Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АТРАКЦИЯ: Премиерът Пламен Орешарски покани у нас най-богатия китаец, за да се убеди колко изгодни инвестиции може да се направят в туризма.
АТРАКЦИЯ: Премиерът Пламен Орешарски покани у нас най-богатия китаец, за да се убеди колко изгодни инвестиции може да се направят в туризма.

Мощни арабски инвеститори искат да вложат около 1 милиард лева в мегапроекта за зимен курорт "Стара планина", научи "168 часа" от хора в бранша.
Склоновете на най-дългата планина в България не са особено подходящи за ски писти, но планината не е експлоатирана и експертите са убедени, че начинанието ще има успех. Освен това плановете на инвеститорите са да има целогодишен туристически поток с различни балнео- и спа услуги.
В момента се търси огромен терен, който да е в непосредствена близост до магистрала и летище. Затова с най-големи шансове са районите около Старозагорските минерални бани, Пловдив или в краен случай Габрово.
Чужденците искали
курортът да е в голяма
урбанизирана зона
Те били наясно, че ако тепърва трябва да се изгражда инфраструктурата, процесът ще отнеме 15-20 години.
Засега в правителството пазят в тайна идеята и името на инвеститорите, тъй като е ясно, че определени групи зелени яростно ще го атакуват.
Знае се, че някои екоорганизации неофициално работят за икономически групи в туризма, които непрекъснато си подливат вода. Познават се по това, че често атаките им към определени проекти са изключително безпринципни и далеч от логиката на екополитиката. Същевременно тези зелени мълчат като риби, когато свързани с тях групировки нарушават екоправилата.
Природозащитникът Тома Белев в интервю за "168 часа" разказа как някои от екоорганизациите просто рекетират инвеститори,
като непрекъснато депозират жалби в съда, след което по неизвестни причини ги изтеглят още преди да е минало първото заседание. Дали това е доходоносен бизнес, или внезапно просветление, че не са прави, няма какво да се гадае.
Другият проблем пред "Стара планина" е дали инвеститорите няма да се уплашат от раздробените парцели у нас. Както и дали ще могат да намерят район с търсената инфраструктура. Не е ясно и дали ще получат нужните разрешения да изградят хеликоптерни площадки за богатите туристи, нови пътища, които да поемат огромния туристически поток. Идеята на инвеститорите е да посрещнат хората от летището и по най-бързия и лесен начин да ги транспортират до курорта.

Всичко за проблемите около проектите "Стара планина" и "Дестинация Рила", както и интервю с Тома Белев, четете в новия брой на в. "168 часа"