Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Боят в кръчмата е любим сюжет на поети, писатели, художници и холивудски режисьори. Любимата ми картина на тази тема принадлежи на Йозеф Лада, илюстратора на "Швейк":
На подобна тема е и безсмъртното класическото танго "На Дерибасовской открылася пивная" за Васка Шмаравоз и неговата Роза - молдованка http://www.youtube. com/watch?v=IdkFes0Guwg, което на мен лично ми напомня "Одеските разкази" на великия словесен стилист Исак Бабел.
Но къде е Исак Бабел, за да възпее епичния сюжет, който се разигра миналата седмица в несебърските кръчми "Час пик" и "Бедрум", с участието на кажи-речи половината български хайлайф и артистичен елит. Такъв комичен бандитски екшън не се е случвал нито в Одеса, нито в Чикаго при Ал Капоне. Дайте го на
Куентин Тарантино,
ще направи от него
филма на живота си
Ще напомня с две думи фабулата, както е разказана от бургаския сайт "Бесове". Целият моден хайлаф се е наблъскал в дискотеката "Час пик", за да чуе изпълнението на Азис. Той се явява на сцената с прекрасна дълга руса коса, която ядосва Златка Райкова, известна като "Русата Златка".
Тя скача на сцената и се провиква: "Ти какво се правиш на мен, имитираш ли ме бе!" След това дръпва русите къдри от главата на Азис и го оставя по голо теме.
Долу сред публиката се смее гръмогласно актуалният партньор на Златка, наркобосът Камен Балбузанов - Куката, заобиколен от своите бодигардовете.
Той е известен с това, че е оцелял след 5 атентата, единият с автомат "Калашников". На сцената излиза мургавият славей Софи Маринова и се опитва да успокои Азис, но той си изпуска нервите и казва по микрофона, че Куката не е голяма работа, защото е селянин.
Тогава Куката също скача на сцената и поваля Азис с жесток юмрук във физиономията. Купонът се разпада, публиката си иска парите за билетите, след което се изнася при конкуренцията.
Но както знаем, звезди като Азис и дискотека като "Час пик"
не могат да минат
без армия
от яки охранители
Още преди изгрев слънце те спипват Куката и го пребиват от бой, счупват му ръката, пукват му далака и, естествено, му разкрасяват физиономията.
Освен това босовете на кръчмите "Дъуан", "Бедрум" и "Какао бийч" издават заповед срещу Куката и хората му да не се мяркат на 100 метра от техните заведения.
Над Слънчев бряг надвисва предчувствието за война. Хората на Куката не желаят да клекнат и да мирясат.
На другата вечер трима от тях влизат в кръчмата "Бедрум" с цел да си търсят белята. Гардовете на фирмата "Аркус" ги обискират за оръжие и ги поставят под строг контрол.
Но скоро след това на помощ на Куката в "Бедрум" нахълтва друга знаменита подземна фигура - Димитър Митров-Каратиста с четирима свои бойци. Те отказват да си предадат оръжието и изхвърлят със сила група мирни туристи, за да си освободят маса. Пристига гардът от "Аркус" да им направи забележка, но човек на Каратиста вади патлак ТТ и заплашва, че ще гърми на месо.

От една маса става двуметровият добродушко Любо Ганев и ги моли - момчета, приберете тези оръжия, ще стане беля. Кога обаче каратист е слушал волейболист? Гардовете от "Аркус" се връщат с подкрепления и започва половинчасов кютек със стрелби, хвърчат маси, столове, бутилки и зъби. Накрая идват полицията и линейките, за да приберат падналите герои.
Сюжетът е чудесен - има и фатална блондинка, и известни певци, и мафиоти, и бонвивани. Но тъй като аз не съм писател, а по-скоро се опитвам да се правя на политически коментатор, нека поставя въпроса в глобален аспект. Четете внимателно.
В Африка има една държава,
наречена Сиера Леоне
Тя е богата на алувиални диаманти, т. е. те са близо до повърхността и могат да се добиват от всеки човек с кирка и лопата. Затова още през 30-те години компанията "Де Беерс" създава огромна частна армия, която да охранява нейната концесия. След като Сиера Леоне получава свобода от Великобритания, тя попада в ръцете на диктатора Сиака Стивънс. За да елиминира опасността от преврат, той свежда армията до минимум и си създава частна войска, наречена Звено за вътрешна сигурност (ISU). Населението започва да чете това съкращение като I shoot U - аз застрелвам теб. Тази приватизация на насилието на Сиера Леоне дава възможност през 1992 г. на 25 годишния капитан Валентин Страсер да направи преврат с още пет свои бойни другари и да задържи властта чак до 1996 г., когато бе отстранен от друг подобен преврат. По-нататъшната съдба на Сиера Леоне е известна, цяло десетилетие гражданска война, докато към края в частните армии започват да се рекрутират предимно малолетни деца. Седемгодишен хлапак с калашник - това стана символът на Сиера Леоне.
Това е типичен африкански модел. За да може да разграбва ресурсите на държавата, елитът свива войската до минимум, наема частни армии, корумпира съдиите, но в крайна сметка създава условията за собствения си край. Защото ако всичко в държавата виси на един пирон, все ще се намери човек с клещи. Същото вадене на пирони се случва и в Либерия, и в Конго, и в още редица други проблемни държави.
Според един класик държавата е нещото, което има монопол над насилието в страната. Кой държи този монопол в България? В момента ние нямаме почти никаква държавна войска, но пък разполагаме с
огромна армия от 180 хиляди
частни охранители
Може да се каже, че това е най-успешният бизнес в страната, който не случайно успя да излъчи премиер. Частните силови структури овладяха командните висоти на икономиката - банки, енергетика, туризъм, земеделие. Обикновеният селянин трудно може да се уреди със законен пистолет, но в частните армии известни рецидивисти разполагат с патлаци, помпи, калашници. Дай им танкове, и могат да превземат Балканския полуостров.
Драмата в Слънчев бряг е всъщност малка война между частни охранители. Едни работят за местни туристически босове, други за видни софийски мафиоти, които имат достатъчно заслуги, за да не излязат от затвора поне 20 години. Впрочем и Куката, и Каратиста съвсем неотдавна бяха арестувани и в момента са следствени. Но това не им пречи да ходят по заведенията с въоръжени бойни групи. Дори когато босът е осъден и влезе задълго зад решетките, армията му продължава да работи за него.
Ще кажете - ама в МВР работят около 60 хиляди човека. Работят, но за кого? Другият прякор на Димитър Митров-Каратиста е Полицая - защото е бивш дознател в столично РПУ. Ако се съди по съобщенията в пресата, той е използвал връзките си в полицията, за да установи пълен монопол на публичните домове в столицата. Ако някой самодеец се опита да отвори бардак, Полицая го пребивал от бой и му казвал: "Ако се оплачеш на ченгетата, аз ще науча първи. Всичко, което ти се случи досега, умножи го по две!" Така поне прочетох във вестниците, а те са го научили от източници в МВР.
А, ето и друга подробност за Стивънс, бившия диктатор на Сиера Леоне. Когато взема властта, той приватизира най-важната държавна железница. Скоро след това влаковете спират и релсите са разпродадени за старо желязо.