Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РЕФОРМА: Протестиращите искат нова методика, по която да се отчита водата.
РЕФОРМА: Протестиращите искат нова методика, по която да се отчита водата.

До дни започват протести на гражданите срещу топлофикациите, ВиК дружествата и останалите монополи, научи "168 часа" от инициативните комитети в страната.
Според координатора на протестите във Варна Николай Николов измененията в законодателството трябва да бъдат направени спешно.
"Където има картели и монополи, протести ще има", заяви пред "168 часа" Красимира Атанасова, която е експерт към най-голямата протестираща група със структури в цялата страна. Самата тя е инженер-икономист. Паралелно с монополното законодателство протестиращите тези дни
непрекъснато се срещат с експерти,
които да ги подготвят за митингите срещу топлофикациите и ВиК дружествата.
"Ние имаме двойни сметки за вода. Досега плащахме по 7-8 кубика, а в последните месеци по 16 кубика - обясни Николай Николов. - Проблемът е, че загубите по някакъв начин ни ги прехвърлят на нас."
Според експерти на протестиращите водата трябва да се отчита по изцяло нова методика. На входа - тоест количеството, което подава дружеството в сградата, и на изхода - колко отчита водомерът. Само така ще бъдат избегнати
загубите, които са над 60%
И няма да има подозрения за надписване на сметки.
Експертите ще умуват още няколко дни и какви стратегии да предложат за топлофикациите, защото никой не вярва в системата за отчитане. Да не говорим за вертикалната технология, която предполага безкрайни кражби между съседи.
"Всичко е математика, дайте ни малко време, защото методиките така са направени, че са изцяло в интерес на монополите", обясни Христина Ядкова.
"Тепърва експертите трябва да променят неправилните закони - не само за банките, а и за мобилните оператори, за топлофикациите. Да не говорим, че има и други монополи, които не са толкова видими - в хранителния бизнес, в петрола. Но за да се защитим, трябва да покажем, че ние можем да го правим и
да не ни обясняват, че няма алтернатива
- коментира Кристиан Коев, един от координаторите на протестите.
"Имаме искания и към банките. Ще протестираме и срещу тях, защото това касае прекалено много хора."

Целия материал четете в новия брой на в. "168 часа"