Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Панагюрското златно съкровище СНИМКА: Десислава Кулелиева
Панагюрското златно съкровище СНИМКА: Десислава Кулелиева
  • НИМ може да го презентира по–добре пред света, смята Найден Тодоров
  • Маската на Агамемнон не е в Микена, а е в Националния археологически музей в Атина, изтъкват познавачи

Трябва ли Панагюрското златно съкровище да бъде преместено в пловдивския археологически музей, ще разискват общинските съветници по предложение на една от групите на следващото си заседание. В момента златото е в Националния исторически музей в София.

То е открито преди 75 години при изкопи на глина. Смята се, че е изработено за генералите на Александър Македонски. При откриването му е било заведено в инвентарната книга на пловдивския археологичен музей и затова сега определени съветници настояват съкровището да бъде върнато обратно в Пловдив. Друг техен колега пък настоява, че това е предимно морален акт, а моментът е подходящ, тъй като договорът с НИМ е приключен. Решението за подновяването на контракта пък е на шефа на пловдивския археологически музей Костадин Кисьов.

Съкровището е собственост на държавата, обясни служебният министър на културата Найден Тодоров.

"То е на пловдивския музей, но НИМ може да го презентира по-добре пред света поради всичките възможни контакти и средства, които притежава музея", каза Тодоров пред Би Ти Ви.

Регионалният археологически музей в Пловдив има около 20 служители и под един милион лева бюджет. НИМ пък е с около 5 млн. лева и над 100 служители.

Съкровището има три копия - в Панагюрище, Пловдив и София, а оригиналът е в Националния исторически музей. Според Тодоров е най-добре съкровището да бъде в НИМ, но принадлежи на на Пловдив. "Съкровището е собственост на Министерството на културата, а държавният музей е НИМ", обясни диригентът с пловдивски корен.

Според министъра не е ясно и дали съкровището ще бъде охранявано достатъчно добре в Пловдив колкото и да се стараят служителите там.

През годините многократно са правени опити Панагюрското злато да се върне в Пловдив, но засега безуспешни. Още по времето на Людмила Живкова е било взето в София и оттогава е там, като понякога идва в Пловдив за изложби.

"И маската на Агамемнон, както и прочутите находки от Микена не експонирани там, а са изложени в Националния археологически музей на Гърция в Атина", изтъкват поддръжници на тезата, че мястото на Панагюрското съкровище е в София.

Тодоров благодари на депутата от ПП-ДБ Манол Пейков, който купи 2/3 от къщата на Димитър Талев в Прилеп, която бе срутена. Според него няма пречки за реконструирането на къщата.