Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фирми, хотели и ресторанти крадат най-много ток

Най-големите кражби на ток не са от битови, а от корпоративни потребители.
Изводът е част от анализ, изготвен от експертна група на Съюза на икономистите. Присвояването на огромни количества ток става с помощта на хай-тех фирми, които манипулират от дистанция електромерите. Услугата не била никак евтина, но спестявала хиляди левове на големите компании, твърдят учените.
Независимата експертиза засега се базира на данни от "Енерго-про", но още едно ЕРП е потвърдило готовността си да предостави информация на експертите.
Анализът е изпратен на новия премиер Пламен Орешарски и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
"Противно на обичайните представи и обвинения, главният пробив се прави не от битовите, а от корпоративните потребители - пише в анализа. - По сведения на дружеството през лятото в туристическите крайморски зони злоупотребите с електроенергия от предприятията обхващат голяма част от клиентите на мрежата. Казано накратко - кражбите на еленергия са се превърнали в обичайна практика и сигурен източник за пестене на разходи от страна на бизнеса в сивия сектор на икономиката." "Като правило индикациите на електромерите не се променят от фирмата-клиент на ЕРП-то, нито от хотела или ресторанта, а от
високотехнологични фирми
и наети специалисти,
които предлагат хай-тех криминална услуга", казва проф. Кръстьо Петков, шеф на Съюза на икономистите и участвал в проучването.
"Смята се, че в това отношение вече сме най-големите майстори в целия Европейски съюз", допълва той. Според него технологията за манипулация на данните е доста скъпа, но бързо се изплащала заради растящия интерес към услугата.
Засега не е ясно колко струва нулирането на данните от електромера. "Това може да се установи само от криминолози", твърди проф. Петков.
Устройствата на практика заличават данните за използвания ток през месеца или правят консумацията съвсем малка.

Цялата история четете в новия брой на "168 часа"

Коментара ()

Вашият коментар