Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Има поне две твърде основателни причини само от последната седмица избраната за конституционен съдия Венета Марковска да се оттегли, като не положи клетва.
Първата е, че се оплете в лъжи, докато се оправдаваше за сигнала срещу нея, а втората е, че изглежда нечистоплътно, упорито вкопчена в този нов пост.
Тук въобще не коментираме факта, че съдийката е съсобственик на имоти заедно с адвокат, който се е явявал многократно на дела, решавани от нея. Това е твърде груб конфликт на интереси и навсякъде по света би бил предостатъчен повод Марковска да се оттегли от процудерата и да бъде разследвана. В България обаче не води дори и до проверка срещу нея.
Вярно е, че на всеки може да се случи да бъде несправедливо очернен с анонимен донос, но в случая "Марковска" става въпрос за друго - сигналът срещу нея, макар и подписан от неизвестен човек, съдържа журналистически материали от известни автори, публикувани в пресата.
Тези разследвания задават твърде сериозни въпроси за почтеността и морала на Венета Марковска, които са важно условие за всеки съдия, да не говорим за конституционен.
Въобще при избора на Марковска не стана и дума за някаква форма на атестация на личните и професионални качества. Всъщност единственият човек, който коментира моралните достойнства, бе самата тя, определяйки се в писмо до председателя на Конституционния съд като "достоен гражданин и съдия". Тук няма да коментираме недотам адекватната защита, която спретна Искра Фидосова, неестествено активно ангажирана с избора и назначаването на новия пост.
Дори само връзката на съдийката с човек, който носи у себе си фалшиви документи на директор във Върховния административен съд и пропуск за паркинга, му я прави морално неподходяща и за районния съд.
Интересно какъв би бил приносът на Марковска като конституционен съдия, след като още преди дори да положи клетва, тя успя да активира срещу себе си половината западни посланици в София и разгневи европейската комисия, която ни заплаши с по-строг мониторинг.
При така стеклата се ситуация е повече от очевидно, че Венета Марковска носи много повече вреди от ползи на държавата.
Затова, Марковска, иди си наистина!