Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Колкото повече чета новините тази седмица, толкова по-силно се убеждавам, че България е страната на симулацията.
Място, където традиционно се полагат неимоверни усилия и се хвърлят огромни средства в безсмислени разсъждения и празни каузи, които винаги заобикалят, вместо да решават належащите за хората проблеми.
Ето сега например Министерството на здравеопазването е разработило някаква невероятно ефектна програма за овладяване и спиране на самоубийствата. Тя ще атакува "целевите групи (самоубийци) чрез първична, вторична и третична суицидопрофилактика".
Измислен е сложен план: ще се анализира динамиката на това явление, по проблемите на психичното здраве ще бъдат обучавани здравни работници, журналисти "на национално и областно ниво". Ще се създаде информационна база данни за мониторинг. И да не пропусна, "програмата е национална и предвижда създаване на вертикални и хоризонтални структури".
Не знам как ви звучи на вас, но на мен лично цялата тази стратегия ми изглежда като един план за изхарчване на голяма сума пари, част от които са и от републиканския бюджет.
Трябва ли в такъв тежък за икономиката на България момент да се хвърлят на вятъра подобни средства, за да бъдат разкрити и анализирани притеснителни факти, които обаче са предварително известни?
Нима в момента не се води статистика за самоубийствата у нас? Нима има някого, за когото да е тайна, че все повече хора посягат на живота си, притиснати от все по-непоносимите условия за оцеляване?
Вместо да измислят програми, напудрени с кухи фрази, защо управляващите не анализират и не започнат да разрешават един по един проблемите, които карат толкова хора да гълтат шепи с хапчета, да скачат от мостове и да се палят по площадите?
Ч
аст от тези проблеми са дефинирани по плакатите от протестите. И независимо дали става въпрос за "Топлофикация", за енергийните дружества, или за банки, става въпрос за едно и също нещо - за ограбването на населението заради системно некомпетентно и корумпирано управление. Става въпрос за абдикацията на държавата от проблемите на обикновените хора.
За да разберат какво имам предвид, нека министрите погледнат на картата на България къде се намира град Неделино. Нека го потърсят с пръстче, защото единственият начин, по който са го виждали в последните години, е само на карта.
1500 мъже и жени от това родопско градче само преди дни бяха принудени да копаят сами на ръка километри водопровод в гората, за да се избавят от непоносимия режим да имат вода само по 2 часа на ден в горещото лято. Същите тези хора неотдавна сами си построиха и път.
Т
ака че Неделино е много подходяща отправна точка за Министерството на здравеопазването да стартира и вертикални, и хоризонтални структури по програмата за сиуцидопрофилактика, за да изпревари масови самоубийства в това градче, населено с почти 5000 българи, но забравено от българската държава.
На фона на всичко това външният министър пък излиза с още по-ефектна идея да финансира обучението у нас на африкански студенти, за да стимулира развитието на университетите.
Е, как при тези стратези да не си мислиш, че живееш в страната на симулацията?