Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Системното погазване на правилата и липсата на ред, а не икономическата криза са причина пенсионерът Иван да застреля тримата роми и да се самоубие, а софиянци да научат, че на картата има столичен квартал "Димитър Миленков".
Разбира се, цинично и дори фашистко е да бъде оправдан 67-годишният пенсионер с тезата, че съседите са го подлагали на тормоз с години и накрая на него му е "паднало пердето" и е извадил разгневен пистолета.
Бруталната саморазправа пред деца показва ясно е, че Иван Калмуков не е бил съвсем нормален човек. Но е също така пределно ясно, че неговите съседи - ромите, са полагали системни усилия, за да го превърнат в масов убиец и самоубиец.
С извинение към всички работливи цигани, но ромският етнос принципно не обича правилата. И кървавата драма в "Димитър Миленков" е само един пореден пример за това. Оцелелият при стрелбата Бисер има 39 регистрации в полицията - за кражби, грабежи и още много други престъпления. Убитият Кирил пък е задържан, докато шофирал пиян кола, но и традиционно също за кражби и грабежи.
Тук няма да се спираме на вечната тема, че ромите крадат не за удоволствие, а за да оцеляват, защото от десетилетия в България на тях се гледа само като на електорат.
Фактите обаче са си факти. И сухата статистика от полицията е само незначителен щрих за отношението на жертвите на Иван Калмуков към законите и правилата в държавата. За тези хора да подпалят гума и да опушат квартала, е като да си запалят цигара, а шумната музика, която пречи на околните, е нещо толкова естествено и вродено като кючека.
Макар и уседнали в кв. "Димитър Миленков" от вече 50 години, ромите там, както и навсякъде из страната, се чувстват като в Дивия запад. За тях думата "ред" и словосъчетанието "лично пространство" са напълно непознати екзотични чуждици.
В такава среда и съседът Иван Калмуков обръща гръб на закона и въдворява еднолично ред с пистолет в ръка. Защото, където правилата са си отишли, идват законите на Дивия запад.