопа поели пласмента не само за областния град, но и за малките градчета в района.
Софиянците пренасяли дрогата до бургаските си колеги по две схеми - най-често наркотиците пътували чрез куриерски фирми или по автобуси, които обслужват редовно линията София - Бургас. По-рядко Цветомир или приятелката му Катерина Янева пътували до столицата
и си вземали хероин и амфетамини лично от Джуката или от Простака
Само два месеца след като бизнес схемата стартирала, и Цветомир, и Шопа си създали всеки собствена организация от дилъри. И двамата обаче отговаряли за получаването на стоката, складирането й на тайно място, разфасоването, разпродажбата и последващото отчитане на парите - първо при тях, а после и към партньорите от София. Николай Шопа измислил следната конспиративна техника за работа със зареждачите и дилърите си. Той направил няколко тайника в града, които редовно зареждал с хероин, амфетамин и метамфетамини. Когато си свършел работата, позвънявал на зареждача от уличен телефон и му казвал единствено произволно избрано от него име. Това бил знак, че тайникът е пълен, разкрили разследващите.
Трима души били уличени, че прибират "материал" от тайниците на Шопа - Николай Ников, наркоман от града, Димитър Гелушев-Йоаната и Димитър Колев, който по-късно станал свидетел на прокуратурата.
През януари 2012 г. към групата се присъединила и приятелката на Цветомир - Катерина Янева. Тя поела за гаджето си ролята на "тайника" от схемата на Шопа. Тъй като се чувствала икономически зависима от приятеля си - давала лично дрогата на дилърите, събирала парите и му се отчитала.
Цветомир й имал такова доверие, че скоро дори я карал директно да превежда през системите за бързи преводи част от парите за Джуката и Простака в София. Цветомир, когото дилърите наричали Цецо, имал и още една схема за разпространение.
Всеки клиент, който му се обаждал по телефона, бил препращан в апартамента на негов приятел, където го чакал добре зареден с хероин и амфетамини дилър.
За да се продават бързо наркотиците, Цецо ползвал три такива апартамента - един в бл. 67 на кв. "Братя Миладинови" и друг на ул. "Калоян" 104. След като дрогата се пласирала, Янева превеждала парите чрез "Т-пост изи пей" по няколко банкови сметки, чиито титуляри били подставени лица на Джуката и Простака.
Много скоро Цецо си наел
още един човек
да му върши
мръсната работа -
Георги Димитров-Пишката. Неговата задача била да взема колетите с пратките дрога от София, да зарежда дилърите и да се отчита на шефа. Пишката обаче не успял да работи дълго за Цецо, защото на 28 януари 2012 г. бил задържан на автогара "Юг" в Бургас в момент, когато получавал от шофьора на автобус малка раница, в която пътувала поредната пратка със 150 грама амфетамини. По малко по-вълнуващ начин загубил един от дилърите си и Николай Симеонов-Шопа. Неговият пласьор Николай Ников бил и наркоман, поради което вземал всеки път от Шопа 7 дози - 5 от тях отчитал, а другите 2 - оставали за него. В последните дни на декември 2011 г. Ников трябвало да предаде една доза амфетамин и една марихуана на Петко Великов-Моканина, който в същия момент лежал в Бургаския затвор.
За да изпълни заявката, Ников се срещнал на паркинга на магазин "Пикадили" в кв. "Изгрев" с Мартин Мустакеров, който по-късно също станал свидетел на прокуратурата. Там му предал две топчета с наркотици и му обяснил, че уговорката със затворника Моканина била да отиде на 30 декември близо до главния вход на затвора, да сложи камък в торбичка с топчетата с дрога и
в 10,30 часа да я хвърли през оградата към карето,
в което лишените от свобода се разхождали.
Мустакеров направил всичко това, но надзирателите намерили пликчето преди клиента Петко Моканина да го грабне от земята. Така много скоро полицията стигнала по веригата и до наркомана дилър Ников. Само 5 дни по-късно в неравната битка с полицията паднал и Димитър Гелушев-Йоаната. Той пък бил спрян на ул. "Струга" в града, докато шофирал мицубишито си "Каризма", а в колата униформените открили 10 грама амфетамин.
И след тази "производствена жертва" обаче комбинативният Цецо не се отказал от бизнеса. Той веднага намерил заместник на Пишката - Божидар Гешев от Пловдив, и още на 17 февруари го изпратили в София да вземе хероин и амфетамин от Джуката и Простака. Гешев изпълнил мисията успешно в едната посока, но бил арестуван навръщане в Пловдив с поредната пратка.
Ден по-рано в Бургас пък е бил задържан дилърът на организацията Боян Колев-Бойски, а на 26 февруари в Айтос полицията хванала Николай Неделчев-Бесолинито с малко количество дрога. Пред възможността да отиде в затвора обаче Бесолинито избрал да сътрудничи на полицията и прокуратурата.
На 23 март бил задържан и дилър на Николай Шопа. Димитър Гелушев сам предал на полицаите жълтата кутийка от шоколадово яйце, в която имало две пликчета с наркотици. Дилърът веднага разказал от кого е купил "материала" и също станал свидетел на разследващите органи.Николай Шопа обаче се почувствал тотално предаден, след като и пласьорът му Димитър Колев се разприказвал в прокуратурата. В един момент Колев, който също бил хероинозависим, решил да се откаже от дрогата и да се лекува на "метадонова програма". Той директно издал, че
Шопа му оставя дрогата на гробищата в бургаския квартал "Ветрен"
И действително се оказало, че в десния ъгъл на гроба на покойния Васил Василев за него били оставени две черни топчета с наркотици, увити в найлон. Така чрез трима директни свидетели рухнала разпространителската схема на Николай Шопа.
Краят на авера му Цецо обаче дошъл със старта на активния туристически
летен сезон. В средата на юни бургазлията наел къща за гости в Обзор, която смятал да ползва за своя база до края на лятото. На 27 юни обаче един бърз арест го лишил от слънчева светлина в следващите месеци.
При обиска в къщата били открити 112 грама амфетамин, смесен с кофеин, и около 30 грама метамфетамин, разпределен в много дози. В чантата на приятелката му Катерина имало няколко дози марихуана и амфетамин.
Още същия ден в София били арестувани и организаторите на разпространителската мрежа Виктор Боцев-Джуката и Красимир Кръстев-Простака. Всички те са обвинени по чл. 321 от Наказателния кодекс в организирана престъпна група за пласиране на наркотици. 9 месеца след арестите всички обвиняеми са на свобода - без мярка за неотклонение, срещу подписка или пък парична гаранция. Със сигурност на делото, което ще започне в специализирания съд до месец,
няма да присъства снабдителят на мрежата Виктор Боцев,
който преди седмица получи ново обвинение в наркоразпространение и избра за себе си ролята на беглец.