Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангел Семерджиев имал право на 23 заплати месечно Ангел Семерджиев
Бившият шеф на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев е имал право на 23 минимални заплати месечно като шеф на държавната фирма „Булгартрансгаз". Това става ясно от отговора на газовата компания. В миналия брой „168 часа" публикува част от годишния отчет на предприятието за 2009 г.
Според него от януари до септември Семерджиев е получил 83 126 лв. Разделено на девет месеца, прави по 9236 лв. месечно. Тогава вестникът се опита да се свърже с бившия шеф на ДКЕВР, но той не вдигаше мобилния си телефон, не отговори и на въпроса, зададен чрез SMS.
Затова „168 часа" се обърна към държавната фирма - дали сумата от 83 126 лв. е само от заплати или и за нещо друго.
„Според условията на правилника, максималното възможно възнаграждение на г-н Ангел Семерджиев в качеството му на изпълнителен директор и член на борда за януари - септември 2009 г., е в размер до 23 минимални работни заплати месечно - казаха от компанията. - Изплатените суми през 2009 г. на г-н Ангел Семерджиев като изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Булгартрансгаз" ЕАД включват както гореописаното възнаграждение, така и дължими неизплатени суми за минали периоди по тези договори за периода 2007-2009. В това число и обезщетения за неизползван отпуск, предвид прекратяването на договорите на 29 септември 2009 г."
Всъщност тогава правителството на ГЕРБ повиши Семерджиев в шеф на държавния енергиен регулатор.
На въпрос каква част от тези 83 126 лв. са за неизползван отпуск и колко точно е била месечната му заплата, от дружеството казаха, че това изисквало нова справка.
Според държавната компания възнагражденията на членовете на съвета на директорите се определят в съответствие с договорите им за управление на дружеството. Задължително се прилагал чл. 33 от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.
В съответствие с всичко това възнаграждението на Семерджиев се формирало чрез бална оценка.
„Тя е образувана въз основа на резултатите за отчетното тримесечие по показатели и критерии от таблица, съгласно Приложение № 2 от Правилника, а именно - стойността на дълготрайни материални активи, числеността на персонала, рентабилността, финансовия резултат, изменението на добавената стойност на един зает, обслужването на задълженията.
Съгласно Приложение № 2 от Правилника балната оценка за 2009 г. е 15,5, като на тази база са начислени и изплатени възнагражденията на г-н Ангел Семерджиев за периода януари - септември 2009 г., съгласно договор за възлагане на управление на изпълнителен член на борда от 27.12.2006 г. и договор за възлагане на управление на неизпълнителен член на съвета на директорите на „Булгартрансгаз" от 27.12.2006 г.", казват оттам.
От държавната фирма уточниха, че от април 2010 г. с постановление на правителството заплатите на ръководствата в държавните компании не могат да надхвърлят 12 минимални заплати. Изискването се спазвало стриктно и в „Булгартрансгаз".

Коментара ()

Вашият коментар