Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анна Гешева
Анна Гешева

"168 часа" откри единствената наследница на легендарния полицай Никола Гешев.
Правнучката Анна Гешева свидетелства, че години наред след преврата на 9 септември роднините са били разпитвани, а мистериозен мъж често оставял пред вратата на семейството кашон с дрехи и храна, после си тръгвал,без да каже кой го праща.
"Аз съм единствената правнучка на брат му Емануил, а нито Никола, нито някой от останалите му братя и сестри е оставил други наследници", казва 26-годишната Анна, която наскоро е завършила УНСС. Самата тя поразително прилича на своя прадядо. Също като гениалния полицай тя е учила за юрист, като любимо й е наказателното право. Външната прилика между нея и Никола Гешев също е поразителна. От няколко години Анна упорито се интересува от историята на известната си фамилия.
Семейството на Анна винаги е било убедено, че легендарният полицай е останал жив след 9 септември 1944 г.
"Никола Гешев не е убит. Сигурна съм и никой не може да ме убеди в обратното", каза Анна пред "168 часа". "Първото доказателство е, че прадядо ми и дядо ми са били привиквани след 9 септември в милицията и са ги разпитвали за Никола Гешев - избягал ли е и къде може да се крие. Ако един човек е починал, не би трябвало да го издирват, нали?
Има и запазени официални документи, в които се нарежда да продължи издирването му. Второто, което дядо ми, който също като прадядо се казваше Емануил, разказваше, е, че всеки месец в продължение на дълги години на вратата се появявал някакъв човек, оставял кашон с храна и дрехи и си тръгвал. Не е обяснявал откъде е, нито кой е", разказва Анна Гешева.
Тя потвърди, че също е чувала версията, че Никола Гешев е починал в Мюнхен или в Рим чак през 1984 г.
"Да, зная. Чух и за един любопитен случай, описан в книга от известния треньор Димитър Пенев. Той пише, че докато с ЦСКА са гостували на италиански отбор, при една от срещите с техни футболни деятели изведнъж пристигнал сервитьорът и донесъл една кошница със скъпи италиански вина - разказва Анна. - Нашите спортисти се поинтересували от кого са изпратени. Домакините казали: "Не сме ние." Попитали сервитьора и той казал:
"От господин Никола Гешев",
и посочил към дъното на залата, където стоял някакъв човек. Докато нашите се окопитят, него вече го нямало."
"168 часа" разговаря и с българин, живеещ от дълги години в Германия. Той се сдобил с неофициална информация, че Гешев имал имение близо до база на НАТО в Гармиш-Партенкирхен.
Писателят Петър Христозов също сподели пред екип на вестника подобна информация.
Самият Христозов и до днес не е сигурен дали се е срещнал с Гешев, или с някого, който поразително прилича на него.
"В началото на септември 1984 г. приятелят на баща ми Христо Гъделев, известен като Черния капитан и Палача на комунистическите ятаци от Батак, ме заведе в Мюнхен - разказа Христозов. - Според него там Гешев имал ранчо близо до база на НАТО и известен немски курорт. Гъделев ми каза, че ако той поиска, ще говори с мен, ако не - няма. Помня, че имението бе опасано от 7-метрова ограда, имаше и кокошки."
Единствената гаранция на Христозов, че действително се вижда с Гешев, бил Гъделев.
"Той е бил личен агент на Гешев от така наречените ловни роти, едно особено паравоенно образувание. Бил е може би най-мразеният човек в Батак", обяснява Христозов.
Човекът, с когото Гъделев го срещнал, бил доста стар и определено приличал на Гешев. "Едър мъж, около 1,85-1,90 м, 88-годишен,
на колкото трябваше да е и самият Гешев.
Стори ми се полуадекватен - каза Христозов. - Показах му снимки на баща ми. Позна го. Каза само, че бил голям човек. Въпреки че ме бе завел Христо Гъделев, Гешев каза, че има подозрения, че съм руски агент, и отказа да говори с мен."
Според Христозов баща му и Гешев се запознали в периода 1921-1923 г., като впоследствие полицаят го вербувал за свой агент.
"168 часа" вече писа, че най-вероятно Гешев е успял да избяга от България на 8 септември 1944 г. Съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров също сподели това с екип на вестника, позовавайки се на свой разговор с бившия висш функционер на БКП Антон Югов. Той му казал, че версията за убийството на Гешев я пуснали самият Югов и Руси Христозов - първият шеф на милицията след преврата. Целта била да се успокои партията, която се тресяла от интриги и вражди кой е агент на Гешев и кой не.
Синът на Руси Христозов на свой ред сподели пред "168 часа", че Гешев е успял да избяга и да стигне до Турция, където най-вероятно е оставил част от архива си на Ким Филби, смятан за разузнавача на ХХ век.
Във фамилията на Гешеви и до днес се говори, че гениалното ченге е избягало с голяма част от архива си. Пред най-близките си подчинени полицаят бил лаконичен: "Който иска, да тръгва с мен."
Голямата мистерия в бягството му е
защо не взема със себе си бременната си съпруга
Причината е, че тя карала изключително тежка бременност и било почти сигурно, че по пътя ще загуби детето. Освен това Гешев разчитал, че комунистите няма да посмеят да посегнат на бременна жена. Но прогнозата му се оказала погрешна. Според журналистката Ваня Панкова от в. "Нощен Труд" тя била подложена на невиждан тормоз, в резултат на който абортирала. Впоследствие дълго била разпитвана за работата на мъжа си, макар че в действителност не знаела нищо. В резултат на нечовешки мъчения тя умира, а тялото е изгорено, пише Панкова.
След 1944 г. цялата фамилия е подложена на репресии от новата власт.
"Помня само, че дядо ми през 2000 г. казваше: Те много ни тормозеха", спомня си Анна.
Най-вероятно комунистите са разчитали, че Гешев ще се появи, но това така и не става.
Въпреки официалната версия, че той е убит, издирването му всъщност продължава 16 години след бягството.
През 1960 г. разследването приключва с думите, че до момента няма никакви данни за него. Не е ясно нито къде се намира, нито дали е жив, или не. Нямало данни и да поддържа контакти с близките си в България.
Фактът, че ДС е продължила да го търси 16 години след уж официалното му убийство, означава само едно - елитът на партията е бил абсолютно наясно, че версията за смъртта му е фалшива. Именно този факт предизвиква интереса на единствената правнучка на Гешев, която от година
усилено издирва всякакви материали за фамилията
В процеса на това своеобразно разследване тя се натъква на факти, които я изпълват с възмущение.
"Сигурна съм, че някои от тях не отговарят на истината и създават погрешна представа за Никола Гешев - казва Анна Гешева. - Забелязвам и тенденциозност, сякаш някои искат да го омаскарят. Други пишат за него като за обикновен полицай, че едва ли не през годините е създаван изкуствен легендарен образ на един доста семпъл човек. Това според мен не е така - цялата ми фамилия по бащина линия са интелигентни хора и това е безспорен факт. Всеки може да се убеди в това, като посети ФК "Славия", основан от прадядо ми Емануил, или клуба на шахматиста "Георги Гешев" на бул. "Христо Ботев". Доказва го и и дейността на Никола Гешев, който отлично е познавал комунистическата партия отвътре и водел успешно борбата с нея."
Тя е възмутена и от твърдението, че известният брат на прадядо й крадял ток, като манипулирал електромера.
"В това няма нищо вярно, пълна глупост - казва Анна. - Виждала съм и документите. В тях не се говори за електромер, а за бушон и дори човек с елементарни познания по електротехника ще разбере, че става въпрос за нещо съвсем друго. Нима никой не е сменял жичката, като му гръмне бушонът?"
Според нея семейството било от потомствени интелектуалци с аристократични черти.
"Високото чело и дългите пръсти са
отличителните белези
на фамилията ни
- казва Анна. - За мен е важна истината. Аз знам, а и дядо ми никога няма да ме излъже. Няма никаква причина и да е създавал ореол на Никола Гешев."
Самата Анна издирва в архивите всички документи, свързани със семейството .
"Видях запазени писма, открити по едно от делата, водени от Никола Гешев, писани от комунисти. Пълни са с разни позиви, просто не мога да повярвам как са се заблуждавали в комунистическата идея. Пише: "Работници, работнички, да живее нашият вожд Ленин!" или "Да живее Октомврийската революция!" Не мога да се начудя в какви идеи са вярвали - смее се Анна и допълва: - Виждали ли сте на какво прилича към днешна дата Бузлуджа - наскоро отидох там от любопитство - отгоре едва се чете: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!" Вътре всичко се руши, а днешните социалисти всяка година ходят там, опъват транспаранти, за да не се вижда разрухата. Не се ли срамува ръководството на БСП?"

Никола Гешев
Никола Гешев