Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Екипът, стоящ зад документалния филм "Навални" на "Оскарите" Снимка: Twitter/@RED_Cinema
Екипът, стоящ зад документалния филм "Навални" на "Оскарите" Снимка: Twitter/@RED_Cinema

Одеса е една от най, мога да кажа, успешните продуценти на нашето време. Тя успя да направи филма, който много, много други, десетки продуценти с няколко Оскара зад гърба си се опитаха, а именно филма „Навални“. Наистина имаше много голям интерес от големи продуценти да получат правото да бъдат близо до Алексей Навални след отравянето, но тя успя да спечели доверието му, заедно с мен.

Това заяви пред bTV Христо Грозев относно продуцента на филма "Навални" Одеса Рей.

"С нея работихме по един друг филм, точно в момента, в който започнахме снимането на „Навални“, и практически паркирахме онзи филм, за да можем да приключим този по-актуален сюжет. Тя междувременно се върна към старите си проекти и в момента снима активно в Украйна – няколко филма, свързани с войната, които очакваме всички да видим скоро. Но нейната биография е супер любопитна, тя е била актриса, тя е родена в Канада, но живее в Щатите в момента, в Холивуд, и ми стана много добра приятелка по време на снимките на този филм", разказа още Грозев.

Одеса от своя страна обясни, че се е срещнала с Христо Грозев благодарение на най-добрия му приятел през лятото на 2020 година.

"Един ден Карл започна да ми разказва за много интересния му най-добър приятел, а Христо разследваше различни неща, сред тях имаше и история в Украйна, свързана с операция, която имаше потенциал за добър документален филм.

Отидох до Виена, за да се срещна с Христо. Обикновено се запознаваш по телефона или през Zoom, но този път с Даниел Роър, режисьора на „Навални“, хванахме самолета и отидохме във Виена при Христо", добави Одеса Рей.

Тогава Христо вече разследвал отравянето на Алексей Навални.

"Той се обърна към нас и каза „Мисля, че имам следа кой е отровил Навални“, което беше началото на навлизането в следващото приключение, в което се впуснахме", каза още Одеса.

И двамата споделят, че не са очаквали в обаждането на един от агентите на руските служби да получат всички подробности, които той им издал по телефона.

"В началото мислех, че много бързо ще приключат тези разговори, че ще затворят телефона веднага, когато му познаят гласа. Така се и случи с първия, на когото се обадихме. Вторият – Константин Кудрявцев, очевидно се хвана на въдицата и разговорът продължи около 52 минути, като през целия разговор моите емоции минаха от първоначално недоверие, че това е реално, мислех, че той също ни подлъгва и че в момента записва разговора или е пратил вече убийци в Германия, където се намирахме", обясни Грозев.

В един момент обаче, той започнал да дава повече информация от тази, с която те самите разполагали.

"Тогава разбрах, че всъщност наистина човекът мисли, че говори с шефа си. Оттам нататък емоциите преминаха през пълната палитра, включително в един момент почнах да се притеснявам за този идиот, който си разказва всичко, и какво ще му се случи след края на разговора.

А последното усещане, което имах към края на разговора, е че след това нищо повече не може по-голямо да ми се случи в кариерата на журналист, защото след такова нещо – какво повече може, дори беше малко тъга, че съм стигнал пика на кариерата си. Та това ми бяха чувствата", разказа Христо Грозев.

"Христо каза „Той си призна всичко“. Толкова много се развълнувахме, бързахме да качим кадрите, защото си помислихме, че ФСБ могат да ни подслушват и да нахлуят през вратата и да ни изземат всички кадри, може би и да ни убият. Беше лудница, бързахме да качим кадрите, преди някой да е разбрал какво става. Христо се обади на германската полиция, опита се да извика подкрепления, а Даниел ме посочи и ми каза „Ти пази входната врата!“ Не знам дали съм най-добрата стража срещу навлизащи агенти на ФСБ, но определено беше най-лудата сутрин в живота ми", заяви Одеса по повод подробностите, които са получили по време на разговора.

Грозев разказа, че последната информация за Алексей Навални е от тези дни, тъй като той отново е пред съда, този път по негова инициатива. Той обжалва поредното абсолютно противоконституционно задържане в карцера, тъй като вече 6 месеца постоянно е изолиран в карцера, което нарушава всички закони и дори конституцията на Русия.

"По тази причина можахме през неговите адвокати да получим информация. Също много иронично беше това, че по време на заседание на съда, което между другото е такова, че него не го пускат да излезе от затвора в град Владимир, тоест той присъства по видеовръзка, неговите адвокати не са на място, те са в съдебната зала в Москва и могат да си говорят само по видеовръзка", сподели още той.

"Но ако трябва по-сериозно да отговоря на това какво е неговото състояние, ние не знаем това, тъй като не биват допускани до него граждански лекари, само лекарите на затвора имат достъп до него и той страда от недиагностицирана докрай болка в гръбначния стълб, която започва след отравянето и досега не спира, а расте. Така че е напълно възможно да е свързана с нарушение на нервната система в тялото му, но той не може да получи досега достъп до квалифицирана медицинска помощ и това е единият проблем, с който се сблъсква", обясни още Грозев.

Той заяви, че друг голям проблем е системата на ФСБ.

"Затворите използват други затворници като биологични оръжия, тъй като няколко пъти се праща при него съкилийник, който междувременно пребивава в инфекциозното отделение по различни причини – един път заради ковид, друг път заради туберкулоза – и после го пращат в неговата килия, очевидно с надежда и той да се зарази. По-скоро това е психологическа борба против него, не желание той да бъде убит по този начин, но просто дава представа на какво е готова системата, за да го смачка", поясни Христо Грозев.