Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПАДЕНИЕ: Хиляди момичета заминават в чужбина, преследвайки мечтата си за по-добър живот.
ПАДЕНИЕ: Хиляди момичета заминават в чужбина, преследвайки мечтата си за по-добър живот.

Български проститутки са заработили 1,26 млрд. лв. през 2012 г. в чужбина, а у нас още 300 млн. лв.
"Доходите на организираната престъпност са между 3 и 5 млрд. лв. (4,7% от Брутния вътрешен продукт на България). Най-голяма част от тези доходи се получават от проституцията." Това се казва в уникално международно изследване на територията на България, Италия, Португалия и Испания. В продължение на две години учени и социолози провеждат десетки интервюта с проститутки и сводници, за да установят има ли пряка връзка между проституцията, наркоманията и наркотрафика.
В проучването, което вече е публикувано, участват проф. Духомир Минев и д-р Мария Желязкова от БАН и д-р Георги Петрунов от УНСС.
"Бедността хвърли много жени и мъже в проституцията. Това не е само български феномен", казва проф. Духомир Минев. Според него той и екипът по време на проучването наблюдавали невероятни ситуации.
"Оказва се, че
чрез официални политики преднамерено могат да се организират неформални потоци от мръсни пари
Примерно от проституция и наркотрафик, след което отиват някъде по високите етажи на властта - в непублични структури. Изследвахме много признаци, които сочат, че се насочват в тази посока. Къде точно, ние не успяхме да установим", казва професорът. Според него тези връзки у нас по-ясно се виждат.
"Но и в чужбина висши центрове на власт контролират подобни потоци на пари, използвайки ги за незнайни цели", допълва ученият. Според него някои от лейтенантите в тези структури изобщо не подлежат на проверки.
"Подобни явления се забелязват и в други страни, които се смятат за образец на демокрация", казва Минев.
В първата фаза западните партньори в проекта казали, че при тях не се забелязва връзка между проституцията, наркотиците и върховете на властта.
"Но
в хода на изследавнето
си промениха първоначалните тези -
казва професорът. - В средата на проекта всички бяха убедени, че има връзка между проституция и наркомания и наркотрафик. Както и че се формират огромни потоци от неформални пари, които отиват извън видимата финансова сфера."
Моделите на връзката наркотрафик-проституция са различни. Най-често средата тласка проститутките да вземат наркотици.
"Наркоманите нямат достатъчно средства, а проституцията е най-лесният начин да се изкарат пари. При това е достъпен за всеки", казва професорът.
За да проведат интервютата с автентични представители на този сив сектор помогнали посредници.
"Това бяха хора от неправителствени организации, които работят с проститутки и с наркомани", обясни професорът. Според него всички истории са впечатляващи.
"Невероятни драми - допълни той. - Впечатли ме едно момиче - много хубаво, много младо. Не просто красиво, а интелигентно. Когато започнахме разговора, първите й думи бяха:
"Аз съм голям боклук. И брат ми е голям боклук, ние убихме родителите си. Те бяха хора средна ръка. Ние започнахме да вземаме наркотици, похарчихме почти всичко, което имаха нашите. Най-лошото е, че им взехме здравето, съсипахме им психиката."
Според проф. Минев това е типична връзка, когато момиче от наркотиците минава към проституцията. Но има и много обратни случаи.
В този и следващия брой ще публикуваме част от интервютата с проститутки и техните сводници.
Интервю 1
l Преди 10 години започнах, имах приятел, бях много влюбена. Той ме използва - трябваше да му подсигурявам доходи. На нашите казах, че имам сериозен приятел. Заминахме за Австрия. Той ме настани да работя в бар - за момичета на повикване, държеше се от австрийци. Имаше и други българки, живеехме в обща квартира, деляхме разходите. Нямаше тартор, всеки беше за себе си - всяка си има свой сводник. От бара - плащат - дават ти гаранция. За компания, черпи те клиентът, печелиш процент от консумацията, горе- стаи, долу - танци, зала.
l Търпях го, обичах го, после ме биеше, заплашваше ме, че ще ме убие, никой не трябваше да разбере. Имах приятелки - безследно изчезнали.
l Исках да избягам, но ми държеше паспорта.
l Излъга ме, че ще делим 50 на 50, но вземаше всичко - изпращаше всичко на детето си и на родителите си.
l Мислеше, че крия пари - следваха проверки, гладувах.
Много ми беше
трудно,
бях на ръба на нервна криза - все не му бяха достатъчно парите. После ме изпрати на улицата - бил сондирал мнение - имало повече пари, не се плащат стаи.
l Имаше и други. На едно момче се падаха по 2-3 момичета.
l Едно момиче се оплака, тя беше наркоманка - на хероин, кракът започна да загноясва, но един чужденец се влюби в нея и помогна - осъдиха сводника.
l Моят не вземаше наркотици, но другите сводници вземаха и аз опитах - първо хероин на фолио, после цигара кокаин. И другите вземаха, в бара си носеха трева или кока - собствениците не знаеха, за тях беше важно само да не спят.
l Знам и случаи на "закачване" чрез клиент - предлагат ти да опиташ. Става ти фикс идея. Омагьосан кръг. Имам приятелки - така са започвали. Пият нормално и стабилно алкохол.И на мен са ми предлагали клиенти - чисто е, щом и той пробва.
Клиентите бяха
предимно австрийци на възраст над 40 години
Също турци и негри - много от тях вземат наркотици. От негрите всеки втори, трети беше наркоман. Проститутките негърки, също - много са проблемни - не ги искат.
l На пътя (улицата) е опасно да работиш. Качваш се в колата - отиваш на някакво непознато място - опасно е.
lНо на мен не са ми се случвали проблеми - момичетата предупреждават - казват: "Този е проблемен, внимавай." Има някаква солидарност.
lМомичетата заедно си купуват и използват наркотици, ако някоя няма пари - после ще ги върне.
lСтоях 3 месеца - казах на нашите, те ми помогнаха, ходих при психиатри, психолози - възстанових се. Той си намери друго момиче.
lИмам периоди, в които спирам. После почвам пак - винаги те чопли, това е психически, от слабост. И като съм с такива хора, които вземат, лесно се прави отново - пак - омагьосан кръг. Най-вече приятелите те тласкат - казват ти: "Е, голяма работа." От егоизъм. И ти да си с тях, клиентът не може да те задължи.
l Спирам с програма или сама решавам - 1 седмица се чувствам отвратително, безсъние, ставите болят, непрекъснато си до тоалетната.
l Като се изчисти - всичко се връща (апетитът, напълнява се).
l Рискът за здравето от наркотика. Сексът като е с предпазни средства - няма проблеми.
Като имаш пари и такива познати, при това напрежение, единици са момичетата, които устояват - само алкохол и трева.
l Валидни са и двата варианта - 50 на 50 - първо наркотици, после проституция и обратно. Ако пие и пуши, малко по малко ще се закачи и на наркотици. Алкохолът е антидот, но познавам и обратното - екстази, амфетамини, екстази, по-рядко са тези, които не употребяват алкохол. От тревата минава на по-твърдо и вече не го удовлетворява .Така се отключва към по-твърдите. Никой не издържа само на трева. Също както алкохолиците - още и още и по-силно и по-силно. Дозата се увеличава непрекъснато.
l От безпаричие, липса на информация. Има лесни жертви - младите - провокират ги. А и филмите. Но няма възраст - никой не е застрахован. Третират го като болестно състояние - психическо.
Един наркоман - рядко пие, от мозъка е - чувстваш потребност, липсва ти. Познавам хора, които се лекуват - чрез заместители - метадон, не го пият, бият си го. Разреждат го - получават водна треска, висока температура. Когато си в криза - студено ти е, миризми, трудно подвижен си. Много мои познати починаха. Моите родители изстрадаха - готини хора, добри, работят.
Озовах се в полицията.
Много от полицаите са корумпирани,
правят се на цивилни клиенти, директно вземат от жената. Казват: "Да не ви караме в районното, дайте някои лев, преместете се на друго място." Други се пренатягат - водят те в районното, протоколи, държат те 4-5 часа.
Ако някоя иска, ще излезе от този кръг, но трябва повече информация. Не насила, има нещастни случаи. Всеки може да не води този начин на живот. Доста от тези млади хора са в добро финансово положение, на някои родителите им са в чужбина.
Просто ще мине - сводникът да държи на нея, той да я предпазва, ако има собствен терен и е на телефон - по-трудно се излагат на опасност. Някои правят семейства - сводник и проститутка - за сигурност. Другите не знаят дали ще осъмнат.
Каквото има да стане, ще стане - може да ви оберат. Никой не е застрахован и никой друг не е заинтересован.
Малко са бившите наркомани. Рано или късно човек се връща поради някаква ситуация.
l И у нас се изкарват доста пари на ден - 100 лв., 50-60 лв., понякога 200-300 лв. Ако е за цяла нощ - повече, зависи клиентът колко е богат. Също има и чужденци. Зависи и на кое място си - на морето например се изкарва добре.
Новодошъл обаче не може да отиде на морето.
Само по пътищата.
Интервю 2
(Момичето вероятно е проститутка по интернет. Твърди, че вече не взема наркотици, но е съмнително, защото не изглежда добре психически, около 29 - 30-годишна)
l Оправих се.
l Дрогирах се от 15-годишна. Майка усети - в училище й казаха, притесни се, искаше да ми помогне, не казвахме на татко.
Първо исках трева, после като започнах, минах на хероин - вече не ти пука, само за това мислиш. Всъщност 6 години бях на лепило и халюцигенни хапчета, 5 години шмърках и пушех хероин, после инжекции, много погрознях и отслабнах. Бях станала 40 кила, не се къпех.
l Веднъж взех свръхдоза и татко откачи, казаха на всички близки. Изпратиха ме в Италия, взех си хапчета. Пих ревотрил с алкохол. След 2 месеца пак се върнах на хероин. Няма оправия, нашите хвърлиха много пари, но резултат нямаше.
l Комуната ме спаси - най-ефективната - "Рето". В цял свят ги има - в Испания, в Барселона, имат сайт.
l Бях суперзле.
Родителите ме следяха, исках да се самоубия,
беше много трудно - две години и половина. Накараха ме насила да отида, но Комуната ме спаси. Аз повярвах и в Господ.
l В града беше пълно с наркомани, хванах се с дилър. Бях му любовница, от сутрин до вечер се друсах, после ме хванаха от полицията, издадох го и мен ме пуснаха.
l Виждала съм много примери. Крадяха телевизори, злато от къщи, аз не съм крала - вземах парите на дилъри.
l Търся си работа, но не става, по цял ден спя и лежа. Психически не съм добре. Пак ме изпратиха наскоро да ме проверяват, чиста съм.
l Замислила съм се за матура, за да завърша средно. Ако не взема изпитите, намерили са ми фалшива диплома, за да запиша друго. Освен това ще взема шофьорска книжка.
l Като нямам работа, търся хапче, много е сложно без работа.
l Имах приятелка в училище - тя пушеше трева - детска работа - започнах на шега. После започнах да се запознавам с хора, които бяха на амфетамини. Приятелката ми сега си има приятел - тя е по-твърда, аз не барам, но съм по-слаба. Една друга - тръгна да става проститутка, но се ожени за дилър, сега е добре, имат и дете.
l Повечето са така - дрогираме се, трябват пари,
най-лесно се изкарват с проституция,
за да се снабдим. Всичките ми приятелки бяха такива, сега не поддържам контакти с тях. Гледам да съм надалеч.
l Ходя с един приятел, той се дрогира с амфетамини, сега пуши трева. Не ми дава на мен, но много ме ревнува, ще трябва да го оставя.
l Мина ми времето на наркотиците, гледам към живота, няма смисъл от наркотици, не ги искам.
l Наскоро умряха един на 20 г. и една на 22 г., останаха си наркомани и умряха, защото не искат да отидат в Комуна. Казват, че са на метадон, но това не помага.

Не съм се оправила с родителите си.
Не мога да си намеря работа и скитам - и те се дразнят. И с нервите не съм добре, опитвам се да се сдържам.
l Не искам вече, не на дрогата.
l Младите хора - има една на 8 години - красавица, но шмърка.
l Заразяват се със СПИН от инжекциите. От хероин умират, защото е смесен с миша отрова.
Веднъж варихме хероин, имаше пясък
Получава се свръхдоза от смесване на ревотрил с хероин или хероин с алкохол.
l Друг ти е мозъкът - искаш още и още.
l Наркотиците са свързани с проституцията. Като се дрогират с хероин, не използват презерватив, заболяват от ХИВ, сифилис и т.н.
l Мен Господ ме пази, но ако не започна работа - не знам.
l Ходя на село - помагам, копая. Обаче съм сама, искам работа в колектив. Да слушам проблемите на хората. Мога да бъда психолог, социален работник, имам много опит, също да работя с компютри, обаче не тук - в друг град.
l Наркоманът винаги иска да увеличава дозата.
l Водиха ме на психиатър, защото започвам да откачам.
l Най-вече е важно средата да се смени, създадох си нова група - по-рано ме заключваха, но като излезна - дават ми малко и почвам пак.
l Трябва да се съгласят да отидат за 1 месец, да видят Комуната и да останат, могат да са там между 2 и 7 години.
l Има сайтове, за да се регистрира човек като проститутка.
l Търсят си млади момичета.
l Мъжете се занимават с кражби или си хващат момиче.
l Някои момичета не се дрогират, само трева.
l Метадонът е 3 пъти по-зле от хероина.
l Наскоро си правих тестове - чиста съм.
Интервю 3
(Твърди, че вече не се занимава с проституция и че никога не се е занимавала с наркотици, 38-годишна)
l Започнах на 15-16 г.
l Нямах пари, всичко е пари.
l Само за мен си беше, без сутеньор, може и сам, по телефона - дадох си номера.
l До 23 години приключих.
l Издържам се с парите на майка, работим в двора и на село - нещо си произвеждаме.
l Сега се увеличават, все момичета 16 - 17-годишни.
l Никога не съм се занимавала с наркотици.
l Бяхме две момичета - в различни райони, рядко се виждахме. Всяка за себе си, тя ползваше наркотици, караше ме и мен.
l Тя започна първо със секс, после клиенти дадоха наркотици.
l Има и момичета, и момчета и все повече.
l Някои обратно започват.
l Други пият.
l Първо хапчета, после се боцкат, после пушат и заедно с това алкохол.
l Тя си работеше само за нея, но така е опасно много. Не съм я разпитвала.
l Всеки прави каквото иска.
l Наркотиците изяждат пари. Много млад народ си отиде - свръхдози, катастрофи. Наркотиците съкращават живота.
l 70-и набор съм.
l След 8-ми клас. Учих за готвачка, започнах работа в кухня. После се преместихме другаде, готвихме в държавна болница за стари хора, за студенти, обаче го закриха и останах без работа.
l Ако можех да си намеря работа и да изкарвам пари, нямаше да се занимавам с това.

ПРОУЧВАНЕ: Екипът от учени, провели изследването в България, Испания, Италия и Португалия.
ПРОУЧВАНЕ: Екипът от учени, провели изследването в България, Испания, Италия и Португалия.
ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ: Проститутките са добре платени зад граница.
ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ: Проститутките са добре платени зад граница.