Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков отрича да е отправял заплахи към министър Александър Йоловски.
Кирил Петков отрича да е отправял заплахи към министър Александър Йоловски.

Калин Стоянов беше подаден за министър като експерт от ГЕРБ, каза съпредседателят на ПП-ДБ

В телевизионен спор чие е МВР влязоха Кирил Петков и Калин Стоянов. Той се разрази, след като вътрешният министър се включи по телефона в ефира на Нова тв, където участваше съпредседателя на ПП-ДБ. 

Калин Стоянов беше подаден за министър като експерт от ГЕРБ, обяви преди това Кирил Петков. Той направи разкритията по повод разказа на Калин Стоянов, че Петков е говорил с него да стане министър и обвиненията му за опит за вмешателство в работата на МВР.

Номинациите на ПП-ДБ са ясните политически лица, които са бивши депутати, обясни Петков. Зад тях заставаме чисто партийно на 100%.

"След това решихме, че за всички други позиции, за които нямаме политически номинации, ще изберем експерти. За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори, трябваше да бъде максимално неутрален. И започнахме и от ПП-ДБ, и от ГЕРБ да се подават експертни имена. Те отказаха няколко наши, ние отказахме няколко техни. И не беше ясно дали ще достигнем до някой.

Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ, като ние обаче, преди да се вземе каквото и да е решение, отидохме да го интервюираме. Когато аз отидох да говоря с него, той казва, че аз съм първият човек, който говори с него. И наистина в този момент той не го беше решил. Защо ние решихме, че си заслужава да направим такова предложение? Защото видяхме, че той беше разследвал чувалите с магистралите и тази тема. Беше вземал позиции, които от наша гледна точка са нормални позиции за промяната, която искаме да се случи", обясни Петков.

Не си спомням кой от ГЕРБ го предложи, но беше със сигурност от ГЕРБ, категоричен бе съпредседателят на ПП-ДБ. Имената главно идваха от Мария Габриел и от Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням - или от Мария Габриел, или от Борисов, един от двамата, допълни Петков.

"Няма наш и ваш. В случая беше нает, предложена му позицията като експерт. За двата дни гонене... След като видяхме, че е млад, неполитически обвързан професионалист в ГДБОП, ние му предложихме позицията. Той каза, че не може да вземе сам това решение, преди да говори с жена си, което ние уважихме. И имаше два дни да мисли и на втория ден той отговори и каза - добре, съгласен съм", разказа още Петков. 

Ние го приехме като един чист експерт, допълни той.

Във връзка с твърденията на Стоянов за опит за вмешателство съпредседателят на ПП-ДБ разказа: Отиваме парламентарната група на почивка в средата на август. И изведнъж научаваме от новините, че Калин Стоянов сменя шефове на 17 областни дирекции на МВР, без да е проговорил с никой, без да каже на някой. Абсолютно негово право, но въпросът за нас е, когато сменяш 17 областни директора, дали правиш избора на база да има честни избори, те да си вършат работата. И тази така наречена чистка на шефове на МВР по области дали се прави изцяло с професионална насока или има някакви други вмешателства.

Отидох да говоря с него тогава и му казах: Сигурен ли си, че някой не ти влияе за тези назначения? Защо ти поне не събра парламентарните групи или да ни уведомиш? Защо го правиш изненадващо от днес за утре? - разказа Петков и призна, че се е страхувал от това, че някой му ги спуска.

Но министърът му отвърнал, че ако искат да му гласуват доверие по време на изборите, трябва да му оставят тези назначения. И затова му ги оставили.

Последният ми разговор с Калин Стоянов беше в средата на август, оттогава не сме говорили, каза той.

Може да го питате дали съм предложил едно име. Единствено го питах дали е сигурен, че на част от тези хора им се няма доверие, защото част от тях направиха честни избори по времето на Бойко Рашков. И сменяш тези хора, защото не са си свършили работата или има нещо друго, допълни Петков.

Оставката не е искана от мен като Кирил Петков, а от 63 депутати от ПП-ДБ. И аз я искам, но като част от групата, допълни той.

От мен не е чул, че някой човек трябва да е назначен. Ние непрекъснато внимаваме, защото знаете, че тази сглобка е доста трудна, внимаваме да няма вкарване на нечии интереси в отделните министерства, защото ние заставаме с отговорност за това, което се върши, каза още Петков.

Той критикува изказванията на министър Стоянов след погрома на протеста миналата седмица. А спокойствието му на следващия ден взривило парламентарната група.

Всички си спомняме протеста, в който участвахме, и биха хора под колоните на ЦУМ. ние не искаме държава, в която за МВР е нормално да се бият хора с палка. И министърът на следващата сутрин да каже не само, че е било ок, ами е бил на кино, възмути се Петков. И попита как носиш отговорност като министър, след като в момент, в който в държавата има протест, ти отиваш на кино.

И това, което много ни притесни е, че ГЕРБ и ДПС заедно скочиха да го бранят. Все едно, че е на живот и смърт от тяхна гледна точка, коментира бившият премиер.

Днес ПП-ДБ ще внесат искане за създаване на анкетна комисия. А по повод отказа на ДПС да я подкрепи, коментира: Какво имат да крият? Ако застанеш така с гърдите напред, като си ГЕРБ и ДПС, и защитаваш този министър преди да си научил истината, започвам да се съмнявам, че има политическа зависимост, която този човек има. До вчера не знаехме каква, но днес виждам ГЕРБ и ДПС, Борисов казва, ако този министър си даде оставката и Денков трябва.

Не зная за каква политическа зависимост става въпрос, но видяхте как ГЕРБ и ДПС го бранят. Обикновено, като има проблем, Борисов гледа да се оттърве, допълни той. Но нямал конкретно обвинение към Калин Стоянов.

Борисов трябва да започне да говори истината. Кирил Ценков е голям професионалист, който 6 г. преди да е бил при мен като част от екипа на НСО, е бил част от неговата охрана (на Борисов). Той е управлявал екипи в НСО и всички говорят за неговия професионализъм, отговори Петков на коментар на Борисов, че е назначил гарда си за зам.-вътрешен министър.

От днес този министър е тяхна отговорност, категоричен бе Петков за Калин Стоянов.

Тези неща трябва да се случат, за да продължи това правителство, каза Петков по повод заканите на премиера Денков, че ще си подаде оставката, ако Стоянов не си отиде, както и ако не бъде създадена анкетна комисия в Народното събрание. Надявам се, че за тази комисия колегите от ГЕРБ няма да гласуват против, защото е недостойно.

В момента щом видяхме провал в неговото действие, на следващата сутрин поискахме оставката му, това е отговорното поведение.

Нямаше нито един министър, за който да вярваме, че има политическа обвързаност, освен Мария Габриел, каза още Петков за състава на правителството. Експерти бяха предлагани от двете страни. Някои от нашите експерти също не се справиха добре, каза Петков. И даде за пример министърът на електронното управление Йоловски.

Това, което той е казал, не е вярно. Аз за средства и проекти с него не съм говорил, коментира още Петков. Разказа, че са имали само една среща в неформална обстановка заедно с Божанов, но не се е говорило за проекти, а това, което трябва да се случи. В момента Йоловски си говори с прокуратурата, нека всичко се установи, няма какво да крием. Няма да се взимат никакви решения, преди да приключи това.

Много по-добре е да имаш ясни политически назначения, където да се носи отговорност кой го е предложил, отколкото да имаш експертни назначения, но всъщност да не се знае, докато не стане някакъв инцидент, дали има привързаност или не с политическа партия, коментира още съпредседателят на ПП-ДБ.

Никой да не си мисли, че може да бъде нает или назначен по политически причини, каза още Петков.

Калин Стоянов
Калин Стоянов

В този момент по телефона се включи вътрешният министър Калин Стоянов.

Срещата с него не е била една, те бяха няколко в МВР и това може да се провери. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството, заяви Стоянов.

Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и да не махам някои от директорите, които към момента изпълняваха длъжността, а аз имах такива намерения, обясни той.

Аз съм против полицейското насилие, но съм против и насилието спрямо полицаи, категоричен бе министърът. Но допълни, че не толерира такова поведение и всички служители ще понесат отговорност.

Искам да попитам министъра дали след август се е виждал и чувал с мен, попита го Петков.

А до август месец, отвърна му с въпрос министърът.

Някога да съм ви говорил за име някого да наемете, попита още Петков.

До август месец да, след това не сме се чували. Но до август месец е имало множество разговори с вас, както и лични срещи, така и по телефона, отвърна министърът.

Колко са били срещите ми в МВР с вас, попита Петков.

Това е много лесно проверимо, ще ги кажем, когато ги проверим. Категорично не е една, отвърна Стоянов.

В началото, когато бяхте нает като министър - една, и втората - август месец, отвърна Петков.

Аз ли съм единственият лидер, с който си говорил и имали ли сте разговори с Пеевски и Борисов от 17 август досега, попита още Петков.

Разговори с Пеевски и Борисов съм имал в пленарната зала и извън нея - в кулоарите. А разговори с вас съм имал тук в министерството и по телефона, отвърна Стоянов.

От 17 август не съм имал, допълни той.

А по телефон, попита Петков, но не получи отговор.

Стоянов припомни, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар. Каза: Благодаря ви за вниманието и затвори телефона.