Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мафията винаги пуска корени там, където бедността е заразила необратимо хората, където корупцията е по-силна от държавата и дори от гравитацията и задължително над населението тегне безмилостно усещане за безнадежност.
Там, където мафията властва, хората не вярват, не търсят изход и дори не протестират. Те просто мълчат и изпълняват - ден след ден, нощ след нощ - времето там няма смисъл, защото няма бъдеще.
Замислих се за пореден път за произхода на мафията, когато чух служебния премиер Марин Райков да заявява, че е време да се даде думата на мълчаливото мнозинство. Замислих се, защото същото това мнозинство е мълчаливо и не протестира, именно защото тотално му е отнета вярата.
Отнета е от една по-различна мафия...
Мафия, за която се сетих, когато гледах финалното заседание на 41-ото Народно събрание. Депутати от всички парламентарни групи декламираха уверено тези за бедността на народа и за туширането на социалното напрежение. Всички те даваха вид, че от месеци и години знаят и милеят за тези проблеми.
Ако обаче върнем лентата само месец назад, ще видим как не само управляващите, но и опозицията дори и не подозираха за бурята, която надвисва над Орлов мост. Те не виждаха как живеят хората, защото бяха твърде заети с прокарването на лобистки наредби и закони.
Толкова са много, че това място във вестника не стига да ги изброим. Веднага се сещам за първата прокарана в 41-ото Народно събрание поправка - в Закона за нотариусите - тя трябваше да даде права на помощник-нотариусите, за да може, когато шефката им влезе в парламента, кантората да продължава работа. Независимо кой я е внесъл и подготвил, тази законова промяна ще бъде запомнена завинаги като "поправката Фидосова" - на името на депутатката от ГЕРБ, шеф на правната комисия, и, разбира се, също така нотариус в Монтана.
Нотариусите обаче бяха само капка в морето от интереси. Връх на лобизма несъмнено в изминалите години бе проектът за АЕЦ "Белене". Едва ли има тема, за която в парламента да е било изгубено толкова време за обсъждане и словестни двубои. И няма как да е иначе - това е един твърде скъп проект, за който очевидно някои хора бяха взели пари "напред".
Заради АЕЦ "Белене" платихме и 40 милиона лева за референдум, на който хората не излязоха да гласуват. Не излязоха, защото това не бе техният проблем. Техният проблем бе острата загуба на перспектива.
Но депутатките нямаше как да разберат това, защото в петък следобед, в събота и в неделя, не бяха при избирателите си, които са ги пратили с гласовете си в столицата, а тичаха на високи токчета по моловете в София.
Нагиздени и препасали чанти "Фурла" и "Прада", те препускаха в паралелна реалност, в друг свят, загубили тотално връзка с мълчаливото мнозинство.
И ако сега служебното правителство на Марин Райков просто трябва да се вслуша в справедливите искания на протеста и да опита да потуши социалното напрежение, то събуждането на мълчаливото мнозинство предстои - на изборите през май, а ако и след тях няма правителство - на избори наесен. Мълчаливото мнозинство ще определи победителя на изборите.
И този път победителят не трябва да го забравя.

Коментара ()

Вашият коментар