Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В края на септември, докато майките протестираха пред парламента за ниските обезщетения, които получават, деветимата членове на Комисията за защита от дискриминация пристигнаха със служебните си беемвета в офиса на бул. "Драган Цанков" в София и си гласуваха бонуси към заплатите от 7000 лева.
Те го направиха само месец след като стъпиха в длъжност и още не бяха свършили абсолютно никаква работа (чети скандалното разследване на 3-та стр.). Тази година същата комисия в Гърция бе закрита заради финансовата криза.
Нашата обаче не само съществува, но и получи по-висок бюджет от първоначално предвидения въпреки съпротивата от страна на финансовия министър Симеон Дянков, който принципно е много успешен, когато реши да пореже някого.
Комисията за защита от дискриминация тази година ще изхарчи близо един милион и 400 хиляди лева. Това са малко повече от 5 процента от сумата, за която протестираха майките пред парламента. За да получават те прилични обезщетения, бюджетът трябваше да бъде увеличен с около 30 милиона лева. Това обаче не се случи, тъй като майките в България не са приоритет.
За сметка на това през 2013 година ще бъдат изхарчени точно 36,3 милиона лева за общо 9 комисии като тази за защита от дискриминация.
Ще бъде силна изненада за мнозина, но между тях има например Комисия за предотвратяване на конфликта на интереси.
Функцията на тази комисия е периодично да обявява, че по проверките, които извършва - няма конфликт на интереси. Между другото в министерствата има още куп други безсмислени комисии, чийто бюджет със сигурност е още десетки милиони лева.
Злополучната Комисия за защита от дискриминация съществува у нас от години заради ДПС. Тя е със съмнителни функции и резултати.
Не е ясно какъв е смисълът от нея. В България, както е добре известно, има съд и всеки, който се чувства дискриминиран, може да заведе дело там и да защити интересите и достойнството си.
Защо например, когато банката ти вдигне незаконно лихвата, няма комисия, която да те защити, а ако някой те дискриминира по етнически или друг признак, веднага се появяват едни хора със служебни беемвета, които срещу хубави бонуси излизат със становище по твоя въпрос?
Кому е нужно и полезно това, освен на самите 9-има членове, които скандално си гласуваха по 7000 лева към заплатите?
Комисията за защита от дискриминация трябва да бъде моментално закрита, както мъдро са постъпили в Гърция, а бюджетът да бъде пренасочен към нещо важно и полезно като майчинските обезщетения.