Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Парламентарните партии БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ може и да са се окопали в ожесточена всекидневна война по всички фронтове, но по един въпрос са винаги в братска прегръдка и разбирателство.
И извратеното им единомислие съвсем естествено е по въпроса за държавните субсидии, които получават за всеки спечелен на изборите глас. В комисията в Народното събрание само преди дни те единодушно гласуваха да бъде напълно запазен размерът на това щедро спонсорство, като не позволиха да им бъде отнета нито стотинка.
Така въпреки силните обществени нагласи за рязко намаляване на държавната помощ партиите в парламента изровиха още по-дълбока пропаст между себе си и хората, като гласуваха единствено в свой интерес.
Държавните субсидии принципно са много полезна антикорупционна гаранция и нека не забравяме, че ни бяха препоръчани от Европейската комисия. За съжаление обаче дори и най-гениалните и морални чужди идеи добиват уродливо изражение, приведени в български вариант.
Така у нас субсидиите за всеки глас от изборите бяха многократно увеличавани, докато накрая заковаха на 12 лева на човек, пуснал бюлетина в урната. По този начин само ГЕРБ доскоро вземаше по 20 милиона лева годишно от данъкоплатците и печелеше по 500 хиляди лева само от лихви в банката, където бяха депозирани.
Ако тези средства бяха скромно спестявани и дарявани на изпаднали в нужда българи, размерът на субсидиите вероятно нямаше да дразни абсолютно никого. Парламентарно представената политическа класа обаче шокира избирателите с харчовете, които направи за тяхна сметка.
В ГЕРБ например в интерес на истината даряват средства за болни деца, както и за бедстващи сънародници, но пък си купиха и 150 айпада за всички министри и депутати, а само преди месеци хвърлиха почти 400 хиляди лева и за луксозни аудита за лидерите си Борисов и Цветанов.
"Атака", след като се охарчиха да наемат дебеловрати мутри, за да ги пазят от народната любов в началото на протестите и дори бяха уличени в това от медиите, платиха с парите на данъкоплатците и за една, меко казано, скандална екскурзия. Докато разследваха надълбоко нарушенията в използването на правителствения авиоотряд, атакистите вкупом отлетяха за Брюксел, където взеха участие в пиянски инцидент в кръчма, като в същия момент отсъствието им от парламента провали кворум, когато трябваше да се обсъжда вот на недоверие към правителството.
Надали това се е харесало на избирателите им...
ДПС и БСП пък не се поколебаха да харчат от народните пари за автобуси и цели влакови композиции преди седмици, когато пропагандно си мереха митингите с ГЕРБ.
Така че едва ли някой се съмнява: тези общо 50 милиона лева годишно държавни субсидии за партиите се харчат непрозрачно и твърде често против обществения интерес. А мотивът на партийците, че ако не е тази помощ от държавата, те ще се обърнат към олигархичните кръгове, е несъстоятелен, защото те, така или иначе, от години са в дълбока корупционна прегръдка с близките си обръчи от фирми, зад много от които стоят същите тези олигарси.
Затова, откъдето и да го гледаме, битката на партиите за държавните субсидии ясно показва дълбокото разделение между тях и избирателите им и моралната невъзможност тази политическа класа да ги представлява.