Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ФОТОСЕСИЯ: 46-годишният Тургай Юсеин позира, облегнат на голфа пред журналисти.
ФОТОСЕСИЯ: 46-годишният Тургай Юсеин позира, облегнат на голфа пред журналисти.


Харесвам ГЕРБ, въпреки че не съм член на партията. Украсих колата си с портретите на Бойко и Цветанов, защото са мъжки момчета".
46-годишният Тургай Юсеин гордо позира по черен потник "Адидас" пред сребрист голф тройка. На предния капак на кабриолета грее предизборен плакат на ГЕРБ с усмихнати на него премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов на фона на звездите на Европейския съюз.
Зад огромни черни очила Тургай Юсеин от село Рани лист позира пред журналистите с лека усмивка, облегнат небрежно на шофьорската врата на голфа.
Той е щастлив, че е успял да ги впечатли с ексцентричния си ход. Репортерите също са впечатлени. Снимката на големия фен на премиера излиза първо в регионалните вестници и сайтове в района на Хасково, а ден по-късно и в централния печат, за да стане Тургай национален герой.
Никой не си задава само въпроса
защо този оригинален мъж стои на сянка с такива големи черни слънчеви очила?
Дали защото е просто ексцентричен селски тарикат (А)? Или още по-просто - защото е международен наркотрафикант, заловен с цели 35 кг хероин, който хем иска всички да видят, че е залепил премиера на капака на голфа, хем не иска да бъде разпознат (Б)?
Митничарите на Капитан Андреево най-добре знаят, че верният отговор е "Б". Точно те са хората, които го задържат на 18 юни 2009 г. на граничния пункт в "Ситроен Пикасо" с кърджалийски регистрационен номер. Колата е вкарана в хангар за щателна проверка. Там дежурните на смяна откриват двойно дъно под предните седалки.
А от кухината митничарите вадят 69 традиционно облепени в кафяво тиксо пакета, чието съдържание логично се оказва диацетилморфин, по-популярен като хероин, или "кафяво" в престъпния свят. Още преди изследването в лабораторията на митниците в София да покаже, че нарокотикът е с чистота от 60 процента, Тургай Юсеин се озовава в ареста, заедно с другаря си Георги Кузев и Фикрет Какасул, който трябвало да вземе от тях товара,
оценен на 3 милиона лева
по държавни цени
На тримата е наложена най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" сутринта на 23 юни 2009 г. В съдебната зала става ясно, че наркомулетата Тургай и Георги имат стари присъди - първият за хулиганство и унищожаване на чуждо имущество, а вторият - за изнасилване, но са реабилитирани по право. Тургай Юсеин се жалва пред магистратите и от хипертонично заболяване, но то не му помага да излезе от ареста в следващите месеци.
Според неофициална информация тримата арестувани мъже са работели за турския наркоканал на братята Саид, които бяха изгонени от страната в края на 90-те. Те развиваха голям бизнес в България и в страни в Западна Европа, между които Чехия. Братята Саид легализираха милионите, придобити от трафик на хероин от Турция през златарски, ресторантьорски и хотелиерски бизнес. Наркотрафикантите имаха тесни връзки, а на моменти и конфликти с кюрдската общност.
В тяхната много сериозна международна схема героят с голфа Тургай Юсеин е просто муле, наето да пренесе поредната пратка наркотик. Защо обаче 3 години след задържането му той е на свобода вместо в затвора, при това с лепенка на премиера на капака на личната си кола?
Проверка на в. "168 часа" показа, че делото срещу Юсеин е все още в Окръжния съд в Хасково, а поредното заседание по него ще бъде на 5 декември. Най-вероятно с лепенката на Бойко Борисов и Цветан Цветанов 45-годишният мъж се опитва да повлияе по някакъв начин и върху процеса.
Още в началото на 2012 г. Тургай се решава на този ексцентричен ход: "От много време исках да сложа Бойко Борисов и Цветан Цветанов на капака на колата, но не можах да намеря художник, който да свърши тази работа.
Накрая сам намерих снимки на двамата от интернет, подготвих ги и платих 100 лева на рекламна агенция, която да ми ги отпечата върху фолио. После ги залепих върху капака, но никой не ми обръщаше внимание. Чак когато ги качих в интернет, започнаха да ми обръщат внимание."
Тургай Юсеин разказва пред "Родопи NEWS", че
не е бил член на ГЕРБ, но симпатизирал на партията
и по-специално на Борисов и Цветанов. А плакатът на колата бил послание, че и в смесените райони имало много поддръжници на партията. Даже синът му се борил за кметското място в Рани лист с листата на ГЕРБ.
Тургай обяснява, че работил известно време в Холандия, но сега бил безработен, след като затворил ресторант в Кърджали. Той не споменава обаче нищо за бизнеса с транспорта на пакетите, облепени в кафяво тиксо.
Три години, след като е заловен с цели 35 кг хероин, Тургай Юсеин е на свобода и отскача на заседанията по делото със сребристия голф с образа на премиера и на вътрешния министър на предния капак - като един контрастен символ на ефективното българско правосъдие...