Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Останки от хеликоптера, разбил се в сградата на детската градина, в предградие на столицата Киев. СНИМКА: РОЙТЕРС
Останки от хеликоптера, разбил се в сградата на детската градина, в предградие на столицата Киев. СНИМКА: РОЙТЕРС

Трима близки до Зеленски загинаха в катастрофата

Три ключови фигури от властта в Украйна загинаха при катастрофа с хеликоптер до детска градина в източното предградие на столицата Киев рано в сряда. Сред тях е Денис Монастирски - вътрешен министър и

един от най-ценните съветници

на президента Зеленски, участвал в изготвянето на стратегии за овладяване на руската инвазия. Двамата работят заедно отпреди Зеленски да заеме лидерския пост.

42-годишният Монастирски загина в сряда рано сутринта заедно с първия си заместник и държавния секретар към МВР. От началото на войната той е най-високопоставената жертва.

При инцидента жертвите са 16 души, а най-малко 30 са пострадалите, настанени в болница, съобщи началникът на президентската администрация Кирило Тимошенко. Сред тях има и 12 деца.

Денис Монастирски
Денис Монастирски

Екипът на министъра е пътувал към “гореща точка” на войната, когато хеликоптерът му е паднал. Началникът на полицията в североизточния град Харков Володимир Тимошко обяви, че ги е чакал за среща.

Времето рано сутринта е било мъгливо, а заради руските удари не е имало ток в предградието. Единственото, което се разпознавало от хеликоптера, бил панел на вратата и един от роторите му, който се приземил върху покрива на кола. Сградата на детската градина е силно повредена.

Основната версия е, че катастрофата е инцидент - няма индикации за умишлен сблъсък. Въпреки това службата за държавна сигурност работи по няколко сценария -

саботаж, техническа неизправност или нарушение на правилата за полет

Шефът на полицията Игор Клименко написа във фейсбук, че хеликоптерът е на украинската държавна служба за извънредни ситуации. Според очевидци летателният апарат бил френски самолет Super Puma - забранен от години в Европа именно заради чести технически неизправности.

През 2016 г. редица страни като Норвегия и Великобритания спряха търговски полети с въпросния модел заради катастрофа със Super Puma, превозвал пътници от норвежка петролна платформа. Перките на ротора се завъртяха, убивайки 13 души. Европейската агенция за авиационна безопасност по-късно приземи последните използвани модели. Все още обаче машините се използват в някои страни. В Бразилия например два от президентските хеликоптери са именно модифицирана версия на Super Puma.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., Украйна имаше нужда да се снабди с военна техника и сключи много сделки с Франция, Грузия и други страни, като част от придобитОто включваше именно излезлия от употреба модел Super Puma. Сделката между Киев и Париж бе

за 1,5 млрд. евро, финансирана чрез заем от френски банки

От нахлуването на Русия през февруари 2022 г. тези хеликоптери не са включени във военните операции, а се използват по-скоро за предоставяне на спешна медицинска помощ или за придвижване на правителствени служители.

Вътрешното министерство има жизненоважна роля в поддържането на сигурността и управлението по време на войната. Затова смъртта на трите ключови фигури е огромен проблем за Киев.

Президентът Зеленски обяви случилото се за ужасна трагедия, отнела живота на “истински патриоти”. Съпругата му Олена, която е в Давос за участие в икономическия форум, прие новината изключително емоционално, като се разплака минути преди да ѝ бъде дадена думата.