Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АФЕРА: Десетки атрактивни терени до морето бяха заменени от държавата срещу гори и парцели във Видинско и Монтана.
АФЕРА: Десетки атрактивни терени до морето бяха заменени от държавата срещу гори и парцели във Видинско и Монтана.

До дни Европейската комисия ще излезе с решение каква глоба трябва да плати България заради скандалните заменки, направени при предишното правителство.
Според източници от Министерството на земеделието в него ще бъде споменато, че те са държавна помощ и заради това на страната ще й бъде наложена безпрецедентна санкция. В най-добрия случай се очаква тя да е 2 млрд. лв.

От Министерството на земеделието казаха, че преди две седмици са получили от Еврокомисията допълнителни въпроси: "Вече им изпратихме уточняващите отговори, сега чакаме решението, което най-вероятно няма да е в наша полза." Според тях, след като Еврокомисията излезе с това решение, държавата има само един ход - да намери начин да си възстанови щетите от направените заменки.

Или инвеститорът трябва да плати сегашната пазарна цена на земята,
или доброволно да се откаже от заменката. "ЕК иска да се възстанови размерът на ощетяването", казват юристи.
Според експерти големият проблем в случая са препродажбите на заменените територии. Облажилите се от апетитните терени почти веднага са ги препродавали. Купувачът им на свой ред ги продавал на друг.
"Целта е била да се избегнат бъдещи проблеми и евентуално отнемане на парцела или разваляне на сделката", казват в Министерството на земеделието.
"В съда ще се окаже, че третите лица-купувачи нямат никакво отношение към проблема. Затова ние ще си търсим терена от първия купувач", казват запознати с казуса. Така ще се влезе в съдебни процедури, които ще отнемат минимум пет години.
Екоорганизациите, завели делата,
оценяват щетите на стойност между 2 и 8 млрд. лв.
Като в сигнала си те не са включили всички заменки, а само най-скандалните от тях. Според природозащитниците цените на пазарните цени на заменените територии в пъти превишават това, което е дадено, и резултатът е минус за държавата - между 2 и 8 млрд. лв.
Ситуацията се усложнява още повече, защото след очакваното решение на ЕК, действието му ще засегне и останалите заменки.
"Ако се направят съдебни процедури, за всички ще стане много сложно. Съдът ще трябва да назначи оценители, които да остойностят заменения и получения от държавата парцел. Ако административният съд се произнесе в полза на Министерството на земеделието, че има ощетяване на държавата, ще се правят нови оценки. Да не говорим, че има няколко заменки, където са започнати строежи. Това е станало преди мораториума, наложен от ГЕРБ - в края на мандата на тройната коалиция и началото на мандата на ГЕРБ. Ще стане невероятен правен батак. Само съдът може да каже ще се бутат ли тези строежи и как точно да се възстановят щетите на държавата", казват експертите.
Според тях има един още по-неприятен вариант.
Ако магистратите преценят, че при заменките
са спазени законите
и няма ощетяване на държавата. Тогава автоматично ще се задейства процедурата по санкциите на Еврокомисията и държавата ще трябва да плати глобата, каквато и да е тя, смятат юристи.
Само за сравнение при годишен държавен бюджет от 25-27 млрд. лв., сума от няколко милиарда спокойно може да фалира страната. Или в най-добрия случай да опразни резерва й. В Министерството на земеделието разчитат и на вариант, предложен от шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова. Тя и екипът й могат да направят нов закон или да вкарат промени в действащите как да се оценяват заменените територии.
Най-общо идеята е да се вземат средните оценки на стотина терена в съседство и да се направи оценка на заменения имот. След което разликата трябва да се доплати.
"Но и при този вариант
пак ще се иде на съд
и процедурите ще
отнемат години,
защото се въвежда законодателство с обратна сила. Ясно е, че заменките са били направени при друго действащо законодателство", казват експерти.
Експертите на Мирослав Найденов казват, че често са обвинявани от опозицията в бездействие по отношение на заменките.
Но според тях това изобщо не е вярно.
"Още в началото на мандата вкарахме всички подобни сделки в прокуратурата, но тя ни върна сигнала с аргумента да си назначим междуведомствена комисия. Тоест ние трябваше да се проверяваме самите себе си, затова искахме да предадем сигнала на независима страна като прокуратурата", казват специалистите.
Веднага след това от ГЕРБ наложиха мораториум да не може да се строи на заменените територии.

ГЛОБА: До дни експертите на шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу ще излязат с решение за заменките.
ГЛОБА: До дни експертите на шефа на ЕК Жозе Мануел Барозу ще излязат с решение за заменките.