Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Агентите от българските спецслужби са ловци, пуснати като коне с капаци в гората - тежко въоръжени, но ориентирани само в една посока и с постоянна смяна на дивеча. Мишените им не се променят според цикличността и правилата в природата, а според политическите сезони.
Днес раздават билети за отстрел на едър дивеч от предишната власт. Веднага след тях под прицел са свързаните с големите хищници бозайници от втория ешелон. Като през цялото време снайперистите от ДАНС, ГДБОП, полицията не свалят от мерника си и трофейните екземпляри - това са кръговете от фирми - спонсори на вече ранения едър дивеч.
В този подборен лов обаче спецслужбите не успяват да създадат рефлекси за постоянство в посоката на отстрел. Веднага след смяната на политическия сезон те обръщат дулата на 180 градуса. Мишените вече са тези, които им раздаваха преди това ловните билети, а новият председател е оцелелият едър хищник от предишната хайка, придружен от антуража си.
И тази ловна стратегия обаче има финал. Когато поредният политически сезон приключи, ГДБОП, ДАНС и полицията получават в резултат на парламентарни избори нов господар и съответно чисто нов ловен инструктаж, председатели и посока за подборен отстрел.
Това най-общо в камуфлажен стил представляват законите, според които българските спецслужби се управляват в последните 23 години. Те нямат ясна и дългосрочна стратегия и приоритети и се преструктурират циклично със смяната на всяка власт.
Поредните структурни реформи, които новите управляващи подготвят, са в пълен синхрон с тази извратена стилистика на прехода (коментар по темата виж на 20-а стр.). Само че новите господари на ДАНС и ГДБОП този път не просто ще ги ползват срещу "предишните", но и опитват да изпреварят събитията, за да се предпазят от цикличната санитарна хайка, в която ще бъдат притиснати, след като паднат от власт.
Точно това е логиката в желанието мандатът на шефа на ДАНС да се увеличи на 6 години и той вече да не се назначава с указ на президента, а с гласуване в Народното събрание по предложение на премиера. Всичко, с което БСП и ДПС (плюс един глас от Волен Сидеров) разполагат.
А желанието на новите господари да бетонират на всяка цена председателя на своята суперловна дружинка стои зад зачеркнатата в стария закон разпоредба шефът на ДАНС да се отстранява при тежки нарушения, системно неизпълнение на служебните му задължения и действия, които накърняват престижа на агенцията. Само дето не предлагат имунитет - шефът на ДАНС да не бъде разследван за престъпления по служба.
Тук няма да коментираме дали ГДБОП трябва да се влее в ДАНС и правилна ли е прекомерната концентрация на силови ресурси на едно място. Това е дълга тема. Самото учредяване на агенцията преди години (с цел противодействие срещу вътрешния министър) в крайна сметка създаде една служба, в която единственото впечатляващо оръжие, освен името, бяха костюмите на агентите - причина колегите им от ГДБОП да започнат да ги наричат абитуриентите.
И самата поредна структурна реформа в крайна сметка е без значение. Тя не цели оптимизиране на работата, а подчиняване на спецслужбите. За поредния политически ловен сезон.