Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Иванов: Подслушването е ювелирно изкуство, а тези са касапи Димитър Иванов

- Г-н Иванов, какво мислите за българския "Уотъргейт"?
- Без още да знам крайния резултат, мога да кажа, че по мащабите на деянието и отрицателния ефект, не помня да е имало подобен скандал. А аз следя близо 40 години какво става в службите за сигурност. Затова мога да кажа, че след "Уотъргейт" нито в САЩ, нито в Европа е имало такъв случай. Министър Цветан Цветанов прочу и себе си, и партията, която представлява.
- Кое прави скандала толкова изключителен?
- Засяга подслушването на министър от Еврокомисията, каквато е Кристалина Георгиева. Били са "закачени" двама президенти и главнокомандващи - бившият и настоящият, бившият вицепремиер Симеон Дянков, няколко министри и всички опозиционни лидери. Това знаем само на първо четене. Затова аз наистина не помня такъв скандал нито в Евросъюза, нито в САЩ след "Уотъргейт". Нашето МВР ще се окаже европейски шампион по нарушения. Но има време, може и олимпийски шампиони да станем. За съжаление този провал е обусловен от ниското ниво на хората, ръководещи системата. За първи път експерти от различни политически сили са на едно мнение, че нарушението е прекалено грубо, както от гледна точка на демокрацията, така и от гледна точка на правото. Извършено е престпъление.
- Имате ли представа с каква техника е извършвано подслушването?
- Техниката е последният проблем в случая. За мен неприятните въпроси са на три нива. Първо, че извършителите са скарани с политическата демокрация. Второ, те нямат правно съзнание. Изобщо не осъзнават, че едно нещо не трябва да е само целесъобразно, а законосъобразно. Трето, те са безкрайно арогантни. Гафове с техническите служби и със СРС-та се правят в цял свят. Ставали са и при нас в бившата Държавна сигурност. Почти без изключение
човек, който допусне подобен фал, след това се срамува
Чувства се неудобно, защото това е голям пробив в неговия професионализъм, морал и офицерска чест. В случая тук като че ли се гордеем, че сме изхитрили и прекарали другия. Абсолютно инфантилно отношение към работата. Службите за сигурност в цял свят са с репресивни функции и затова с тях се борави изключително внимателно, управляват се от опитни, умели и умни хора, а нашите са като някакви квартални касапи. Вадят ножа без оглед какво ще отрежат.
- Възможно ли е да се подслушва, без никой в МВР да знае?
- Как без да знае? Има специални режими, има защити. Представете си, че подобен автомобил с такава апаратура бъде спрян от КАТ. Хората в него какво да обяснят? Полицаите може да ги набият, а после да им вземат и 100 лв. подкуп. Може да попаднат на НСО, на борчески групировки. Всичко се случва, необходим е чадър от доста високо място, който може да се справи с държавната охрана, с мутрите, с полицаите на пътя и т.н. Практиката да се сменят регистрационните номера на тези коли е обичайна, но тя носи и риска съответните контролни органи да те санкционират. Затова когато подслушването се прави с разрешение отгоре, това е гаранция за защита и застраховка при провал. Самото СРС, самият автомобил с тази апаратура са тайна, защото са на границата на закона и обществото не трябва да знае, че има такива способи.
Не вярвам да има толкова луд човек, особено от техническите служби,
който да се нагърби със самостоятелна дейност. Тези хора живеят със съзнанието, че са от помощния персонал, те нямат самочувствието на оперативния състав. Все едно някой от документацията на вашия вестник да иде при президента и да му поиска интервю. Няма как да стане.
По начало тези служители изпълняват чужди задачи. По закон те не са оперативна сила, а са оперативно средство, само подпомагат агентурно-оперативната работа. За мен е напълно изключено самостоятелно решение на тези хора.
- Все пак не може ли да работят частпром - на частно за себе си?
- Възможно е да го правят за пари, но в такъв мащаб и при такива обекти на подслушване, не ми се вярва. Защо да слушат Първанов, когато създава АБВ? Какъв частен интерес може да представлява това? Какъв частен интерес има да се слуша Кристалина Георгиева, когато се занимава с наводненията в Индия или с гладуващите в Африка? Това е мероприятие за събиране на компроматни материали за определени лица. И по анализа им може да се стигне по обратен път до поръчителя. За кого са оперативно интересни тези хора и на кого са врагове?

Цялото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"

Коментара ()

Вашият коментар