Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПОРТАИТИСА - чудотворната икона почитана от Ванга се намира в Роженския манастир.
ПОРТАИТИСА - чудотворната икона почитана от Ванга се намира в Роженския манастир.

Ванга смяташе за чудотворни и много обичаше да се моли пред четири икони, разказа пред "168 часа" нейната приятелка Жана Цонева.
Любим на пророчицата бил Роженският манастир. Когато Жана и съпругът й ходели при нея в свободното й време, Ванга ги молела да я закарат с колата, за да се поклони на Божията майка в манастира над Мелник.
"Спонтанно решаваше да идем там. Дълго се молеше пред иконата, понякога дори с часове, ако нямаше хора. Казваше, че е чудотворна. След което обичаше да си поговори в двора на манастира с монасите", разказва Жана.
"Веднъж седмично Ванга ходеше в Роженския манастир. Особено в началото много често идваше", спомни си пред "168 часа" и отец Георги Манчев от Сандански.
Гадателката с часове стояла пред "Портаитиса"
"Много помага на онкоболни и на бездетни семейства", разказва отец Георги Манчев.
Десетки двойки идвали пред иконата и въпреки диагнозите в крайна сметка се завръщали с дечица, които искали да кръстят в манастира.
Когато човек се допре до изображението на Божията майка, има чувството, че то започва силно да се клати и всеки момент ще го събори. Хората въпреки забраната обичат да държат ръцете си върху чудотворната икона.
Обичайна гледка, е когато някой направи това, изведнъж да се стресне и уплашено да отскочи назад. Неслучайно до иконата е поставен надпис да не се поставят ръце върху нея, нито да се правят така популярните напоследък енергийни зареждания.
Молитвата от кратко разстояние
е достатъчна,
казват в манастира.
Много тежки диагнози също са излекувани с молитва пред чудотворното изображение, разказват местни.
Самият манастир е основан между 890 и 1220 г. според различни данни. Има основателни исторически предположения, че там за кратко е живял и рилският чудотворец св. Иван Рилски.
Смята се, че иконата на Божията майка е копие на първия лик на Света Богородица, нарисуван от евангелист Лука. Тя дълго била пазена от бедна вдовица в Никея. По време на турското робство обаче иконите трябвало да бъдат унищожени. Когато дошъл редът и на този образ на Света Богородица, вдовицата помолила за един ден отсрочка. Един от войниците така се вбесил, че с меча си ударил едната скула на Божията майка и оттам потекла кръв.
Изплашен, отрядът напуснал дома на вдовицата
Тя излязла, помолила се Света Богородица да се грижи за образа си и пуснала иконата в реката.
Прибрала се и помолила сина си да замине за Атон, за да не е свидетел на смъртта й на следващия ден, когато войниците отново щели да се върнат. Момчето отишло в Иверския манастир. Там след доста години монасите
една вечер видели огромен огън в реката
След няколко дни и много молитви Светата майка се явила на един от тях и му дала указания как да приберат нейния лик. Когато монасите внесли светинята в манастира, я поставили на олтара.
На другия ден обаче видели, че тя е застанала точно над портата на манастира. Те отново я внесли и на другата сутрин отново я намерили над вратата. След което Божията майка се явила на един монах и му казала, че не те ще я пазят,
а оттук нататък
тя ще пази тях
Според отец Георги Манчев Ванга много обичала да пътува и до село Златолист недалеч от Мелник.
"Там почиташе като чудотворна иконата на св. Георги", разказва отец Манчев.

В какви случаи помагат любимите икони на пророчицата четете в новия брой на в. "168 часа"