Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Bъзможно ли е управляващи и опозиция точно сега да се обединят около голяма национална цел? Спасяването на 2 млрд. лв. по различни европрограми.
Новото правителство в момента прави анализ на усвояването на еврофондовете. Според различни оценки има риск да загубим стотици милиони евро, които могат да стигнат до около 2 млрд. лв.  При това в момент, когато премиерът и финансовият министър обявиха, че освен очаквания дефицит в бюджета от около 1 млрд. лв. се очертава и допълнителна дупка от още над 800 млн. лв.
 Всеки икономист може да сметне, че когато в икономиката се инвестират 2 млрд. лв. по различни проекти, поне 30% от стойността им се връща обратно в бюджета. Или това са около 600 млн. лв. - от ДДС, осигуровки върху заплатите на хората, които ще бъдат наети, от данък общ доход и др. Така част от огромната дупка в бюджета от 1,8 млрд. лв. поне частично може да бъде стопена и хазната да се върне към планирания дефицит от 1,1-1,2 млрд. лв.
 За съжаление в условия на подобна криза и растяща безработица отказът от дискусия между настоящи и бивши управляващи може да се окаже фатален. А сметката да плащаме всички ние.
Бивш министър от кабинета на ГЕРБ сподели пред "168 часа", че е усвоил почти всички средства по оперативната си програма. И понеже имало риск да се загубят 140 млн. евро, той ги пренасочил по други приоритетни оси. Проблемът според него е, че служебният министър нищо не предприел, за да задейства това преструктуриране и парите да бъдат усвоени до края на годината. Новият също нищо не правел по въпроса, твърди бившият министър.
В бизнеса подобно поведение е абсурд. В такава ситуация двете спорещи страни, колкото и да се ненавиждат, със сигурност ще намерят начин да се договорят. Целта им ще е да спечелят, а не всеки да седи в ъгъла си и да се тръшка колко пари ще загуби.
 Защото, ако малка страна като България си позволи загуба от 2 млрд. лв. при растящ дефицит в бюджета и безработица, всички ще продължим да се чудим защо сме толкова бедни, защо сме на дъното на ЕС по жизнен стандарт и още колко десетки години ще сме си все така.
Затова точно сега е много важно лидерите на новите управляващи и на ГЕРБ да забравят за момент за партийните си пристрастия в името на подобна национална цел? И в това няма да има нищо срамно. Европа и старите страни - членки непрекъснато ни демонстрират подобно партньорско поведение между леви и десни.
Целта им е същата като нашата - страните им да преминат по-безболезнено през най-голямата световна криза от 30-те години насам.

 

Коментара ()

Вашият коментар