Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Популизъм и немощност лъхат от подготвяните промени в Закона за енергетиката.
Целта им на пръв поглед е да бъдат защитени потребителите, а монополистите да бъдат дисциплинирани. Това обаче са две дисциплини, в които българските депутати, уви, никога не са имали успех.
Парламентарната практика от последните 23 години показва, че в твърде много случаи с упоритите усилия на комисиите в Народното събрание се е получавало точно обратното - приемани са закони, които бетонират господството на монополите и поставят в неравноправни условия милиони български граждани. Примерите са десетки, във всички области на живота...
Често народните избраници действат абсолютно целенасочено срещу народния интерес, стимулирани финансово или по някаква друга схема. Не са малко обаче случаите, когато в парламента се раждат закони, включително и наказателни, които след това се оказват абсолютно неефективни.
Текстовете или са написани недомислено и отварят нови "вратички" за измъкване от отговорност за тези, които от години ги нарушават, или пък директно предизвикват огромни нови проблеми в съответната област.
Твърде често тази обидна за избирателя и данъкоплатец практика е свързана с интелектуалната немощ на пропорционално вкараните от партиите фигуранти в Народното събрание. И обявените преди дни промени в Закона за енергетиката като че ли са свързани именно с този проблем.
Как иначе да приемеш, че на въпросните депутати от ресорната комисия в парламента може въобще да им хрумне, че потребителят вече нямало да плаща сметката си за ток, ако тя се окаже с 30 процента по-висока от предходния месец. По-велика глупост не бях чувал - ами ако този ток е реално изхарчен от абоната? Както е в 95 процента от случаите.
Идеята за отказ на плащане на повишена сметка не е единственият хит на комисията. Оттам предлагат също, "ако качеството на снабдяване с ток е занижено повече от 10 дни в месеца, клиентът да не плаща цялата сметка".
Значи всеки потребител трябва да разполага със съответните уреди за измерване на качеството на тока. И те трябва да контролират електроенергията в дома му по 24 часа в денонощие. С други думи, абонатът трябва да разполага с миниенерголаборатория, чиито изследвания се приемат като достоверни дори от българските съдилища.
И ако тази домашна техника докаже, че доставката на ток не е на ниво, абонатът "не плаща цялата сметка". Колко точно плаща и колко не плаща - тази дребна подробност остава скрита някъде дълбоко, дълбоко в мозъците на депутатите от славната комисия.
Удивително е, че всички, дори обикновените хора вече знаят, че голямата кражба от джоба на българина от сметките за ток не е от кампанийно завишени сметки от ЕРП-тата, а от престъпната схема за изкупуване на енергията и формирането на цената за електричество, утвърдена в годините с приноса на всички политически партии.
Още по-удивително е, че това остава голяма тайна само за депутатите от комисията по енергетика в Народното събрание, които би трябвало да са свръхначетени по този въпрос.
Как иначе да си обясним факта, че вместо да се борят като лъвове за промяна на неизгодните договори за изкупуване на енергия и срещу доказаната неефективност на ДКЕВР, тези "народни" избраници се чудят каква по-велика глупост да измислят. На обсъждането промените в закона се посрещат с резерви дори от потребителските организации. Но така е, когато в парламента не работят експерти, а послушковци с партийни книжки.