Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Стихът на Тютчев "Умом Россию не понять" явно важи и за България. В другите държави хората правят референдуми, за да спрат строежа на атомни централи. Българинът е първият гражданин на планетата, които ще прави референдум, за да задължи правителството да довърши една спряна АЕЦ. То, горкото, се опъва, бюджетът не позволявал, но народът казва строго - я се вземи в ръце! Ще строиш!
Не ме разбирайте погрешно - аз лично подкрепям ядрената енергетика в разумни граници и съм голям фен на референдумите. Щом са събрани над 500 хиляди подписа, значи няма мърдане, трябва да се прави допитване. Но как да не онемея слисан пред епохалните глупости, на които сме способни и като народ, и като държава?
Казват, че само глупакът се спъвал два пъти в един и същ камък. Ние за втори път правим проект, изграждаме фундамент и
плащаме за реактор
с 1000 мегавата
мощност, след което
го продаваме за скрап
Първият руснаците си го монтираха край Москва и са много доволни. Сега вторият може да си го сложат даром край Владивосток. Болен здрав носи. И защо Путин не ни изпрати поне една картичка с благодарности?
Но в нашия случай препъванията в същия камък не са само две, а поне десет. То не бяха грешки, причинени от лапсуси, предизвикани от илюзии -
направо матрьошки
на глупостта

Да започнем от първата нелепост - точно за това ли намерихме да правим първия демократичен референдум? Щом ще се пита за нещо народът, суверенът на държавата, нормално е да се започне с тема като конституцията, избирателната система, разделението на властите, влизането в НАТО и в ЕС. Ние трябва да направим поне 50 референдума за структурата на държавата и властта, преди да опрем до атомната централа. Но уви, българските политици никога няма да допуснат суверенът да си каже мнението по нещо, което може да засяга техните пълномощия.
Ярка проява на мозъчно разстройство бе подписката за референдум срещу влизането на Турция в ЕС. Какъв е този зор, след като Турция е доста далеч от влизането и все повече се отдалечава? А и чисто юридически това е нонсенс, тъй като с референдум се решават само въпроси от компетенцията на Народното събрание. Със същата сила можем да забраним на Китай да си иска Тайланд. Или на САЩ да държат войски в Афганистан. Чисто политически референдум за Турция е най-бързият начин да се разруши етническият мир в България, който и без това се крепи на честна дума. Обаче българският патриот е готов да подпали цяла България, само и само да прескочи проклетата четирипроцентова бариера.
Последната референдумна подписка
не говори за прекомерни излишъци от сиво вещество и по
върховете на БСП
Това ли точно е каузата, която ще вдъхнови народа? Вярно, след като партията има около 150 000 членове, не е трудно да събере 750 000 подписа, ако ще за преименуването на връх Мусала. Но елитът на БСП така и не разбра, че енергийната политика е най-слабото му място? Кой, кой ще му каже? "Големият шлем" веднъж вече ги свали от коня, и то точно с помощта на няколко местни референдума. Какъв е този стремеж да изживееш отново болката и страданието? Ако ГЕРБ направи референдум през пролетта, ако разгърне една сериозна пропагандна кампания, наесен
преди изборите БСП ще прилича на жаба, размазана върху асфалта
Достатъчно е ГЕРБ да им натяква, че загубите от "Белене" са колкото пенсиите за 2 години. Представям си какви плакати може да опъне по пътищата - ядрени гъби, деца с по две глави, живи скелети с червени знаменца...
Но от чиста солидарност ГЕРБ май избра най-безпросветния вариант - да прави референдум и избори две в едно. Да започнем от простите сметки. Според последната редакция на закона за допитванията референдумът не е валиден, ако делът на гласувалите не е равен с последните парламентарни избори. А те отчетоха избирателна активност над 60 на сто.
Съдейки по реалностите в страната и опита от чужбина, подобен референдум сам по себе си едва ли ще надхвърли 30 на сто. Единствената теоретична възможност активността му да се изравни с парламентарните избори е, ако двете се проведат заедно. И точно това избира ГЕРБ! Да се надяваме, че ще сметнат още веднъж.
Ако ГЕРБ отложи референдума чак до изборите, всички ще кажат, че се гаври с клетото телце на българската демокрация. Друг е въпросът, че нарушава и закона. Този тарикатлък е чист подарък за опозицията, която и без това се чуди какъв байрак да развее, къде да атакува. Народът винаги наказва тези, които променят правилата на играта в своя полза - ярко доказателство е провалът на самата столетница през 2009 година. Сега тя ще може да си го върне тъпкано.
Ако референдумът се превърне в главната тема на предстоящите парламентарни избори, това естествено ще прикрие най-болния въпрос на нашето време - икономическата политика и кризата. Кой знае, може би това е замисълът? Така БСП ще отклони вниманието от своя дясносектантски уклон, а ГЕРБ ще пусне сценична мъгла над прокризисната дейност на Дянков - ние едвам свързваме двата края, а те искат да профукат народните пари на казиното!
Но дали това не е скритият сценарий? В крайна сметка истинската цел на елита не е да се построи АЕЦ. Истинската цел е да се усвоят парите за една АЕЦ. Ако това е замисълът,
моите извинения - българските партии
изобщо не са глупави, а напротив,
по-хитри са от стадо лисици. Свалям им шапка!
Разбира се, едва ли някой интелигентен човек се самозаблуждава, че може да се произнесе разумно за или против АЕЦ "Белене" на този етап. Въпросът не е дали по принцип сме за атомната енергетика или против.
Става дума за изключително сложна преценка, която не е по силите дори на експертите. Дали това строителство е икономически изгодно? Дали досегашните разходи оправдават бъдещите? Дори и бизнес планът да е перфектен, дали разходите няма да предизвикат фалит на държавата и социална революция? Дали тази площадка не е прекалено земетръсна? Дали руският реактор е сигурен? Дали ще има пазар за излишното електричество?
Ако някой велик авторитет е убеден, че му е ясно решението на този изключително сложен възел от проблеми, значи не е никакъв авторитет. Да кажем, че специалистът по ядрена енергетика има отговор на един от въпросите. Но той си няма и хал хабер от всички останали. При толкова много променливи величини
влиза в сила Теорията на хаоса и дори най-мощните компютри са безсилни
Това не значи, че един колектив от експерти не може да вземе решението за АЕЦ "Белене" след широко обществено обсъждане и след като внимателно прецени фактите, които българските политици никога няма да им предоставят. Това значи само, че един референдум е напълно некомпетентен да отговори с "да" и "не". Ами ако отговорът е "да, но..."? Със същия успех можем да направим и референдум дали Теорията на относителността на Айнщайн е правилна. И ако отговорът се реши с купени ромски гласове, българската теоретична физика ще се прочуе от Патагония до Чукотка.
Но щом сме го докарали дотук, аз казвам - дайте ни референдум! Тук и сега. Ако ще е гарга, нека да е рошава!