Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С полиуретан може да се опаковат тръбите и щранговете на всички домове, чиито собственици не желаят да имат парно. Както и тръбите в общите части на сградите. Това е една от идеите, които се обсъждат в работната група, сформирана от Столична община. Кметът Йорданка Фандъкова поиска експерти и учени да предложат технически варианти, които да върнат доверието на гражданите към "Топлофикация София".
В групата има четирима научни работници от Техническия университет, представители на протестиращите граждани и хора от потребителски организации.
С полиуретан е решен проблемът в някои източноевропейски страни, казват специалистите. Този материал е известен като
един от най-добрите топлоизолатори
Не случайно "Топлофикация София" подменя подземните метални тръби с нови, които са с дебел слой полиуретан. По този начин се избягват каквито и да е загуби на топлина по трасето.
С опаковането на вертикалните тръби на апартаментите хората, които не искат да са абонати на дружеството, няма да плащат нищо.
Защото ще е абсолютно сигурно, че не ползват никаква топлина, казват експерти.
По този начин веднъж завинаги ще отпаднат и кражбите на топло между съседите. Факт е, че някои крадат, а други, в чиито апартаменти не се живее, плащат над 70 лв. сградна инсталация.
Сигурен признак, че в сградата някои се топлят, без да плащат.
Полиуретанът със сигурност ще сложи ред в междусъседските войни, защото радиаторите се свалят, а тръбите се опаковат.
"Работната група все още анализира различни варианти. Тези дни ще представим пред общинския съвет междинни резултати", обясни пред "168 часа" проф. Никола Калоянов от Техническия университет.
"Аз самият имам въпроси към тази идея -
какво гарантира,
че някои
предприемчиви граждани няма да си
разопаковат тръбите
и пак да се топлят на аванта", коментира пред "168 часа" шефът на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.
Учените имат решение и на този проблем.
В самата опаковка се поставят специални жици, ползвани при охраната на магазини.Те са в стъклените витрини и когато нахлуят крадци, жиците моментално сигнализират в охранителните фирми, чиито гардове пристигат до минути.
Същият принцип може да се приложи и при опаковането на вертикалните щрангове в домовете. Всеки опит полиуретанът да бъде отстранен от тръбите ще сигнализира - дали ще е в "Топлофикация София", в съответния топлинен счетоводител,
в полицията или в специална охранителна фирма,
няма значение.
"Има различни решения за изолации, както и за жици, за да не се свалят. Но нищо повече не мога да ви кажа, поели сме ангажимент пред Столична община. Оттам ще съобщят резултатите от анализа на работната група", коментира проф. Калоянов.
"Обсъжда се подобна идея, но дали ще се възприеме, не знам", коментира Николов.
Според участници в заседанията представители на протестиращите започнали да спорят с професорите от Техническия университет.
"Загубиха ни 2 часа, а учените не успяха да ги убедят, че идеите им са нереалистични", издадоха очевидци.
Богомил Николов също недоумява защо улицата се опитва да прави политика, забравяйки, че хората на науката са завършили инженерство и са по-компетентни в дадения случай.
"Проблемът е, че
властта действа, след като събитията я принудят
Въпросът с парното можеше отдавна да е решен. Но никой нямаше интерес. Не забравяйте, че години наред се говореше за партийни куфарчета с пари", допълни Николов.
Паралелно с това Йорданка Фандъкова е поставила задача на главния архитект да разработи стратегия за подпомагане на програмата за саниране. В момента тя е зациклила, защото ако в сградата има трима пенсионери, които са против, останалите не могат да се възползват от финансовата помощ по "Енергийна ефективност".
Затова се обсъжда вариант общината да поема вноската на социално слабите.
Друго решение е вертикалните тръби за отопление да станат хоризонтални, както е в новите блокове. При тях проблемът с кражбите между съседи е решен, защото всеки плаща това, което влиза в дома му.
"Въпросът отново е в цената - твърди Николов. - Дали всички в сградата ще са съгласни. Примерно, ако някой си е направил нови плочки, със закон ли трябва да го задължим да си ги разбие?"

 Юристи: Атакувайте методиката, за да не ви съдят

ИВАН БУТОВСКИ

Методиката, по която ни начисляват сметките за парно, е слабото място на топлофикационните дружества и топлинните счетоводители в съда. Затова още при стартиране на делото, в първото заседание, трябва да поискаме експертиза, която да установи как са получени стойностите на параметрите, залегнали във фактурите, твърдят експерти.
Утвърдената методика, приложена към чл. 61, ал.1 на Наредба 16-334 за топлоснабдяването, е създадена, тъй като при търговските взаимоотношения е необходимо доказателство за всяка сделка. Проблемът е, че въпреки многобройните несъвършенства, дори тя не се спазва, смятат специалистите.
"Допуснати са някои съществени грешки заради неправилната методика на изчисление, но най-важното е, че
няма доказателства за количеството
и качеството на доставената топлоенергия
Заради величините, които се използват в съда, е много важно да се поставят прецизно задачите на експертизата. Необходимо е да се поиска да бъдат изчислени параметрите, използвани за калкулирането на цената", казва пред "168 часа" адвокат Пламена Маркова. - Въведени са изчислителни компоненти, които не се измерват с никакви уреди. Това позволява съвсем произволно да се вменяват като фиктивна консумация или да се нагласява консумираната топлоенергия от сградната инсталация във вреда на потребителите. В тази връзка е важно хората да ги поискат и за трите компонента на топлоснабдяването - отопление, енергията за битово горещо водоснабдяване (БГВ) и технологичните разходи за сградна инсталация. Само изясняването на тези три параметъра може да покаже верни ли са начислените суми", категорична е тя.
Затова по време на съдебния процес в защита на интересите си е редно гражданите да поискат от "Топлофикация" да посочи конкретните стойности, на базата на които стават изчисленията във формулите. За целта трябва
да се направи възражение още
в писмения отговор на исковата молба
на "Топлофикация"
Основните слабости в начина на определяне на дължимите суми според юристите са няколко. Например не е ясно какъв е начинът, по който е определен пълния отопляем обем на сградата. Ако той е равен на проектния обем, то тогава възниква логичният въпрос как може да се провери и къде е проектът на жилищната кооперация. Оказва се, че на поне 90% от сградите в София, строени преди 1989 г., плановете са изчезнали. Така че не е ясно как доставчиците на топлинна енергия са определили кубатурата. Затова първата задача е длъжникът, изправен в съда, да поиска данни както за пълният обем на сградата, така и каква част от него е собственото му жилище. Като следствие възникват въпросите, свързани с дяловото разпределение - каква част от енергията е отишла за цялата сграда и колко за конкретния имот. Същите параметри трябва да се поискат и за топлата вода.
Така например в указанията към нормативния акт са посочени само параметрите,
без цифрови величини за средната стойност на температурата на топлоносителя на подаващата и на връщащата магистрала
Липсват данни от независим източник и за средната стойност на температурата на почвата на дълбочина 125 см за съответния отчетен период. Още по-неясно е положението с измерването на енергията за подгряване на водата, защото във всички независими собствени имоти тя се отчита с водомери.
Досега всички спечелени дела на "Топлофикация" се базират на промените в Закона за енергетиката и едно решение на Конституционния съд, което ги утвърди. Конституционният съд се произнесе по искане на омбудсмана за обявяване противоконституционността на чл. 153, ал.1 и 6 от Закона за енергетиката. Според решение № 5 по конституционно дело № 15 от 2009 г. снабдяването с топлинна енергия за отопление попада в обхвата на понятието "всеобщо предлагана услуга", която не може да бъде отказана по причини, непосочени в закона, и има за цел "създаването на добър стандарт на живот на потребителите". При това тази
"всеобщо предлагана услуга"
никъде не е дефинирана
Според специалистите проблем има и с общите условия на топлофикациите, защото дружествата не ни продават топлинна енергия, което е нарушение на чл. 1 от Закона за енергетиката. Точно това дава възможност на "Топлофикация" едностранно да определя каква част е продала и колко от това количество ще "обложи с данък". В ЗЗД също е регламентирано, че продаваната енергия трябва да бъде индивидуализирана, а не както в момента ни доставят количества по тяхно усмотрение. За целта топлофициращата компания трябва да заявява и предварително параметрите на предлаганата услуга. Интересното е, казват юристите, че и Конституционния съд няма право да се произнася по търговски дела, тъй като в случая не се касае за конституционна разпоредба.
За съжаление, благодарение на решението на Конституционният съд досега вещите лица на практика внасяха наготово формално изготвените си експертизи и длъжниците бяха осъждани автоматично. Въпреки това юристите не крият надеждата си, че в сегашната ситуация, с масово народно недоволство от монополистите, има надежда за по-справедливи решения на съда.