Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защо Бербатов предпочете скромния “Фулъм” пред великия “Ювентус”? И по-интересното - защо “Фулъм” му даде в последния момент такава рекордна заплата? Четете и ще разберете.
Аз винаги се хваля, че съм единственият човек в България, който нищо не разбира от футбол. Но журналистиката си има едно основно правило – проследи парите и смятай. Не е нужно да владееш умножение и деление, стига ти само събиране и изваждане. Доколкото успях да схвана от сайтовете, “Фиорентина” предложи на Бербо 1,8 милиона евро годишно, “Ювентус” някъде между 2 и 3 милиона (имаше противоречиви съобщения), докато “Фулъм” му даде 5 милиона паунда, което се равнява на 6,3 милиона евро.
При това положение
Бербо трябва да е голям идеалист, за да
емигрира на Ботуша

Да не забравяме, че той е на 31 години, което във футболно време е някъде около 60. Тези 12,6 милиона паунда, които ще вземе във Фулъм за 2 години, са си направо златен парашут пред пенсията.
Разбира се, ние не сме наясно за още много тънкости при пазарлъците. Не е известно точно какво съгласие за преговори с друг отбор е дал “Манчестър Юнайтед”, как точно се изплащат трансферната сума и заплатата и още много други детайли, които често се оказват решаващи. Това, което твърдо знаем, е, че в Италия договорите на футболистите се подписват в евро. А еврото е като човек след инсулт – може да живее още 20 години, но може и да се тръшне след два месеца. Всеки разумен милионер бяга от еврото, стига да има възможност.
И обратното – паундът е една от предпочитаните валути в момента. Той дели трето-четвърто място с долара като убежище за парите. На първо място е златото, на второ са недвижимите имоти. До миналата година предпочитаната валута бе швейцарският франк, но той поскъпна толкова, че правителството започна да изкупува евра в големи количества, за да го стабилизира. Сега никой не може да предскаже бъдещето на франка, освен вероятно малка група шефове на швейцарски банки. Но те мълчат като партизани на разпит. Така че ако паундът е само около 10-20 на сто непредсказуем, то еврото е 100 на сто.
Не случайно
българските банки не предлагат спестовни влогове в паунди
,
това означава да губят пари. Ако можеха, биха се отказали и от доларите. Най-оптимистичните прогнози за еврото говорят, че вероятно то ще се девалвира с около 10 на сто спрямо паунда до една година. Ако на това отгоре банките дадат 2 процента лихва, какъв е смисълът да си държим парите в левове или в евра?
Но има и много по-песимистични прогнози. Например икономическият оракул Нориел Рубини, известен още като “Доктор Гибел” , предрича, че 2013 година ще се окаже “ендшпилът” (the endgame) на еврозоната. В момента според него европейските институции просто “ритат тенекията надолу по пътя”, но догодина тенекията ще натежи толкова, че няма да може повече да се рита.
Прогнозата на Доктор Гибел за света като цяло през 2013 е “перфектна буря”. В тази буря ще започне разпадът на еврозоната. Ако Гърция се откаже от еврото, следващите са Испания и Италия. В такъв случай Италия може да трансформира със закон всички договори и плащания в италиански лирети, а те бързо ще се обезценят с 50, 100, 200 процента – нещата са непредсказуеми.
Ако Бербо се окаже с 2-4 пъти по-ниска реална заплата, ще се опита да си предоговори условията. Но пък едва ли ще е в силна позиция. “Ювентус” е пълен със звезди като Пирло, Вучинич и така нататък. Бербо ще трябва да се бори със силна конкуренция, за да попадне в стартовата единайсеторка. Пак казвам, нищо не разбирам от футбол, но доколкото съм чувал, италианските отбори предпочитат защитните схеми, често те играят само с един нападател. И този нападател най-вероятно ще е Вучинич, защото неговата заплата е 3,5 милиона евро, а трансферната сума – 15 милиона. Следователно Бербо ще прекара доста време на пейката и ако му се наложи да се пазари за по-висока заплата, едва ли ще има силни аргументи.
Разбира се, финансовите мотиви на един футболист не могат да бъдат съвсем ясни, ако не знаем каква част от обявената сума му остава след данъците. Напълно възможно е 10 милиона в Лондон да са по-малко от 6 милиона в Мадрид. По времето, когато Роналдо премина в “Реал”, данъците на футболните звезди в Испания се редуцираха наполовина. После тази благинка отпадна заради кризата. Освен това, всеки разумен милионер, бил той футболист или тромпетист, използва сложни и апокрифни данъчни вратички, които също зависят от законите в конкретната страна. Едно е ясно – в изкризилата Италия тези вратички все повече ще се затварят. Докато Англия е център на европейската финансова спекула. Нейният първи поминък са дериватите. Тя е създала
специални условия за
укриване на големите пари
 и едва ли ще ги отмени в следващите 2 години, поне докато се управлява от Камерън.
Проблемът на Бербо е, че и “Фулъм” не е съвсем безопасно пристанище. Собственикът на отбора, египетският бизнесмен Мохамед ал Файед, ще навърши 80 години през 2013 година и напоследък сякаш е решил да се отдаде на заслужена почивка. Преди 2 години той продаде гордостта на своята бизнес империя – магазина “Хародс” в Лондон. Отношенията на Ал Файед с британските власти са доста сложни и неразумно противоречиви. Над 10 години той се опитваше да докаже, че смъртта на сина му Доди с принцеса Дайана през 1997 г. е дело на британското разузнаване. Това няма как да го направи любимец на властите. Освен това Ал Файед бе забъркан в редица скандали с подкупи за политици, по едно време бе задължен да не напуска страната и така нататък, и така нататък. Много хора смятат, че покупката на “Фулъм” през 1997 г. бе направена с цел да се закрепи в Англия и да получи британско гражданство. Втора цел явно няма да бъде постигната. Почти сигурно е, че Ал Файед вече търси богат арабски шейх, за да му продаде и футболния отбор.
Ами ако през 2013 г. “Фулъм” попадне в ръцете на богат арабин, който не си знае парите? Първата му работа ще е да привлече треньор от ранга на Моуриньо. Впрочем актуалният договор на Мартин Йол, сегашният менажер на “Фулъм”, също изтича през 2013 г. След това по-великият мениджър ще напазарува най-скъпите играчи, които могат да се купят с пари. Тогава Бербо може да се окаже в същото положение, в което бе Мартин в “Манчестър Сити”. В парично отношение ще е спокоен, но пък рядко ще излиза да играе. Това още повече ще свали цената му, ако иска да продължи с футбола и след 2014 година.
Другата опасност е “Фулъм” да изпадне от Премиършип още тази година. Той завърши предишния сезон на почетното 9-о място, но през последните месеци бе напуснат от най-добрите си играчи. Последни си отидоха Муса Дембеле и Клинт Демпси срещу 23 милиона паунда трансферни суми, платени от “Тотнъм”. Резултатът лъсна още тази събота при загубата с класическото 0:3 от “Уест Хам”, който току-що се завърна в Премиършип от по-долната група, и то не по право, а след допълнителни мачове. Това обяснява и
защо Мартин Йол даде на Бербатов
такава астрономическа заплата
 в дванайсет без пет. Той просто е притиснат в стената и освен това хванат по бели гащи. След загубата от “Уест Хам” той се оплака, че загубата на Дембеле и Демпси го е изнененадала силно, не е очаквал Шпорите да извадят толкова пари. “Но “Тотнъм” все пак плати, те винаги го правят в последния момент. Знам го от живота ми там на Уайт харт лейн. Това много ме измъчваше...”
Представям си и каква драма се e разиграла между треньор и собственик. Вероятно Йол е развалил уединението на Ал Файед, за да му обясни, че ако “Фулъм” изпадне от Премиършип, цената му ще падне най-малкото 2 пъти. А и кой арабски мултитрилионер пазарува в “Б” група? Старият търговец се е стреснал и веднага се е бръкнал за десетина милиона преди още да се е затворил прозорецът за трансфери.
Ето защо Бербо получи заплата от 5 милиона паунда, която далеч надхвърля възможностите на “Фулъм”. Той просто извади луд късмет. Сега обаче нашият футболист ще трябва да направи чудеса, за да оправдае парите си.