Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Людмил Йоцов
Людмил Йоцов

  • Три дни след посещението на Иван Гешев в САЩ
  • Почти месец тримата не се обърнали към други доставчици, след като разбрали, че количествата от Русия ще спрат, ако не се плащат в рубли

Три дни след посещението на главния прокурор Иван Гешев в САЩ, където той обяви, че зловредното руско влияние в страната ни се засилва, прокуратурата обвини трима за газовите доставки.

Бившият енергиен министър в правителството на Кирил Петков - Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, вече са привлечени към отговорност. (Какво коментираха те - виж каретата долу.)

Според държавното обвинение от действията им дружеството е било ощетено с над 88 млн. лв. Разследването започна по сигнал на ДАНС на 30 август миналата година. То бе възложено на националното следствие и по него работеха екип от следователи.

Точно затова обвиненията на тримата бяха повдигнати на бул. “Г. М. Димитров”, където се намира Националната следствена служба.

Предмет на разследването били договори за доставка на газ

Прокуратурата твърди, че щетата за "Булгаргаз" е 88 млн. лв.
Прокуратурата твърди, че щетата за "Булгаргаз" е 88 млн. лв.

и свързаните с тях обстоятелства. Били събрани много доказателства, твърдят от прокуратурата.

Александър Николов и Людмил Йоцов ще отговарят за умишлена безстопанственост в особено големи размери.

Бившият министър не упражнил достатъчно контрол върху работата на Йоцов, на когото пък било възложено стопанисването на “Булгаргаз”.

Бившият шеф на газовото дружество ще отговаря за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество.

Данаил Николов е обвинен в престъпление по служба с цел да набави облага за търговско дружество

Според прокуратурата, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

От държавното обвинение смятат, че в резултат било застрашено и изпълнението на задълженията на “Булгаргаз” по лиценз и бил създаден риск да бъдат прекъснати доставките.

Тримата обвиняеми не предприели и никакви действия за алтернативни доставки в периода от 1 до 26 април 2022 г. след издаването на указа на руския президент Владимир Путин да се плаща в рубли. Едва в деня на спирането на газа - 26 април, започнали да се търсят други доставчици.

Според прокуратурата дори тогава можело да се направи извод, че

алтернативните количества отново са били с първоначален източник “Газпром”.

На излизане от следствието в сряда адвокат Ина Лулчева каза, че бившият енергиен министър Александър Николов е обвинен за това, че не е било прието предложението на “Газпром” да се плаща за доставките на газ в рубли.

В късния следобед от прокуратурата реагираха и заявиха, че не отговаря на истината твърдението, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания в рубли. Нямало и решение на правителството на Кирил Петков за това.

Александър Николов: Обвинението е, че не се подчинихме на руски шантаж

Александър Николов
Александър Николов

Същината на обвинението е за това, че България отказа да се подчини на руски шантаж. Предполагам кой и защо е недоволен от това. България е Европа и като такава съгласува всичките си действия с позицията на ЕС! А ако са забравили, България е обявена за враг от една друга държава. Няма какво повече да коментирам на този ранен етап от обвинението.

Людмил Йоцов: Чакам адвокатите да ми изяснят казуса

Не мога да разбера в какво ме обвиняват. Чакам адвокатите да ми изяснят. Разследването е за доставките на газ за четирите дни на април - от 27-и до 30-и, както и за тези през май.

Тези 88 млн. лв. щети в обвинението се получават като разлика между цените по договора с “Газпром” и тези на алтернативните доставки.

Данаил Николов
Данаил Николов

Данаил Николов: Рано е за коментари

Рано е за коментари, още не съм запознат с обвинението, заяви Данаил Николов. Адвокатът му Христо Кутиев каза, че в сряда Николов е привлечен като обвиняем. Но материалите по делото и доказателствата не са им предоставени. “Това ще стане вероятно след месец-два, когато приключи разследването. Едва тогава ще можем да направим анализ на доказателствата и да коментираме пред вас, заяви Кутиев.