Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОЧАКВАНЕ: Възможно е служебното правителство да разсекрети договорите за приватизация на "Мариците". 
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
ОЧАКВАНЕ: Възможно е служебното правителство да разсекрети договорите за приватизация на "Мариците". СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Властта има таен план за заобикаляне на договорите с американските централи ТЕЦ "Марица изток 1 и 3" и за реално поевтиняване на тока, научи "168 часа".
Именно електроенергията от тях заедно с тази от ВЕИ-тата са причина за високата цена на тока. Те влизат в енергийния микс и колкото и да е ниска цената на АЕЦ "Козлодуй", заради тези контракти себестойността на електроенергията расте.
"Такъв план има и за него намекна президентът Росен Плевнелиев в словото си при назначаването на служебния кабинет", бе категоричен енергиен спец.
"Служебното правителство ще насочи усилия към прозрачност и ефективност на регулаторните органи за ограничаване на вредното въздействие на монополните структури", каза Плевнелиев, като уточни: "Необходим е пълен одит и
проверка от А до Я по веригата на цената на тока,
а резултатите от нея да бъдат публични. Нека договорите също станат публични. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната липса на прозрачност и ниската енергийна ефективност. Цените трябва да са справедливи и пазарно ориентирани, а не монополни."
"Служебното правителство ще подготви антимонополно законодателство в енергетиката и въвеждането на възможността гражданите да имат право на свободен избор на доставчик на ток", каза още той.
"Тези послания са сигнал, че ще бъде направен опит за заобикаляне на заробващите договори", твърди източникът ни.
Досега се смяташе, че по време на правителството на Иван Костов са сключени контракти-бетон, както ги наричат юристите. Тоест, че в тях има категоричен ангажимент на държавата да изкупува цялото произведено количество на изключително висока фиксирана цена. Защо бившият енергиен министър Делян Добрев разбра за тях и за особените залози на вземания по тези договори тези дни, не е ясно. Факт е, че
нито едно правителство не си позволи директна конфронтация с щатските инвеститори,
които сключиха чудесни сделки в своя полза и в наш ущърб. На практика досега собствениците на централите - "AES - 3C Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3" не поемаха никакъв риск. Те влагаха средства за модернизирането им, а държавата им изкупуваше целия произведен ток, при това на фантастична за нашите стандарти цени. Както е известно, малко са бизнесите по света, които работят при гарантиран от държавата пазар. Повечето предприемачи правят инвестиции, години наред треперят дали ще им се върнат средствата, борят се с конкуренцията, предлагат по-ниски цени с цел да си увеличат продажбите и така по-бързо да си възстановят вложените средства. Като често са на една крачка от фалита. Щатските тецове у нас са далеч от подобна пазарна среда. Не случайно в последните месеци екс-премиерът Бойко Борисов непрекъснато обвиняваше кабинета "Костов" за тези договори, окачествявайки ги като неизгодни и със заробващи цени.
Не случайно новото служебно правителство заедно с прокуратурата и ДАНС вече разработват план за заобикалянето им. "168 часа" научи, че той е подсказан от експерти, които са се запознали с контрактите. Според тях
в документите никъде няма категоричен ангажимент за изкупуване
на всичкия произведен от щатските централи ток.
"Има само гаранция за пазарен дял - твърди източникът ни. Тя ще бъде спазена, но токът може да бъде изкупуван от ЕРП-тата вместо от НЕК, и то само ако те имат интерес - при либерализиран пазар те също като потребителите ще имат право да избират от кой доставчик да купуват тока." Според експерти крайната цел на стратегията е в енергийния микс да остане само евтината електроенергия и това реално ще понижи цената на тока.
"Пазарният дял на щатските централи ще бъде запазен, но само ако те предлагат конкурентна цена на електроенергията. Ако не,
да я продават на когото искат и който може
да си я позволи
Населението ще купува евтиния ток", разкри източникът ни. Според него битката с американските инвеститори няма да е лесна, защото те със сигурност ще ангажират едни от най-добрите адвокати. Най-вероятно служебният кабинет и президентът ще са подложени на силен натиск от страна на САЩ. Мнозина се опасяват, че държавният глава може да се огъне, тъй като е смятан за част от така нареченото лоби на САЩ у нас. Той е бивш влиятелен член на Американската търговска камара у нас. Близък до него обаче е категоричен, че подобна опасност няма.
"Държавният глава има железен аргумент - зад него са хилядите протестиращи граждани", твърди източникът ни.