Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЗНЕНАДА: Въпреки че са червени отвън, доматите на пазара у нас често имат зелена вътрешност.
ИЗНЕНАДА: Въпреки че са червени отвън, доматите на пазара у нас често имат зелена вътрешност.

Все по-често добре изглеждащите на външен вид домати, предлагани на пазара и търговските вериги, отвътре са с бяло-зелена твърда част, която не става за ядене.
За да са конкурентни на турски и гръцки производители, българските им колеги в последните години масово смениха сортовия състав на продукцията си, признават агроексперти и производители, към които се обърна "168 часа".
Стига се до ситуация, в която някогашните прекрасни български сортове домати трудно могат да бъдат намерени на пазара, защото конкуренцията принуждава производителите да залагат на специфични чужди сортове и в крайна сметка никой не се интересува от недоволството на потребителите.

Според учените вината е във включването на гена RIN,

(от never ripening inhibitor - никога не узряващ) в хибридни комбинации домати, който води до забавянето на узряването, но и влошава вкусовите качества на любимия на българите зеленчук. Причините за прилагането му са две - постигане на по-висока производителност и предпочитанието към продукция, която е способна да издържи на транспортирането и да се продава в продължение на седмици, без външният вид на домата да пострада.
"Реакцията на недоволство у населението е оправдана.

Плодовете на 85-90% от чуждестранните сортове, предлагани у нас, съдържат в генома си гени за твърдост

За първи път през 1980 г. в Израел селекционери създадоха домати, съдържащи гена RIN, който забавя узряването на плодовете, удължава продължителността на съхранението им и повишава твърдостта им", обяснява проф. дсн Живко Данаилов пред "168 часа".
"Форми домати с ген RIN (с естествена RIN мутация) са открити още през 1968 г., но използването им в селекцията започва значително по-късно. Узрелите плодове на такива мутантни форми са жълти до слабооранжеви, съхраняват се до 3-4 месеца и повече без да омекнат, но не стават за консумация. Такива форми домати се използват само за кръстосване с червеноплодни сортове и се получават хибридни сортове, чиито плодове са червени, с добър търговски вид, твърди и способни към по-продължително съхранение. Като правило обаче твърдостта и продължителната съхраняемост, предпочитани от производителите и търговците, са в обратна корелация с вкусовите качества. На Запад такива домати, с незадоволителни вкусови качества, се предлагат само в големите търговски вериги на по-ниски цени, докато на тамошните пазари продукцията е с по-добри вкусови качества, но на по-високи цени. Напоследък подобна тенденция се наблюдава и у нас", казва ученият, който е удостоен с наградата "Иноватор на годината" за 2011 г. за постиженията си в селекцията на доматите.
Важно е да се знае, че не става въпрос за генномодифицирани зеленчуци, които са забранени за отглеждане у нас, а за такива, получени по класически метод на селекция и са резултат на естествена природна мутация, подчертава професорът.
"Неприятен е и фактът, че

нерядко на пазара се предлагат семена ментета,

несъответстващи на обозначения на пликчето сорт, което разочарова много производители. На лъскавите опаковки със семена пишат името на търсения сорт, а съдържанието е друго", споделя още той.
Затова след използване на семената опаковката се съхранява и в случаите на несъответствие производителите имат право да се обърнат за съдействие към инспекторите на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС). Дребни производители също се оплакват, че вече не могат да намерят качествени семена дори за лични нужди.
"Причината да се предлагат домати с незадоволителни вкусови качества не е в липсата на семена, а че на пазара се търсят само по-устойчиви сортове. За да се променят нещата, трябва да имаме по-детайлна политика в сектора. Проблем в случая се оказва и фактът, че малките зеленчукопроизводители нямат сдружения", обяснява Бистра Павловска, директор на ИАСАС, пред "168 часа".
"За съжаление и

на европейско ниво не съществуват някакви изисквания, които да позволяват контрол специално за вкусовите качества на доматите",

информира още тя.
Логично в тази ситуация търговци и производители не виждат проблем в смяната на сортовия състав. Според производители на оранжерийна продукция проблемът по-скоро се състои в неправилното отглеждане.
"Много производители не си подбират добре сортовете и действат непрофесионално, а всичко зависи от правилния подбор на сортовия състав, начина на отглеждане и начина на манипулиране", казва и председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев.
"Български сортове домати няма на пазара, но никой не е казал, че са лоши тези, които се предлагат", смята още шефът на организацията на производителите.

УЧЕН:  Над 90% от доматите у нас са генни мутанти, казва проф. Данаилов.
УЧЕН: Над 90% от доматите у нас са генни мутанти, казва проф. Данаилов.