Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В добрите стари времена, когато контрабандата се официализираше по времето на Косьо Самоковеца, в този бизнес имаше много гангстерска романтика, но и правила.
Въпреки че и тогава продължи модата камиони с незаконна стока да влизат в страната като призраци "на вдигната бариера", имаше все пак едно старание незаконната дейност да се прикрива.
Вкарваш например 55-инчови плазмени телевизори, но декларираш на митницата, че това са чугунени радиатори. Камионът ти е натъпкан с пилешки бутчета от Китай, но ти поне обявяваш и плащаш мито за пилешки обрезки. Нагъл си, наистина, печелиш много, но остава нещо и за държавата освен за управляващите партии фирми, които получават ежемесечен процент от далаверата.
Всички се надявахме, че в ерата на Ваньо Танов (разрушителя на СИК в Русе и набиращ ЕГН, мислейки го за GSM - бел. авт.) традиционната контрабанда от Турция ще секне или поне играчите ще бъдат дисциплинирани да плащат повече на държавата.
Наш екип в Истанбул обаче установи, че незаконният трафик не само не е намалял, но всъщност процъфтява абсолютно неприкрито (прочети репортажа на 8-а - 10-а стр. - бел. авт.). Оказва се, че на Капитан Андреево времето е застинало в най-мутренските години и случващото се в държавата не влияе по абсолютно никакъв начин на този винаги проспериращ регион.
Миналата седмица там беше жестоко пребит човек, който се опита да отвори лаборатория за тест на храните, влизащи от Турция - голяма грешка, защото този бизнес се държи от един арменец, близък на митичния висаджия Таки. Той е монополистът, който взема по 300 лева от всеки камион, вместо това да върши държавата, а парите да отиват в хазната.
Ако още се чудите кои са тези мъже, които карат "Майбах", това са точно тези с лабораториите на Капитан Андреево, следвани плътно от крадците на ДДС.
Но да се върнем на тировете, които вкарват стока от Турция...
Екип на "168 часа" установи, че незаконните схеми за внос не само не са прекратени при управлението на ГЕРБ, но дори напротив - трафикът върви с пълна сила и никой не се старае да го прикрива.
И понеже на граничния пункт, когато фактурите говорят, дори и боговете мълчат, ще цитирам само някои цифри - 22 лева за готварска печка, 50 стотинки за тениска, 20 стотинки за детска дрешка. Това, естествено, не са етикети от магазина - там ще се изпишат цифри, умножени по 100. Това са мизерните такси, които държавата прибира от незаконния внос.
Вярно, че тази схема работи вече 23 години, но при задаващ се бюджетен дефицит от 2 милиарда лева (чети прогнозите на 11-а стр. - бел. авт.) да допускаш такава брутална контрабанда под носа си - изглежда твърде неестествено.
Явно наистина партиите фирми си прибират процента от контрабандистите и си затварят очите за този митичен регион - Капитан Андреево.
И сега ще бъде назначен пореден Ваньо Танов, при когото незаконният бизнес ще продължи да процъфтява, но просто отчисленията ще отиват в друга партийна централа.