Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във вторник в рамките само на няколко секунди мафията произнесе и изпълни присъда над легендарния бандит Златко Баретата.
Чукчето на съдията изтрещя под формата на 4 смъртоносни 7,62-милиметрови куршума. Те пронизаха несмъртоносно тялото на наркобоса и той се отърва с условна присъда.
Условна присъда, но за секунди. Наказание не за подценяване. Както и в законното правораздаване, то е меко на пръв поглед, но коварно с тази особеност, че се отлага, но влиза в сила веднага, в много неочакван момент - при всяка следваща грешка на осъдения.
Мафията осъди Златко Баретата пред вратата на Съдебната палата - храмът на Темида, в който босът гостува от дълги години.
Влиза и излиза, посещава залите, отговаря на всевъзможни въпроси на мъже и жени в червени тоги, слуша разнообразни присъди - "невиновен за убийство при неизбежна самоотбрана" през 90-те години, "виновен за организирана група за разпространение на наркотици" десетилетие по-късно.
Златко Баретата слуша вежливо съдиите в черни тоги, усмихва се, разговаря по коридорите с приятели охранители, с приятели юристи... Като в музей на модерното правораздаване, за който като ветеран в съдебния ресор си е купил намалена карта за посещения.
Босът обича Темида, защото е хуманна към него - в един спокоен свят, коренно различен от суровата улица. Съобразява се с човешките му права. Строго съблюдава той да бъде разследван "по реда на НПК" и до най-малката запетая.
И най-вече задружно, с усилията и на полицията, и прокуратурата, вече 17 години го държи далече от вратите на Централния софийски затвор, въпреки че той толкова много се стараеше на горещия наркофронт. Всичко това стана причина във вторник, след като се отнесоха така грубо с него на улицата, Златко Баретата да бъде приютен в Съдебната палата, докато обстановката навън се успокои, за да бъде закаран в болница.
Затова и наркобосът гледа на сградата на бул. "Витоша" 2 като на място, където не само няма да бъде огорчен от някое строго съдийско решение, но и като храм, в който може да намери спасение от правосъдието на мафията, което е много, много по-ефикасно, както самият той отлично знае.
Снайперистът, който изпълни присъдата от покрива отсреща, също надали има респект към сградата на съда като към тежка държавна институция. И той е наясно колко ефективно е правораздаването в България, след като се е отчаял до такава степен, че вечеработи частните съдилища на мафията.
Прочел е във вестниците, че откритият в Солун Йоско само за 3 дни е получил 3-годишна присъда в Гърция и е наясно как (не)стават нещата у нас.
Интересно е само в дните, докато се е подготвял за покушението, дали е държал ей така за малко на мушка и новия главен прокурор? Кабинетът му се пада на много по-удобен ъгъл от вървящия по стълбите Златко. Добре, че при атентата главният прокурор беше в Брюксел.
Вероятно обаче преди това снайперистът го е гледал през оптиката и като се е сетил от конференцията на ДПС как НСО умее да пази застрашените мъже в държавата, е свалил оръжието с иронична усмивка.
Снайперистът е прокурорът на мафията. Той гледа Съдебната палата отвисоко и се чуди в тази финансова криза кога ли и той ще загуби работата си? И знае отговора - когато магистратите отсреща заработят истински и правосъдие и справедливост започнат да се раздават в Съдебната палата, а не на стълбите отпред.
Снайперистът знае - едва ли ще е скоро...