Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кризата се задълбочава все по-повече, а очакванията от изборите не вдъхват опмизъм и дори предвещават поправителен вот през есента.
Но в тази ситуация на фона на изстъпленията в държавата започват да се случват и неща, които вдъхват оптимизъм за връщане на някои загубени ценности.
През уикенда пред Народния театър в София стотици столичани разменяха дрехи, обувки, книги и играчки на безплатен пазар. Някои сменяха, но мнозина просто оставяха - солидарни с други, които в този момент срещат силно затруднение да живеят нормално.
Главният архитект на София Петър Диков пък събрал цели 28 хиляди лева за отец Иван от Нови хан, който от години се грижи за хора болни, бедни и без дом. Просто на рождения си ден помолил да не му носят подаръци, а каквото могат да отделят, да сложат в бял непрозрачен плик (репортаж чети на 48-а и 49-а стр.).
Така се събрали пари за още една къща в с. Якимово, където отец Иван се грижи за над 100 самотни майки, децата им, за болни възрастни хора. Петър Диков явно има богати приятели, но ето как той на своя юбилеен рожден ден изпълни морално най-значимия си архитектурен проект - дом за бездомници.
Оказва се, че този почин не е изолиран случай и дори се превръща в последната година в мода. Едни се отказват от цветя за сватбата си, други от подаръци. Вместо обичайното, събират пари или играчки за деца, които след това даряват на нуждаещи се.
Във Великобритания са все по-популярни сайтове, в които се разменят вещи от бита. В Съединените щати се появиха фондации, които помагат на бедни хора да се сдобият с домове - намират терени и стотици доброволци, които участват в строежа заедно със собственика.
У нас пътници с еднакъв маршрут си делят бензина. В Атланта работят горещи телефони, където също така доброволно американци помагат на хора, изпаднали във всевъзможни беди - гледат при нужда децата им, насочват ги към психолози, към най-близкия приют или църква.
Явно кризата уязви човечеството. Притиснати до стената, хората може би виждат, че материалното не е най-важното. Че животът "на лизинг" и в интернет е импотентен, лишен от истински смисъл и емоции.
Кризата направи хората солидарни. Предизвика ги да излязат от анонимност и да общуват открито.
Какъв по-добър знак преди Великден...