Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 12 февруари, докато Обама и Оланд обсъждаха световния мир в Белия дом във Вашингтон, а белият мечок Антон в зоопарка в Щутгарт фатално погълна палтото и чантата на случаен посетител, българските министри в София одобриха съдбовен за страната ни международен пакт.
Министерският съвет разбираемо гордо оповести, че в следващите 3 години България ще има редкия шанс да си сътрудничи с Корейската народнодемократична република (КНДР) в областта на изкуството, културата, спорта и медиите.
Сякаш в потвърждение на острата нужда от сближаване с режима на Ким Чен Ун още същия ден бе оповестена и прясната класация на "Репортери без граница". Тя показа колко верен път за развитие е избрала страната ни, след като в критерия "свобода на словото" в последната година сме се сринали от 87-а позиция на място номер 100. Абсолютно логично движение с оглед на споразумението, тъй като все пак става дума за медии, а във въпросното класиране Северна Корея традиционно е на предпоследното 179-о място, следвана единствено от Еритрея.
Вярно, България успя в съвсем кратък срок да се прехвърли на последно място в Европейския съюз по отношение на свободата на медиите, но класацията все пак сурово ни сочи още колко дълъг път имаме да извървим, за да се изравним с достиженията на народнодемократичната република и да си партнираме с тях в условията на равнопоставеност.
За голяма радост на милиони българи споразумението на Министерския съвет ще доведе до разширяване на връзките със Северна Корея и в така важни в отношенията между двете страни области като библиотечното дело, книгоиздаването и архивите.
Няма обаче нормален наш сънародник, който да не съжалява горчиво, че пактът със Северна Корея пропуска и важни области за взаимодействие между двете страни като космонавтиката например. Учудващо е как министрите ни са пропуснали, че преди по-малко от месец 17-годишният Хънг Ир Гонг стана първият човек, стъпил на Слънцето и дори взел оттам проби за изследване при температура от 5505 градуса по Целзий.
Севернокорейският тийнейджър космонавт стигна крайната цел на мисията си за рекордните 18 часа, като летя само нощем, за да се предпази от иначе фаталната за останалите народи на Земята екстремна горещина.
Успехите на Северна Корея в изследването на Космоса са безспорни и за отсъствието на българин на борда на космическия им кораб тепърва трябва да се търси отговорност директно от премиера Орешарски.
Но ако си обясним този пропуск на нашия министър-председател с недостатъчната му подготовка по въпросите за междупланетното пространство, то как би се оправдал той с фатални пропуски на знания в областта на финансите?
Нима, докато вдигаха пенсиите със скромните 3 процента, Орешарски и министрите му са пропуснали, че в КНДР само за ден в края на миналата година увеличиха заплатите в металургията с между 50 и 100 пъти. Експертите могат само да гадаят какви облаги би донесло на страната ни сключването и на икономическо споразумение с народнодемократичната република.
Да не говорим и за успехите в Северна Корея по отношение на корупцията. И Сталин вероятно се върти от завист в гроба, ако вижда как лидерът Ким Чен Ун се разправи с чичо си, като екзекутира него, а за назидание и целия му род до крак.
Въобще от Северна Корея може да се научи много и едно споразумение, ограничено в рамките на изкуство, култура, спорт и медии, изглежда твърде прибързано.