Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-обсъжданите и четените новини в интернет в последните дни са неизменно на една и съща тема - физическия контакт между униформените около парламента и протестиращите. Във всички вариации на площадните взаимоотношения - от безобидна размяна на реплики до брутален full contact, както се казва в бойните спортове.
Най-много коментари и прочитания обаче натрупа снимката на разплакано момиче, което държи за раменете полицай с каска на главата. "Пази се!" - казала му тя. "Дръж се. Всичко ще е наред!" - отвърнал той.
Посланията на човещина винаги ще трогват хората. Още повече в смутни времена на протести. И най-вече когато главните действащи лица разменят ролите си. А най-незавидната роля още от старта на уличните вълнения в София, които прехвърлиха 150 дни, определено е тази на полицая.
Политикът, заслужил или не народния гняв, си гледа кефа в парламента. Там е прохладно през лятото и топло през зимата - уют, комфорт, а в пленарната зала дори и не се чува какво се случва около Народното събрание. И колкото и да стане напечено отвън, депутатът е спокоен - знае, че накрая ще докарат белия автобус и всичко ще завърши с хепиенд.
Така посланията и враждебната енергия въобще не достигат до тези, към които е насочен протестът. Най-много новата рокля на Мая Манолова да срещне народната любов под формата на домат или яйце, ако реши да се гмурне в непринуден разговор с недоволните граждани.
За сметка на политиците обаче полицаите вече 150 дни отнасят както яростта на протестиращите, така и несгодите на природата. Анонимният униформен служител е на улицата извънредно, в удължен работен ден. Със сигурност отпуските са спрени.
В същото време колкото повече управляващите партии неглижират недоволството, толкова по-агресивен става протестът.
А властта отговаря с непознати в последните години прийоми, от които негативите отново се стоварват върху редовия полицай.
Униформеният на улицата обаче не е влязъл по свое желание в сградата на журналистическия факултет, не е правил по своя идея проверки по домовете на активни протестиращи и не е издигнал сам нова стоманена стена пред парламента - все методи, които напомнят на уж отдавна и безвъзвратно отминали времена...
На всичко отгоре вероятно мнозина от полицаите също са недоволни от живота. От начина, по който са управлявани две десетилетия на преход, и може би част от тях също мразят костюмираните мъже и жени в парламента.
Но пагонът ги задължава да пазят хората в Народното събрание и ако се налага, да упражнят насилие върху тези, които се опитват да се саморазправят с тях. Каква по-незавидна роля - да замахват с палката, потискайки вътрешния си гняв. Да предизвикват незаслужена омраза от другата страна на загражденията, където са и техните приятели, роднини.
Явно управляващите разбират отлично колко много - като никога досега - се дължи на полицията крехкото равновесие в страната ни. И светкавично със закон вдигнаха заплатите в МВР и отпуснаха отделно 70 хиляди лева за извънредни награди.
Така ролите отново се размениха - студентите само за 48 часа постигнаха това, което полицаите преди това не успяха с месеци тих протест - вдигнаха заплатите на тези, които стоят срещу тях зад загражденията на Народното събрание.
Но така е - при липса на диалог ролите често се сменят.
Лошото е, че това в един момент може да влезе в опасен сценарий.