Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Журналистът Петър Волгин сред хората, дошли да го подкрепят пред БНР. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ПЕТЪР ВОЛГИН
Журналистът Петър Волгин сред хората, дошли да го подкрепят пред БНР. СНИМКА: ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ПЕТЪР ВОЛГИН

Хората, които искат уволнението ми, са "за" цензурата, оплаква се радиоводещият. Той подозира, че СЕМ ще натиска шефа на БНР да го уволни

На протеста и контрапротеста пред БНР срещу радиоводещия Петър Волгин не се стигна до физически сблъсъци, мина се само със словесни. Полицаи пазиха защитниците и противниците на Волгин, който води по общественото радио предаването "Политически НЕкоректно". Те са предотвратили провокации, чиято цел е била да се стигне до сбиване.

Повод за протестите стана негова нападка срещу финансиста Левон Хампарцумян, за която пък депутати от "Демократична България" са написали жалба до Съвета за електронни медии.  

Сред гражданите, които се събраха в подкрепа на Волгин, бяха лидерът на "Атака" Волен Сидеров, народният представител от "Възраждане" Климент Шопов. Участниците скандираха "Свобода" и подариха ода, посветена на Волгин.

Противник на Волгин заяви, че протестът не е за свободата на словото, а за стола на Волгин. "Той си събра привържениците, които да му запазят мястото в радиото", коментира гражданинът.

"Искам специално да благодаря на хората, които дойдоха, за да подкрепят свободното слово. Това в наши дни не е лесно, имайки предвид цензурата, която пълзи навсякъде. Разбира се, трябва да кажа, че има хора, които дойдоха, за да искат моето уволнение. На фона на десетките, които подкрепяха свободата, имаше трима-четирима човека, които искаха моето уволнение. Така е в демокрацията, така е в общества, в които има плурализъм. Има различно мнение и тези мнения трябва да се чуват. Има хора, които искат защита на свободата. Има хора, които искат забрани и цензура. И едните имат право на глас, и другите. Това, което искам да кажа и е важно е, че хората, които искат свобода са много повече от хората, които искат забрани, цензури и звучене на само едно единствено мнение. Това е надеждата на България."

Така журналистът Петър Волгин коментира протеста и контрапротеста пред БНР срещу него в първите минути от предаването си по радиото.

Както "24 часа" писа, граждани протестират пред БНР днес заради изявление на радиоводещия Петър Волгин. Преди няколко дни той каза, че само като чуе човек "нахален и неуместен богаташ" като финансиста Левон Хампарцумян, разбира някога защо е трябвало да има Народен съд.

Протестиращите искат да бъде уволнен Петър Волгин.

Един от протестиращите - фоторепортерът Цветан Томчев, заяви пред Би Ти Ви, че Волгин е срам за професията журналист.

Волгин каза, че трябва да има свобода на словото, и обвини, че протестът срещу него е организиран от "Демократична България". От тази партия написали срещу него донос и го обвинили в политическа некоректност.     

  Сигналът в СЕМ е внесен в последния ден на 48-ото Народно събрание от народни представители от "Демократична България", които настояват за проверка на поведението на радиоводещия.   

Волгин заяви, че СЕМ може да окаже неформален натиск върху ръководството на радиото, да спре предаването. Засега ръководството на радиото е показало, че не се поддава на натиск, коментира журналистът.   

"Ние в предаването по принцип говорим неща, които не са удобни, било то на управляващите, било на мейнстрийм медиите, така че беше ясно, че рано или късно ще се опитат да го спрат, надявам се да не успеят", каза Петър Волгин.