Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-вероятно от 1 януари 2013 г. пенсионерите ще излязат от казината, където досега си докарваха по някой лев отгоре върху пенсиите, защото Дянков се усети и удари печалбата им там с 10 процента лихва.
Увеличените си обаче с приходите от този налог от догодина пенсии те вече няма да инвестират в срочни банкови влогове, както досега, защото финансовият министър ги е причакал и там. Фондовата борса и тотото автоматично отпадат - Дянков се е прицелил и в тях.
Бурканите и дюшеците отдавна не са разумна опция, защото апашите от Люлин са по-свирепи и от финансовия министър - облагат ги със 100-процентов данък. Така че спестяванията може просто да останат в разплащателни банкови сметки, за които финансовото министерство ще си затваря очите до следващия критичен момент.
Едно е сигурно, пенсионерите, както и останалите вложители в срочни депозити няма да изтеглят парите от банките и да хукнат с тях на пазар, за да активират потреблението. Няма да го направят и средната класа българи, които ще бъдат най-силно ощетени от новия налог - точно хората, чийто бизнес е на светло, и от години носят на гърба си пенсионерите и заетите в бюджетната сфера.
Всъщност истинската причина Дянков да иска налог върху доходите от лихви, не е да изкара парите от трезорите и да ги вкара във всекидневния оборот. Няма как, особено в бедна държава, да активизираш насила потреблението. С постъпленията от новия "десятък" министърът събира точно 1/4 от обещаните пари за по-високи пенсии, с които не разполага, след като стопи резерва.
И тъй като държавата не може да ги вземе от несправедливо богатите, на които преди години ги е подарила почти безвъзмездно (виж репортажа за фамилията Баневи от 3-та до 6-а стр.), както обикновено бремето ще е върху раменете на средната класа или на това, което е оцеляло от нея в последните 15 години.
Тези резки движения във всяка критична ситуация обаче показват хаос в приоритетите и създават усещане за несправедливост и ощетеност.
А когато се окаже, че въпреки затягането на колана само от членството в ЕС сме на загуба от 1,9 млрд. евро (виж изследване на 7-а стр.), а гръцките пенсионери ще вземат 400 евро коледна надбавка (парите тук идват от ЕС) въпреки фалита на държавата, няма как да не се чудиш, като те "олихви" за пореден път Дянков, в паралелна реалност ли съществуваш?