Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В деня, в който започна събирането на дрехи и пари с дарителски есемеси в помощ на сирийските бежанци, в няколко града на страната стартира и подписка срещу допускането им в страната.
Както обикновено, и в тази кауза ще се окажем разделени, а в следващите месеци тези жени, деца и мъже, които бягат от войната, ще ни поставят пред морален тест за търпимост, който най-вероятно ще се окажем неподготвени да издържим достойно.
Еврокомисар Кристалина Георгиева смята, че ще приемем бежанците от Сирия по същия начин, както сме спасили евреите по време на Втората световна война. Еврокомисарят с най-висок политически рейтинг у нас е твърде голям оптимист, защото прекарва твърде малко време в България, което отчасти е и причина за космическия рейтинг.
Дори и да не разглеждаме най-песимистичния сценарий, според който до Нова година сирийската бежанска вълна ще надхвърли 11 хиляди души, дори и само тези 5000, които до момента се намират в София и в района на Любимец, са като бомба със закъснител за нашата етническа толерантност.
Всъщност въпреки че сме много по-близо до горещата точка на войната, сирийците у нас са много по-малко от тези в Швеция, Германия, Холандия и дори далечна Великобритания. Да не говорим за Турция, Йордания и Ливан, където в бежански лагери са настанени почти два милиона бездомни мъже, жени и деца.
Българинът обаче е силно смутен, когато на площада пред Централна баня в София вижда повече чернокожи мъже от обичайните за това място пенсионери. И ако за момента тази гледка е по-скоро екзотична за столичани, с настъплението на студената зима ще настъпи и ксенофобската вълна на отрицание.
Държавата не полага достатъчно усилия, за да живеят всички тези хиляди бежанци на топло, с достатъчно храна и медицински грижи. Цяло чудо е, че в тази ситуация престъпленията в България, свързани със сирийци, бележат спад в сравнение с миналата година.
Ако обаче държим тези хора гладни още няколко месеца, в районите около центровете за настаняване и в центъра на София ще зачестят кражбите и грабежите, извършени от тях. А те ще доведат неминуемо до остро противопоставяне.
Тогава нацията ни ще бъде поставена пред морален тест за търпимост, за който, по всичко личи, не е подготвена.